HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Iráni hajókat...

Iráni hajókat kellett elkergetnie egy brit fregattnak a Perzsa-öbölben

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Újabb incidens történt a Hormuzi-szorosnál. Iráni hajók megpróbáltak feltartóztatni egy brit tankert szerda este, csak a teherhajót kísérő fregatt közbelépése kényszerítette visszavonulásra őket – közölte a brit Védelmi Minisztérium.

HIRDETÉS

Ahogy arról a CNN és a BBC is beszámolt, szerda este legalább három, feltételezhetően az iráni Forradalmi Gárda kötelékébe tartozó hajó igyekezett megállítani a British Heritage nevű olajszállító teherhajót a Perzsa-öböl bejáratánál, a Hormuzi-szorosnál. Az akciót a tankert kísérő HMS Montrose, a brit haditengerészet fregattja akádolyzta meg, amely a támadók és a teherhajó közé úszva szólította fel távozásra az iráni őrnaszádokat. A CNN információi szerint egy amerikai felderítő repülőgép rögzítette az incidenst.

– A nemzetközi jogot megsértve három iráni hajó fel akart tartóztatni egy kereskedelmi hajót – fogalmazott csütörtök reggeli közleményében a brit Védelmi Minisztérium. – Az őrnaszádok közbelépésre kényszerítették a brit haditengerészet fregattját. Aggodalommal figyeljük az eseményeket, és sürgetjük az iráni hatóságokat, hogy segítsen megoldani a kialakult helyzetet – tették hozzá. Teherán nem ismerte el, hogy közük lett volna az akcióhoz.

Az incidenst néhány órával megelőzősen ugyanakkor Haszan Róhani iráni elnök figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten történt feltartóztatásának Gibraltárnál. „Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit” – fogalmazott az iráni elnök a teheráni kormányülésen.

HIRDETÉS

Ez már a casus belli? | Magyar Hang

Aki egy kicsit is ismeri Donald Trump gondolkodásmódját, az pontosan tudja, hogy a lépései sokszor nem követnek semmiféle logikát. Ennek láthattuk újabb példáit a múlt héten, amikor az amerikai elnök számos harcias kijelentést tett Iránnal kapcsolatban, majd hirtelen látványosan visszatáncolt.

Az amerikaiak az elmúlt hetekben többször is vádolták már ilyen katonai akciókkal Iránt, de eddig nem mutattak bizonyítékot arra, hogy tényleg az iráni hadsereg intézné a tankerek elleni támadásokat, és ezt Teherán rendszerint tagadja is.

Az elmúlt két hónapban hat olajtankert ért szabotázsakció a Perzsa-öbölben. Erre reagálva Joseph Dunford, az amerikai egyesített vezérkar főnöke kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok nemzetközi katonai koalíciót hozna létre a térségben közlekedő teherszállító hajók védelmére. Dunford elmondta, a parancsnoki hajókról és az irányításról az amerikaiak gondoskodnának. Szövetségeseik saját zászlójuk alatt kísérhetnék a tankereket Irán és Jemen partjainál. Az évek óta dúló jemeni polgárháborúban a siíta húszik Irán támogatását élvezik, és az Irántól kapott rakétákkal lövik az Arab tengerről a Szuezi-csatornába tartó hajókat.

Izzik a levegő Irán körül | Magyar Hang

Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz! – így fenyegetőzött Donald Trump amerikai elnök vasárnap, miután rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett. Egy iraki katonai szóvivő ugyanis kijelentette: a rakétát nagy valószínűséggel Bagdad keleti részén lőtték ki, ahol jobbára az Irán által támogatott síita milíciák otthona van.

A tájékoztatón jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter és Mark Esper, a védelmi tárca ügyvezető minisztere is. Dunford tábornok közölte: Washington már folytatja a megbeszéléseket a szövetségeseivel annak egyeztetésére, hogy összeállhat-e a koalíció, és ha igen, hány ország részvételével, annak érdekében, hogy biztosítsák a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,671lájkolóTetszik
2,944követőKövetés
19,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek