HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Újra forrósod...

Újra forrósodik a helyzet Hongkongban

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Minden kimenő járatot törölt a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér kedden helyi idő szerint 17:15-től, a reptéren ötödik napja zajló tüntetések miatt – írja a CNN-re hivatkozva az Index. Az utasok semmilyen információt nem kaptak arról, hogy mikor kelhetnek útnak. Az érkező járatokat egyelőre fogadják.

HIRDETÉS

A demonstráció a helyszínen még pénteken kezdődött, akkor a tüntetők ülősztrájkba kezdtek, de hétfőre sem hagyták el a világ egyik legforgalmasabb repterét. Ekkor már törölni kellett több száz járatot.

Miután a mostani járattörlésekről szóló hírt bejelentették a repülőtéren, egyes utasok megpróbálták áttörni a demonstrálók blokádjait a biztonsági kapuknál, de a legtöbben nem tudtak átjutni. A tüntetők emiatt éljenezni kezdtek és olyan demokrácia-párti jelszavakat skandáltak, mint „Állj Hongkong mellé, harcolj a szabadságért”.

Kína szerint a hongkongi tüntetések a „terrorizmus jeleit mutatják” | Magyar Hang

Immár a kilencedik hetébe léptek az új kiadatási törvénytervezet miatt kezdődött hongkongi tüntetések, és úgy tűnik az indulatok nem csitulnak. Még vasárnap három őrsöt is megtámadtak a tüntetők, Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre; a híradások szerint egy rendőr mindkét lábán megégett.

A repülőtér hatósági szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján már nem zárta ki, hogy könnygázt fognak bevetni a tüntetők ellen. Erre reagált Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa, szerinte a hatóságoknak vissza kell fogni magukat. – Látható, hogy hivatalos személyek könnygáztartályokat tüzelnek zsúfolt, zárt területeken, sokszor egyes tüntetőkre célozva – írta közleményében a főbiztos, aki szerint ez halálesetekkel és súlyos sérülésekkel is járhat.

HIRDETÉS

Eközben a 444.hu arról számolt be a két nemzetközi adóra hivatkozva, hogy nagyobb számú katonai jármű érkezett a Hongkong melletti Sencsenbe. Az egységek a Népi Fegyveres Rendőrséghez (PAP) tartoznak, amely nevével ellentében a hadsereghez tartozik, és jelenlegi formáját a nyolcvanas években nyerte el. Feladata a belső lázadások, zavargások megfékezése és a belföldi terrorizmus elleni fellépés. Az, hogy demonstratíve Sencsenbe vonultak, nyilvánvaló nyomásgyakorlás Peking részéről a hongkongi demokráciapárti tüntetések résztvevőire, akik már 10 hete demonstrálnak a rendőri erőkkel, álruhás rendőri erőkkel és a hatalom által felbujtott Peking-párti tüntetőkkel szemben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,731lájkolóTetszik
2,955követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek