HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Szijjártó a m...

Szijjártó a migránsokkal, az EU az iráni atomalkuval küzd

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ugyanaz a csata folyik most a Földközi-tengeren, mint 2015-ben – ezzel indított Szijjártó Péter brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az uniós külügyminiszterek tanácskozásán csak érintőlegesen szerepelt a migráció kérdése, Szijjártó szerint azonban ez volt a legfontosabb téma. Úgy véli, hogy a küzdelem kiújult a migrációt megállítani és megszervezni akarók között. Utóbbiak új erőre kaptak és támadásba lendültek, sőt, nyíltan az embercsempészek oldalára álltak. Ahogy fogalmazott: szervezett, politikai eszközökkel támogatott embercsempészet zajlik.

HIRDETÉS

A magyar külügy azért volt talán a szokottnál is vehemensebb ebben a kérdésben, mert az elmúlt napokban nemzetközi szinten is komoly bírálatokat kapott az olasz kormány, amiért nem engedi kikötni a segélyszervezetek menedékkérőket szállító hajóit. Ebben a helyzetben például a német külügyminiszter is azt mondta, hogy szükség van az önkéntes befogadás elősegítésére, vagyis azoknak a tagállamoknak a szorosabb együttműködésére, akik hajlandóak lennének például az olaszoknak segíteni. A magyar kormány nem tartozik ezek közé, Szijjártó Péter azt is mondta, hogy azok a politikusok, akik ezt javasolják, a tűzzel játszanak. Ugyanis ha egymás között osztják el a menedékkérőket, akkor is Európa jövőjét veszélyeztetik.

Szijjártó levonta a következtetést: Brüsszel és a nyugat-európai tagállamok leleplezték magukat, mert céljuk és érdekük is, hogy EU-t elárasszák bevándorlókkal.

A jelen kor kihívásairól egészen mást gondolnak más külügyminiszterek. A legtöbben ugyanis amiatt aggódtak, hogy az USA felmondta az Iránnal 2015-ben kötött atomegyezményt, aminek következtében Irán folytatta atomdúsítási programját. „Irán még mindig jó egy évre van attól, hogy atombombát fejlesszen. Még mindig van arra lehetőség, hogy a megállapodás életben maradjon” – mondta például Jeremy Hunt, az Egyesült Királyság külügyminisztere.

HIRDETÉS

„Teljesen mértékben az amerikai döntés ellen vagyok. Számunkra alapvető az Iránnal fennálló nukleáris megállapodás, és mindent megteszünk, hogy megőrizzük azt, tudva, hogy mennyire nehéz ez az Egyesült Államok hozzáállása miatt” – fejtegette Josep Borell, spanyol külügyminiszter, az uniós főképviselői poszt várományosa. A jelenlegi főképviselő, Federica Mogherini azt mondta, hogy Iránnak a régió és a globális biztonság érdekében nem szabad olyan tevékenységbe kezdenie, amely aláássa a nukleáris megállapodásban foglaltakat. Hozzátette: az unió elkötelezett a megállapodás fenntartása mellett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,270lájkolóTetszik
3,038követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kövér: a liberálisok ismérve a másság elviselésének képessége

Emlékek a Fidesz „diplomás kommunista" korszakából: a nép-nemzeti ideológia ártalmas, a liberalizmus jó.