HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor új igazságügyi minisztere olvas von der Leyen sorai között

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Első alkalommal vett részt Varga Judit igazságügyi miniszterként az EU-ügyi miniszterek tanácskozásán Brüsszelben, hiszen immár valamennyi uniós ügy az ő tárcájához tartozik. Meg is kérdeztük tőle sajtótájékoztatóján, hogy milyen szakmai okok indokolják ezt a váltást, hiszen – bár különböző gyakorlatok léteznek –, de általában a külügyminiszterek felügyelik ezt a területet. Varga Judit azt mondta, hogy ez egy nagyon logikus lépés volt, mert az uniós döntések mindegyikének van jogi következménye, hatása Magyarországra nézve, ezért legegyszerűbb az ő tárcájánál kezelni ezeket az ügyeket.

HIRDETÉS

A debütálás azonban már nem volt ilyen egyszerű, ugyanis jogállamisági kérdések szerepeltek napirenden, amelyek kapcsán Magyarországnak komoly vitái vannak Brüsszellel (is). Ugyan most a lengyelek álltak a szőnyeg szélén, a velük kapcsolatos 7-es cikkelyes eljárást tárgyalták a miniszterek, de várhatóan szeptemberben már a magyar kormánynak kell válaszolni a kérdésekre. Az eljárás egyébként nagyon lassan halad, ahhoz képest, hogy tavaly szeptemberben döntött úgy kétharmados többséggel az Európai Parlament, hogy javasolja az eljárás megindítását, mert Magyarországon rendszerszintű veszélynek vannak kitéve az alapjogok. A magyar kormány természetesen nem ért egyet az eljárással, ettől persze ezt még le kell folytatni.

Megkezdődtek az egyeztetések a következő hétéves keretköltségvetéssel kapcsolatban. Ennek része lehet, hogy a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik, vagyis ahol sérül a jogállam, oda nem megy az EU-s pénz. Ezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, az igazságügyi tárca jogi véleménye szerint a jogállamiság, vagy annak sérelme meglehetősen homályos fogalom, amihez aggályos konkrét, anyagi következményekkel járó szankciókat kötni, úgy, hogy például nehezen azonosítható be, hogy ez milyen károk ellentételezéseként valósul meg. Mindenesetre a nagy tagállamok, a nettó befizető kormányok ragaszkodnak ahhoz, hogy oda menjen a pénzük, ahol a felhasználásuk demokratikus, átlátható keretek között történik. Az EU soros, finn elnöksége szeretné a költségvetési vitát az év végéig lezárni, azonban Varga Judit jelezte, hogy ilyen körülmények között a magyar kormány nem érdekelt a gyors befejezésben.

Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság új elnöke | Magyar Hang

A jogállamiság szóba került egy következő téma kapcsán is. Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy létrehoz egy valamennyi uniós tagállamra kiterjedő jogállamisági felülvizsgálati ciklust, amelynek keretében évente jogállamisági jelentést készít. Ezt a tervet most mutatta be a tagállamoknak Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke. Varga Judit szerint amit a Bizottság akar, az egyrészt felesleges, másrészt törvénysértő. Felesleges, mert létező eszközök vannak a jogállamiság ellenőrzésére (7-es cikkely, kötelezettségszegési eljárások), és törvénysértő, mert a Bizottságnak nincs jogosultsága ilyen lépésekre, ehhez alapszerződést kellene módosítani. Ráadásul ez a testület nemsokára leköszön a mandátumáról – erre is felhívta a figyelmet Varga Judit.

HIRDETÉS

Mi pedig arra figyelmeztettük, hogy a most megválasztott új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen is éppen arról beszélt programja ismertetése során, hogy egy új, az eddigiektől független jogállamisági eljárást szeretne kidolgozni és működtetni. Varga Judit erre azt mondta, idézzük, „ha valaki olvas a sorai között, akkor nem látom azt a feltétel nélküli nem objektív hozzáállást a jogállamisági kérdésekhez”. Szerinte von der Leyen nyitottabb a közép-európai országok problémáira és igényeire.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,671lájkolóTetszik
2,944követőKövetés
19,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek