HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Amerikai „söt...

Amerikai „sötét pénzzel” finanszírozhatják Orbán és Salvini álmát

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Amerikai keresztény szervezetek milliárdokat pumpáltak az európai jobboldali és szélsőjobboldali pártokba az elmúlt évtizedben – írja a The New York Review of Books (NYBooks). Az amerikai magazin oknyomozó riportja annak járt utána, hogy miként emelkedtek ki az illiberális demokráciát hirdető európai politikai szereplők, és ehhez mennyiben járultak hozzá a tengerentúli keresztény-konzervatív mozgalmak. Az openDemocracy elnevezésű brit szervezettel együttműködésben készült cikkük szerint a keresztény értékek jelszavával legalább 50 millió dollár, vagyis körülbelül 15 milliárd forint „sötét pénz” került az írásban Matteo Salvini mellett Orbán Viktor személyével azonosított erőkhöz.

HIRDETÉS

– Ez annak a jele, hogy Európa megváltozott – idézi a magazin Salvinit, aki az európai parlamenti választások urnazárását követően fejezte ki örömét a bevándorlásellenes erők diadala felett. – Legfőbb ideje, hogy megvédjük a zsidó-keresztény gyökereinket – mondta az olasz belügyminiszter. A NYBooks Salvini mellett Orbán Viktort idézi, aki szerint szintén új korszak köszöntött Európára.

Az új erők felemelkedését vizsgálva a lap egy ultra-konzervatív és szélsőjobboldali szereplőket összekapcsoló hálózatra bukkant, amelynek fontos szereplői az amerikai keresztény szervezetek.

A cikk szerint a pénzügyi támogatások, és politikai víziók mögött jól körvonalazható világnézeti elveket találni. A család, az élet és a szabadság értelmezései jelennek meg a felszínen azokban az intézkedésekben amelyek valódi célja a NYBooks szerint az LMBTQI emberek jogainak csorbítása, a gender-szempontok figyelmen kívül hagyása, és a nők kiszorítása a hatalomból.

A lap hangsúlyozza, az európai konzervatív erők egyre szorosabb együttműködésben állnak az amerikai keresztény szervezetekkel. Az általuk feltárt tizenkét eset csak a jéghegy csúcsa, hiszen a valóságban azonban lényegesen több támogatóról lehet szó, ám az egyházként működő szervezetek gazdasági működésébe csupán korlátozottan, vagy egyáltalán nem tekinthetnek bele. Egyéb esetek mellett a magazin a spanyol keresztény szervezet, a CitizenGo és vezetője, Ignacio Arsuaga példáján mutatja be, hogyan fűzik egyre szorosabbra a kapcsolatukat az európai szélsőjobbos erők, és miként támogatják ezeket a szereplőket az Egyesült Államokból és Oroszországból egyaránt.

HIRDETÉS

A NYBooks az illiberalizmust hirdető politikai erők kapcsán nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a pártok sok esetben megtévesztéssel, vagy egyenesen csalással szereztek szavazatokat. A felsorolásból nem marad ki Orbán Viktor sem. A cikk az Unhack Democracy Europe riportjára hivatkozva azt írja, hogy az európai parlamenti választások alkalmával is feltehetően működtek azok a mechanizmusok, amelyek a csalás gyanúját már korábban is felvetették.

– Az ultrakonzervatív keresztény erőknek harminc évébe telt, hogy Amerikában eljussanak oda, ahol ma vannak, a Fehér Házba – idézi a cikk Neil Dattát, European Parliamentary Forum on Population and Development (EPF) titkárát, aki a szövegben ismertetett adatok kapcsán elmondja, tisztában voltak vele, hogy hasonló igyekezetek történtek már Európában is, de ez ébresztőt fújhat mindenkinek, hogy a hálózat jóval nagyobb és erőteljesebb, mint ahogy azt korábban gondolták.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,294lájkolóTetszik
3,041követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tisztelet Hodász Andrásnak

Merészelte az igazi krisztusi tanítást hangosan kimondani – a felheccelt „fehér, keresztény, heteró” népeknek. Nem is bocsátották meg neki.