HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Légkondicioná...

Légkondicionált tehénfarm a sivatagban – így élnek a Katarba reptetett magyar tehenek

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Repülővel, majd hajóval ideutaztatott állomány, tizenkétféle összetevőből álló takarmány, fejés előtt hűsítő zuhany – Katar nemzeti büszkesége a Baladna-farm immár 18 ezer tehene. Segítségükkel önellátó lett tejtermékből a két éve blokád alá vont ország, sőt, már exportálnak is a frissen készült termékekből.

HIRDETÉS

Csaknem napra pontosan két évvel ezelőtt is jártam Baladna-farmon. Én írtam meg a magyar sajtóban elsőnek, hogy a Bugyi melletti Rádapusztáról visznek teheneket Katarba. Repülővel: a Qatar Airways teherszállító gépei egyszerre 165 állatot képesek elszállítani. Nem csak tőlünk vettek, de például a Németországban vásárolt Holstein-frízeket is Ferihegyen tették repülőre. Négyezer fejőstehénre volt nagy hirtelen szükségük, hogy enyhítsék a 2,7 milliós lakosságú ország élelmiszerhiányát, ezt huszonöt fuvarral megoldották.

Lukács Csaba videóriportja

Légkondicionált tehénfarm a sivatagban

A Dohától ötven kilométerre, a sivatag kellős közepén lévő farmon már korábban eltervezték, hogy valami hasonlót létrehoznak, de a blokád felgyorsította a folyamatot. A repülős szállítás után hajón is hoztak sok ezer szarvasmarhát, és gőzerővel nekifogtak egy ultramodern, számítógépek által vezérelt és működtetett farm felépítésének. A teljes beruházás 2-3 milliárd katari riálba (azaz 160-240 milliárd forintba) kerül, és most már majdnem kész: rá sem lehet ismerni a két évvel ezelőtti állapotokra. 

HIRDETÉS
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Óriási ventilátorok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Már tizennyolcezer állatot etetnek úgy, hogy a tizenkét összetevőből álló takarmány egyik legfontosabb alapanyagát, a szénát Amerikából hozzák hajóval, a gabonát pedig Kanadából vásárolják. A 2,8 millió négyzetméteres farm az ország nemzeti büszkesége lett: két év alatt önellátóak lettek tejtermékből, sőt, immár négy országba (Omán, Afganisztán, Jemen és Líbia) exportálni is tudnak. A látogatóközpontba családok, iskolai osztályok, sőt már külföldi turisták is jönnek, egy hétvége alatt két-három ezren. Egy üvegfal mögött megnézhetik az ultramodern fejőegységek egyikét: a tehenek egy hűsítő zuhany után sorban beállnak a fejőállásokba, és mialatt megtesznek egy kört, leadják a 12-14 liter tejet.

A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Forgó fejőállás (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Minden számítógép által vezérelt: az állatoknak egyedi számuk van, így pontosan tudják, mikor mennyi tejet adtak, és viselnek egy olyan berendezést is, mint amilyet a sportolók szoktak. Ez folyamatosan méri, hogy mennyit mozogtak, milyen a testhőmérsékletük és így látják az egészségi állapotukat is. Hat ilyen kör alakú hipermodern fejőegység van a farmon – engem elvittek a látogatók által elzárt területre is, és megmutatták, honnan irányítják az egészet. Mint egy rakétakilövő állomás vezérlőtermében, annyi monitor előtt ülnek az operátorok. 

A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm vezérlőterme (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Már nem kell vásárolni a teheneket: naponta negyven-ötven borjú születik, amelyeket azonnal elválasztanak az anyjuktól, és mesterségesen nevelik fel őket. A tehenek hűtött karámokban élnek, a borjak nem ennyire érzékenyek, nekik elég egy ventilátor és árnyék a negyvenhat fokos nyári hőségben. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően nincs ingadozás a termelésben: nagyjából stabil a tehenek tejhozama, naponta 370 ezer literrel fejnek ki belőlük! A tejet egy ultramodern, teljesen robotizált gyárban dolgozzák fel, ahova a dolgozóknak be sem kell lépniük (egy irányítóközpontból ellenőrzik a termelést), hogy minimálisra csökkentsék a szennyeződés lehetőségét. Sokféle termék készül a különféle csomagolt tejektől a sajtokig – az ország teljes szükségletét immár innen látják el. 

Lukács Csaba videós riportja a dohai metróról

Business class a metrón – van, ahol még az állomásokat is klimatizálják | Magyar Hang
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Hűsítő zuhany fejés előtt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Takarmány a Baladna-farmon Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Fejés a Baladna-farmon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Acéltartályok a tejnek a Baladna-farm Katarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,731lájkolóTetszik
2,955követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek