HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Másfél évet s...

Másfél évet se élt Salvini koalíciója, új választások lesznek Olaszországban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az olasz kormány elvesztette a többséget egy felsőházi szavazásban, ezért Matteo Salvini belügyminiszter, helyettes kormányfő, a nacionalista-jobboldali Liga vezetője szerda este jelezte, felmondja a fennálló koalíciót az euroszkpetikus-populista Ötcsillag Mozgalommal (M5S), egyúttal kezdeményezik, hogy tartsanak előre hozott választásokat. Ez azt jelenti, hogy a 2018. március negyedikén megválasztott olasz kabinet másfél évet sem élt.

Az olasz ANSA hírügynökség beszámolója szerint a koalíció bukását egy sokat vitatott vasútfejlesztési terv, a Torinót a franciaországi Lyon városával összekötő TAV-gyorsvasút szenátusi szavazása okozta: a M5S által favorizált tervet mindössze 110-en támogatták, míg 181-en ellen szavaztak, így a Liga képviselői is. A döntést követően Salvini jelezte az ötcsillagos miniszterelnöknek, Giuseppe Conténak, hogy mielőbbi voksoláson kellene újra bizalmat kérni a választóktól.

Érdekes reakciója volt közben a másik helyettes kormányfőnek, Luigi Di Maiónak. Az M5S munka- és iparügyi tárcát is vivő politikusa ugyanis azt mondta, a többek között keményen migránsellenes Salvini és a Liga „szórakozik az országgal”. Hozzátette, pártjuk kész az előre hozott választásokra, ám szerint nem kellene azt addig megtartani, amíg az alsóházi képviselők számát nem csökkentik jelentősen, azaz az eddigi 630-ról 345-re nem faragják le.

A baloldali, ellenzéki Demokrata Párt (PD) vezetője, Nicola Zingaretti is jelezte, ők is készen állnak egy új választásra, amit mielőbb meg kell tartani.

Amerikai „sötét pénzzel” finanszírozhatják Orbán és Salvini álmát | Magyar Hang

Amerikai keresztény szervezetek milliárdokat pumpáltak az európai jobboldali és szélsőjobboldali pártokba az elmúlt évtizedben – írja a The New York Review of Books.

Gyorselemzések szerint az előre hozott választások egyértelműen Salvini érdekeit szolgálják leginkább, ugyanis a friss felmérések szerint továbbra is a Liga Olaszország legnépszerűbb pártja: a napokban kiadott legújabb közvélemény-kutatások szerint a Liga 36-38 százalékos támogatottsággal bír. Ez egyébként megfelel a másfél évvel ezelőtti választási eredményüknek, ami 37 százalék volt. Az M5S népszerűsége ugyanakkor jelentősen csökkent, most 17-17,6 százalék közé mérik a pártot, miközben a legutóbbi választáson 32 százalék felett végeztek. Így jelenleg a PD áll a második helyen, 22,5 százalék körüli eredményt jósolnak nekik. Az egykori kormányfő, a Silvio Berlusconi fémjelezte jobboldali Forza Italia 6,2 és 8 százalék közötti eredményre számíthat, amivel a negyedikek lennének egy most tartott voksoláson.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,800lájkolóTetszik
3,789követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányzati épületekbe törtek be a politikai elit távozását követelő tüntetők Bejrútban

Egy rendőrt megöltek, 19 személyt letartóztattak, 175 demonstráló pedig kórházba került. A kormányfő előre hozott választásokat ígért, miközben már 21 személyt vettek őriztebe a keddi nagy robbanással összefüggésben.