HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Amerikai film...

Amerikai filmsztárnak dicsekedett, hogy ő a világ drogkirálya

HIRDETÉS

Újabb harminc évet csaptak a mexikói kartellvezér, Joaquín „El Chapo” Guzmán büntetéséhez, így „a Köpcös” már biztosan élete végéig börtönben marad. Emellett elkobozták a maffiafőnök 12,6 milliárd dolláros vagyonát is.

HIRDETÉS

A hatvankét éves El Chapo-t februárban találták bűnösnek nemzetközi drogkereskedelem, pénzmosás, gyilkosságok kitervelése és lőfegyver használata miatt. A drogbárót a coloradói börtönbe szállítják át, ami az egyik legszigorúbban őrzött büntetés-végrehajtási intézet. Szükség is lesz erre azok után, hogy korábban szökéseiről híresült el.

Négy évvel ezelőtt, alig másfél év fogság után például simán csak kisétált a rácsok mögül, méghozzá egy másfél kilométeres alagúton keresztül. Nagyon megerőltetnie sem kellett magát, hiszen világítás és még lépcsők is voltak ott, ahonnan végül egy építkezési területre jutott ki. Ő volt az első, akinek a mexikóvárosi Altiplano börtönből sikerült megszöknie. Persze, nem valami isteni csoda révén fedezhette fel az alagutat, sokkal inkább a kiterjedt korrupciós hálózat segítségével szökhetett meg.

El Chapo kiadatását az Egyesült Államok is kérte, ott pedig jóval nehezebb dolga lett volna azzal, hogy bárkit is lefizessen. A mexikói ügyészség viszont akkor erre még nem volt hajlandó. Ragaszkodnak hozzá, hogy a drogbáró országukban töltse le a rá kiszabott büntetést, ami már eddig is nyilvánvaló volt, hogy élete végéig fog tartani. Mindenesetre a korábbi szökés nehéz helyzetbe hozta őket is, 2015-ben pedig még Donald Trump is azzal kampányolt, hogy Hillary Clintonnal szemben vele nem járna jól A Köpcös.

Guzmán kábítószer-árusítás miatt 1993-ban húsz évet kapott, ám kilenc évvel később, 2001-ben már meg is lépett, rendőregyenruhát öltve sétálva ki. (Bár többféle változat terjedt el, állították például azt is, hogy egy szennyeskosárban lapult.) Egészen 2014-ig szabadlábon is maradt, közben pedig az a gyanú is tartotta magát, hogy a mexikói kormánypárt falaz neki. A Sinaloa drogkartell ráadásul ekkor vált igazán népszerűvé. Elképzelni is nehéz, ha El Chapót hivatalosan nem üldözték volna, mire jutott volna az így is hatvanezer négyzetkilométernyi drogültetvény felett őrködő Guzmán. Végül mégsem mentették meg az alagútjai sem, egy hívás beazonosításával ismét lekapcsolták az akkor hatvanéves férfit.

HIRDETÉS

Ami azt illeti, elég kalandos volt a lekapcsolása a 2015-ös szökés után is. Sean Penn amerikai színész egyeztetett le egy interjút a drogbáróval, ami végül a durangói dzsungelben meg is történt. A beszélgetés több mint hét órán át tartott, Guzmán nem titkolt szándéka volt pedig, hogy filmet készíttessen magáról. A Nevem Sam sztárjának beszélt gyermekkoráról, politikai nézeteiről és arról is, milyen kiterjedt eszközpark áll rendelkezésére, hogy a kábítószert teríteni tudja. Mindezt annak ellenére, hogy korábban még kifejezetten tagadta a drogügyleteit. Ezúttal már büszke volt rá, hogy több amfetamint és kokaint forgalmaz mindenki másnál, és hogy ebben repülőgép- és tengeralattjáró-flotta is segíti őt. Végül Penn mozgása segíthette a hatóságokat abban, hogy El Chapo nyomára bukkanjanak. Persze, a filmsztár sem úszta meg, hogy vizsgálat induljon ellene a találkozó miatt.

Végül aztán mégis megkezdődött a kiadatási eljárás az Egyesült Államok számára, ahol a mostani végkifejletnél nem nagyon számíthatott enyhébbre Guzmán. Bár az ítéletet nem tartja tisztességesnek, az ügyvédei fellebbeznek, de sok esélye már nincs a férfinak, aki korábban befolyásosnál befolyásosabb hivatalnokoknak dirigálhatott, és egy másik drogbáróval, Edgar Valdez „Barbie” Villareallal közösen tudott kereket oldani. Akkor egy több napos éhségsztrájk megszervezése sem okozott gondot neki, de most úgy tűnik, a maffiafőnöknek végleg leáldozott.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,949lájkolóTetszik
2,834követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Még úgy tűnne, elismerem Izraelt”

Főleg muszlim országok versenyzői bojkottálják a zsidó sportolók elleni küzdelmet.