HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Büntetlenül h...

Büntetlenül használhattak kiskorú lányokat amerikai katonák Romániában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Megdöbbentő cikket publikált hétfőn a bukaresti Libertatea napilap. Az öt újságíró (!) által jegyzett tényfeltáró riport azt járja körül, hogyan használták a Romániában állomásozó amerikai katonák, valamint osztrák cégvezetők és mások kiskorú lányok szexuális szolgálatait. Azt is kiderítették:

Hiába kértek a 14-16 éves áldozatok segítséget a klienseiktől, jelezve, hogy még gyerekek, azok „elvégezték amiért jöttek, fizettek és távoztak.” Az amerikai katonákat a román hatóságok nem tudták vagy nem akarták kihallgatni.

Mint a lap újságírói feltárták, egy jól szervezett Caracal-i futtató hálózat kiskorú lányokat szervezett be prostituáltnak, külföldi cégek vezetői, valamint a Deveselu-i NATO-támaszponton szolgáló amerikai katonák szükségleteinek kielégítésre. A román, az uniós és az amerikai törvények egyaránt elítélik a gyerekek szexuális kizsákmányolását, a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) mégis futni engedte az osztrák Bauschutz Gmbh & Go cég vezetőit (a vállalkozás egy vízerőművet üzemeltet az Olt folyón), a NATO-bázison szolgáló katonákat pedig be sem idézték. A lap riporterei végignyálazták a 2012-17 között felgöngyölített emberkereskedelmi ügy aktáit, melyben tizenhat kiskorú lány volt érintett, és sok furcsaságot találtak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Horror Romániában: az állami rendszer csődje | Magyar Hang

Lassan két hete egy borzalmas ügy tartja lázban keleti szomszédunkat. Egy caracali rém, bizonyos Gheorghe Dincă legalább két fiatal lányt erőszakolt és gyilkolt meg, majd égette el a holttestet. Az áldozatok közül egyiknek biztosan lehetett volna segíteni, hiszen többször hívta kétségbeesetten a 112-es segélyvonalat.

A régi ügyben nyomozó Nicolae Alexe néhány hete még az Olt megyei rendőrség helyettes vezetője volt, és a július végén meggyilkolt caracali lány, Alexandra Măcenașu ügyét is ő koordinálta, együttműködve az embercsempészekkel. 

A Cocoș nevű bandavezér által irányított stricik megverték és videofelvételekkel zsarolták a gyereklányokat – azzal fenyegették őket, hogy ha nem mennek el az újabb kliensekkel, szüleiknek elküldik a korábbi aktusokról készült felvételeket. Az amerikai katonák a No Name nevű motelbe jártak, amely alig tíz kilométerre van az amerikai-NATO rakétapajzs dél-romániai bázisától. Ironikus, hogy a hotel tulajdonosa ma is amerikai és román zászlókkal dísziti a vendéglátóhelyet.

HIRDETÉS

Egy Oana nevű 16 éves lány videón tett vallomást a lap újságíróinak, de arcát nem vállalta. Megdöbbentő dolgokról mesélt: még nem fejezte be a tizedik osztályt, amikor erőszakkal beszervezték. Ő úgy próbált menekülni, hogy a vevőinek könyörgött, menekítsék ki, mert még gyerek. A kliensek nem reagáltak, elvégezték, amiért jöttek, fizettek és távoztak. Neki nem voltak jól fizető, akár száz eurót is otthagyó külföldi kuncsaftjai, de a csoportjában több lánynak igen. Igaz, mindegy volt nekik is, mert a pénz nagy részét futtatóik tették zsebre. A kiskorú lányok szolgáltatásait a caracali rendőrség egyes tagjai is kihasználták.

A román ügyészek az amerikai katonákat egyáltalán nem keresték, de az osztrák cégvezetőket legalább kihallgatták – igaz, lakcímüket nem adták meg a bíróságnak továbbított dossziéban, így őket nem tudták még beidézni sem. 

Az emberkereskedelmi ügyben végül tizenhét embert vittek bíróság elé, az összes román állampolgár. Hármat felmentettek bizonyítékok hiányában, tízen csak felfüggesztettet kaptak, négyen pedig 1 és 2 év közötti letöltendő börtönbüntetést. Később ezen büntetéseket is enyhítették, így végül senki sem került rács mögé.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,995lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pataky Attila is egyenlő elbírálást kér a zenészeknek a kormánytól, Nagy Feró türelmes

Egyre több zenész tiltakozik amiatt, hogy Palkovics László miniszter meglebegtette: lehet hogy augusztus 15. után sem lehet majd nagy koncerteket rendezni.