Újra felmelegíti a csillagháborús tervét Amerika

Újra felmelegíti a csillagháborús tervét Amerika

A Pentagon alá tartozó, fejlett védelmi kutatásokat összefogó ügynökség, a DARPA Blackjack nevű kísérleti programjának látványterve (Forrás: DARPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pentagon alá tartozó Űrfejlesztési Hivatal négy hónapja kezdte meg működését, és a civil szféra ipari képességeire alapozva építene egy reagani terveket idéző űrvédelmi struktúrát.

Ember legyen a talpán, aki apró részletekbe menően fel tudja vázolni, milyen védelmi politikában, stratégiában gondolkodik a mai függetlenség napjára éppenséggel 2,5 millió dollárért tankokkal fűszerezett katonai parádét tartó Donald Trump jelenlegi elnök. Miközben ugyanis a korábbi adminisztrációkhoz képest a közvetlen amerikai katonai jelenlét szemmel láthatóan csökken világszerte, addig más csatornákon aktívabb lett a gépezet.

A közép-ázsiai csapatkivonásokkal, létszám-, valamint a terepen történő közvetlen műveletek csökkentésével, a NATO-költségek, hozzájárulások szövetségesekre való átplántálásával szemben egy erélyesebb Iránnal, vagy épp Kínával szembeni fellépés tapasztalható. Az Észak-Korea felé tett „gesztusok” közben inkább a publikumnak szólnak, míg Oroszországgal – egy-két esetet leszámítva, talán nem meglepő, – semleges a hangnem. A fegyvereladások terén ugyanakkor élénk a mozgás – lásd F-35 vadászgépek, rakétarendszerek. Ugyancsak ezt látjuk a stratégiai helyezkedés terén; például a sarkkör esetében, ahol – miként arról pár napja lapunk is beszámolt – épp most létesítenek majd egy állandó katonai bázist a tengerészet számára, egyúttal kiadva a parancsot arra, hogy felzárkózzanak az orosz jégtörőkapacitás mellé.

Ebbe a sorba illik egy szintén új program, amelyről egyelőre nem sokat tudni. Az Űrfejlesztési Hivatal (Space Development Agency, SDA) mindössze négy hónapja kezdte meg a működését a Pentagon égisze alatt, és egyértelműen Ronald Reagan csillagháborús tervként is elhíresült, 1983-ban elindított stratégiai védelmi kezdeményezésére (Strategic Defense Initiative, SDI) hajaz. (A híres Reagan-beszédet itt tudja megnézni, az egykori elnök a bejelentést 25:04-nél teszi meg.)

A csillagháborús tervként is emlegetett Ronald Reagan-féle űrvédelmi rendszer működési látványterve 1984-ből (Forrás: U.S. Air Force)

Ez derült ugyanis ki abból az tervezetből, amit maga az SDA adott ki július elsején, és amit a katonai csúcstechnológiai fejlesztésekre szakosodott amerikai C4ISRNET portál megszellőztetett. A hadügyekkel foglalkozó Defense News szakblogja szerint „a védelmi minisztérium űrben alkalmazandó következő generációs struktúrája számos rétegből áll majd, amelynek vázát kisebb méretű, 50 és 500 kilogramm közötti kommunikációs műholdak hálózata adja.” A kutatásért és mérnöki tevékenységért felelős védelmi államtitkár, Mike Griffin szerint az új rendszer olyan képességeket teremt meg, amelyek ma még nem léteznek, egyelőre nem lehetségesek.

A program alapját a szintén Pentagon alá tartozó, fejlett védelmi kutatásokat összefogó ügynökség, a DARPA egyik, Blackjack nevű kísérleti projektje adja. Ebben húsz kisméretű kommunikációs műholdat kapcsoltak össze egy rendszerré. S hogy az SDA miért is tekinthető az SDI örökösének? Mert a nyolc nyilvánosságra hozott feladatkör közül nem egy már a Reagan-féle tervben is szerepelt: a ballisztikus és egyéb rakéták megfigyelése, nyomkövetése, becélzása, az űrből érkező tárgyak bemérése, megsemmisítése, illetve egy minden időjárási körülmények között működő jelzőrendszer a csapásmérések ellen, mindez nonstop kommunikáció és készenlét mellett.

Ma ráadásul már sok olyasmi is rendelkezésre áll, ami az 1980-as években még tudományos fantasztikumnak számított. Így a csapásmérésben alkalmazott mesterséges intelligenciák lehetséges alkalmazása, amelyek a gyors reakciót támogatják. A program része a navigáció, amelynek többek között az esetleges fenyegetések alternatív csapásmérési lehetőségeiben kell segédkeznie, emellett zavarnia például a GPS-alapú rendszereket.

