HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Román lehet a...

Román lehet az uniós főügyész, és korrupcióellenes ügyészséget szeretne Magyarországon

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tényként kezeli a román sajtó, hogy Laura Codruţa Kövesi maradt az egyedüli jelölt az európai főügyészi tisztségre, miután bukaresti sajtóértesülések szerint francia ellenlábasát, Jean-Francois Bohnert hamarosan kinevezik a francia korrupcióellenes ügyészség élére. 

HIRDETÉS

A fontos uniós tisztség kapcsán patthelyzet alakult ki hónapokkal ezelőtt, miután az Európai Parlament (EP) a romániai DNA volt vezetőjét támogatta, a Európai Tanács (ET) pedig a francia ügyészt. Az EP és az ET április elején arról állapodott meg, hogy az uniós választások után döntenek a hétéves mandátum odaítéléséről. Ha a francia jelölt valóban kiszáll a versenyből, akkor a sepsiszentgyörgyi születésű Laura Codruta Kövesi marad az egyedüli jelölt az Európai Ügyészség vezetésére.

Közel 700 ezren írtak alá az Európai Ügyészségért | Magyar Hang

Csütörtökön már meg is hallgaták Párizsban Jean-François Bohnert, tudta meg a román sajtó, így állítólag a héten bejelentik, hogy ő lesz a francia korrupcióllenes hivatal, a Pénzügyi Ügyészség vezetője. Ezzek gyakorlatilag felszabadították az utat Laura Codruţa Kövesi előtt az uniós funkció elnyerésére. 

Románia vezetése ezt egyébként nagyon nem szeretné: kedden Călin Popescu-Tăriceanu, a román felsőház elnöke „mérgezett almának” nevezte Kövesi esetleges európai főügyészi kinevezését, mert szerinte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjének legfontosabb feladata az lenne, hogy megakadályozza Románia hozzáférését az európai uniós alapokhoz.

HIRDETÉS
A fideszesek kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez | Magyar Hang

Én voltam az első magyar újságíró, aki négy évvel ezelőtt Bukarestben a romániai szárügyésszel készíthetett interjút a DNA székházában. Kövesi akkor politikusok százait juttatta börtönbe: csak 2014-ben több mint ezer vádlottat állítottak bíróság elé. Akkor arról beszélt, „megpróbáljuk megosztani a tapasztalatunkat, és örvendek, hogy más államok is átveszik a DNA modelljét. Különben nem saját találmány, mi is átvettük, hiszen ez európai uniós modell – azt hiszem, az intézmény és a tevékenységünk számára is nagyon jó, hogy megoszthatjuk ezt a tapasztalatot az európai kollégáinkkal. Szerintem fontos lenne, hogy minden államnak legyen hasonló ügynöksége, hasonló ügyészségi struktúrája, hogy amikor közös ügyek merülnek fel, sokkal könnyebb legyen az együttműködés.”

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek – a teljes interjú

A magyarokkal való kapcsolatára is rákérdeztünk, megérdeklődve, honnan jön a Kövesi név. Házasság révén kaptam ezt a nevet, majd a válás után megtartottam, jött a válasz, majd így folytatta: „Tudok néhány szót magyarul, főként azért, mert Sepsiszentgyörgyön születtem, és nyolcéves koromig ott is éltem. Gyerekként együtt játszottam a magyarokkal, barátaim is voltak közöttük, természetes, hogy egymástól sokat tanultunk.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,281lájkolóTetszik
3,039követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A British Museum 18-as terme az athéni Parthenon szobraival és frízeivel (Fotó: Andrew Dunn)

Görögország visszaköveteli az akropoliszi márványokat a britektől

Athén azt szeretné, ha ez lenne a Londonnal kötendő kereskedelmi szerződés egyik feltétele.

Vivát, vivát, vivát!