HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Légkondicioná...

Légkondicionált tehénfarm a sivatagban – így élnek a Katarba reptetett magyar tehenek

HIRDETÉS

Repülővel, majd hajóval ideutaztatott állomány, tizenkétféle összetevőből álló takarmány, fejés előtt hűsítő zuhany – Katar nemzeti büszkesége a Baladna-farm immár 18 ezer tehene. Segítségükkel önellátó lett tejtermékből a két éve blokád alá vont ország, sőt, már exportálnak is a frissen készült termékekből.

HIRDETÉS

Csaknem napra pontosan két évvel ezelőtt is jártam Baladna-farmon. Én írtam meg a magyar sajtóban elsőnek, hogy a Bugyi melletti Rádapusztáról visznek teheneket Katarba. Repülővel: a Qatar Airways teherszállító gépei egyszerre 165 állatot képesek elszállítani. Nem csak tőlünk vettek, de például a Németországban vásárolt Holstein-frízeket is Ferihegyen tették repülőre. Négyezer fejőstehénre volt nagy hirtelen szükségük, hogy enyhítsék a 2,7 milliós lakosságú ország élelmiszerhiányát, ezt huszonöt fuvarral megoldották.

Lukács Csaba videóriportja

Légkondicionált tehénfarm a sivatagban

A Dohától ötven kilométerre, a sivatag kellős közepén lévő farmon már korábban eltervezték, hogy valami hasonlót létrehoznak, de a blokád felgyorsította a folyamatot. A repülős szállítás után hajón is hoztak sok ezer szarvasmarhát, és gőzerővel nekifogtak egy ultramodern, számítógépek által vezérelt és működtetett farm felépítésének. A teljes beruházás 2-3 milliárd katari riálba (azaz 160-240 milliárd forintba) kerül, és most már majdnem kész: rá sem lehet ismerni a két évvel ezelőtti állapotokra. 

A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Óriási ventilátorok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Már tizennyolcezer állatot etetnek úgy, hogy a tizenkét összetevőből álló takarmány egyik legfontosabb alapanyagát, a szénát Amerikából hozzák hajóval, a gabonát pedig Kanadából vásárolják. A 2,8 millió négyzetméteres farm az ország nemzeti büszkesége lett: két év alatt önellátóak lettek tejtermékből, sőt, immár négy országba (Omán, Afganisztán, Jemen és Líbia) exportálni is tudnak. A látogatóközpontba családok, iskolai osztályok, sőt már külföldi turisták is jönnek, egy hétvége alatt két-három ezren. Egy üvegfal mögött megnézhetik az ultramodern fejőegységek egyikét: a tehenek egy hűsítő zuhany után sorban beállnak a fejőállásokba, és mialatt megtesznek egy kört, leadják a 12-14 liter tejet.

HIRDETÉS
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Forgó fejőállás (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Minden számítógép által vezérelt: az állatoknak egyedi számuk van, így pontosan tudják, mikor mennyi tejet adtak, és viselnek egy olyan berendezést is, mint amilyet a sportolók szoktak. Ez folyamatosan méri, hogy mennyit mozogtak, milyen a testhőmérsékletük és így látják az egészségi állapotukat is. Hat ilyen kör alakú hipermodern fejőegység van a farmon – engem elvittek a látogatók által elzárt területre is, és megmutatták, honnan irányítják az egészet. Mint egy rakétakilövő állomás vezérlőtermében, annyi monitor előtt ülnek az operátorok. 

A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm vezérlőterme (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Már nem kell vásárolni a teheneket: naponta negyven-ötven borjú születik, amelyeket azonnal elválasztanak az anyjuktól, és mesterségesen nevelik fel őket. A tehenek hűtött karámokban élnek, a borjak nem ennyire érzékenyek, nekik elég egy ventilátor és árnyék a negyvenhat fokos nyári hőségben. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően nincs ingadozás a termelésben: nagyjából stabil a tehenek tejhozama, naponta 370 ezer literrel fejnek ki belőlük! A tejet egy ultramodern, teljesen robotizált gyárban dolgozzák fel, ahova a dolgozóknak be sem kell lépniük (egy irányítóközpontból ellenőrzik a termelést), hogy minimálisra csökkentsék a szennyeződés lehetőségét. Sokféle termék készül a különféle csomagolt tejektől a sajtokig – az ország teljes szükségletét immár innen látják el. 

Lukács Csaba videós riportja a dohai metróról

Business class a metrón – van, ahol még az állomásokat is klimatizálják | Magyar Hang
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Hűsítő zuhany fejés előtt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Takarmány a Baladna-farmon Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Fejés a Baladna-farmon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Acéltartályok a tejnek a Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,668lájkolóTetszik
2,804követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pártválasztás vagy népszavazás? Brexit, december 12.

A brexitvita magának a demokráciának a lényegéről és természetéről zajlik, s a legkevésbé sem közömbös, hogy a decemberi választás milyen válaszokat alapoz majd meg.