A terv szerint ehhez megfelelő földi infrastruktúrát kell kiépíteni. Hogy mindez mennyibe kerül? Egyelőre kiszámíthatatlan, a Space News portál egy korábbi cikke szerint a 2020-as költségvetésben 149 millió dollárt irányoztak elő rá, de ez aprópénz a teljes kapacitással működő program működtetéséhez képest. Egyelőre az se világos, pontosan mekkora stábbal számolnak. A védelmi minisztériumnak ugyanis több olyan, jelenleg aktív részlege van, amely rakétavédelemmel és -elhárítással foglalkozik. A légierő műholdas kommunikációját 650, a távoli tárgyak érzékeléséért felelős csoportját 370 fős legénységgel működtették, míg a Reagan-féle SDI utódjánál, a 2002-ben Rakétavédelmi Ügynökséggé szervezett részlegen 2900-an dolgoztak – több helyen viszont leépítések vannak folyamatban. A Space News szerint az SDA 225 fővel üzemelne, 112 kormányzati és védelmi munkatárssal, illetve 113, a működést támogató külsős civil alkalmazottal.

Katonai kikötőt épít az amerikai hadsereg az északi sarkkörre | Magyar Hang

A terv a 2020-as védelmi büdzsében szerepel, amellyel közelebb állomásoztathatják a hadihajókat a versenytársakhoz.

Ugyancsak kérdés, vajon ez az új program is az ambíciózus, ám már az 1983-as indulásakor – pénzügyi és technológiai szempontból is – köztudottan megvalósíthatatlan SDI sorsára jut? Reagannek az akkor berobbanó Star Wars-mozik után csak csillagháborús tervként is emlegetett űrvédelmi kezdeményezése, ahogy jeleztük, egy 1993-as, majd egy 2002-es átalakulást követően ma is létezik, ám ez csupán ráncfelvarrás az eredetileg kitűzött célok, azaz egy olyan felderítő és megsemmisítő műholdarmadához képest, amely lézerekkel még az űrben megsemmisít minden célpontot.

Sokan állítják, a fegyverkezési verseny eme szegmense volt az, ami pénzügyileg megroggyantotta, majd a halálba küldte a Szovjetúniót, ám Amerika sem volt képes egy idő után erre égetni a milliárdokat. Ezúttal azonban „refináltabban” képzelik el a működést, így a finanszírozást: méghozzá a polgári infrastruktúra bevonásával. Azaz a rendszert valójában nagyrészt kereskedelmi műholdak hálozata üzemelné, a kommunikáció és minden egyéb is rajtuk keresztül menne. Ez pedig az elmúlt húsz év fejleményeit, a magánűrvállalatok felívelésének korszakát tekintve nem is ördögtől való elképzelés.

Itt érdemes behelyezni egy újabb darabot a kirakósba: az Elon Musk fémjelezte Space X magánűrvállalatnál még idén tavasszal azzal az ambíciózus tervvel álltak elő, hogy mintegy 12 ezer kis méretű műhold fellövésével egy szatellithálót vonnának a Föld köré, amely többek között a könnyebb kommunikációt szolgálná. Aki szereti az összeesküvés-elméleteket, elég ezt a két dolgot egymás mellé raknia, hogy azt a következtetést vonhassa le, a Space X az SDA kiépítésén ügyködik.

Repülő Terminátorok | Magyar Hang

Titokban fejlesztik az emberi beavatkozás nélkül gyilkolni képes drónokat. A téma szakértőit kérdeztük, hogy látják az automata rendszerek jövőjét.

Mielőtt azonban elrugaszkodnánk a realitásoktól, érdemes azt is megjegyezni: az új védelmi hivatal augusztus 5-re úgynevezett ipari napot szervez mindazon civil cégek, kereskedelmi társaságok részére, amelyek szívesen részt vennének a Pentagon eme programjában.

Az SDA-t június 24 óta Derek Tournear vezeti, aki Griffin államtitkárságáról érkezett a hivatal élére, de előtte hírszerzési vonalon is megfordult, illetve a hadipari fejlesztésekben is érdekelt, Harris technológiai vállalat űrmegfigyelési és hírszerzési részlegének volt az igazgatója. Ez utóbbi vállalatot egyébként a Wired magazin egy összeállításában az internetes személyi adatvédelem egyik első számú fenyegetésének nevezte.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.