HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Folytatódik a...

Folytatódik a migrációs kötélhúzás

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Orbán Viktor és Matteo Salvini hiába jó barátok, a magyar és az olasz érdekek között valójában súlyos ellentétek vannak a migráció kezelésével kapcsolatban. Nagy kérdés, hogy Ursula von der Leyen mely szempontokra lesz érzékenyebb.

HIRDETÉS

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke július közepén azt mondta programbeszédében, Stasbourgban, az Európai Parlamentben: „új migrációs és menekültügyi paktumot fogok javasolni, beleértve a dublini reform újraindítását”. Mielőtt von der Leyen elképzeléseit és lehetőségeit tovább részleteznénk, nézzük meg, hol tartunk most. A 2015-ös migrációs hullámot követően 2016 májusában tett javaslatot az Európai Bizottság a dublini rendszer újragondolására, konkrét jogszabályjavaslat formájában. A dublini rendszer lényege, hogy a menedékkérelmeket abban a tagállamban  adják be és bírálják el, ahol a menedékkérő az EU területére lépett. Ez sokáig egy kényelmes és praktikus megoldás volt, de 2015 nyarán a menekültek tömeges megjelenése szó szerint és átvitt értelemben is elsodorta ezt a rendszer, leginkább a görög hatóságok helyzete vált tarthatatlanná. 

Orbán szerint jó döntés volt Von der Leyen támogatása | Magyar Hang

Jó döntés volt „az ideológiai gerillákat távol tartani” és pragmatikus életösztönű vezetőket választani – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel Brüsszelben folytatott csütörtöki megbeszélését követően az M1 aktuális csatornának. Az MTI beszámolója szerint a kormányfő Von der Leyent úgy jellemezte, mint „akinek a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben”.

A három évvel ezelőtti brüsszeli javaslat lényege, hogy alapvetően továbbra is az első ország elve érvényesül, azonban ha egy tagállam hatóságainak kapacitását lényegesen meghaladja az elbírálandó ügyek száma, akkor más tagállamok kötelesek besegíteni, valamennyien, egy bonyolult számítási módszer alapján. Ez volt a kötelező kvótarendszer, amit a magyar kormány és sajtója illegális migránsok tömeges betelepítéseként adott tovább. Ennek a kijelentésnek egyik eleme sem igaz, hiszen az illegális migránsokat eddig is és ezután is ki kell utasítani az EU-ból. A javaslat azonban elbukott, főként a visegrádi országok ellenállása miatt. A kialakult patthelyzetet az elmúlt egy-másfél évben senki sem tudta/akarta feloldani, maradt a sértődött üzengetés.

Ha von der Leyen foglalkozni akar ezzel a témával – márpedig természetesen kénytelen -, akkor lépéseket kell tennie a dublini reform folytatása érdekében, az pedig nem jelenthet mást, mint a menedékkérők helyzetének rendezését, az eljárás részleteinek tisztázását. Nemrégiben von der Leyen rövid időn belül találkozott a magyar és az olasz miniszterelnökkel, ebben a kérdésben Orbán Viktornak és Giuseppe Conténak is bőven van vitája Brüsszellel. Igaz, mindketten másban érdekeltek: az olaszok szeretnék, ha mindenki szolidáris lenne, amikor a menekültügy kezeléséről van szó, a magyar kormány pedig hallani sem akar a terhek átvállalásáról. Emiatt elég nehéz elképzelni, hogy ugyanazok a beszélgetések folytak le a két tárgyaláson. 

HIRDETÉS

Orbán mindenesetre ezt mondta a találkozó után: Ursula von der Leyen érzékenyen közelít az olyan kényes kérdésekhez is, mint a migráció, e tekintetben is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni. A bizottsági elnök római tárgyalása után azonban jelezte, hogy nincs egyszerű megoldás és újra meg kell vizsgálni a tehermegosztás fogalmát. Utóbbi zene volt az olasz füleknek, ugyanakkor riadóként hathatott Budapesten – erre a Politico című brüsszeli uniós lap hívta fel a figyelmet. Egy magas rangú diplomatára is hivatkozik az újság, aki szerint a jövő év második feléig, vagyis a német soros elnökségig nem várható áttörés a kérdésben, mert „a sebeknek még gyógyulniuk kell”. 

És bármekkora az Orbán-Salvini barátság, az egyik ilyen seb, hogy az olaszoknak kormánytól függetlenül nagyon rosszul esik, ha egy tagállam kategorikusan elzárkózik attól, hogy menekülteket vegyen át a túlzsúfolt olasz táborokból. Akárcsak néhányat, jelképesen.

Azzal párhuzamosan, hogy von der Leyen a saját menekültügyi csomagját alakítgatja, a feladathoz meg kell találnia a megfelelő embert, vagyis a következő migrációügyi uniós biztost. Erre a posztra jó esélye van az osztrák biztosjelöltnek, Johannes Hahnnak, aki immáron harmadik ciklusát kezdi meg, tehát bőven van tapasztalata. Első ötéves ciklusában a regionális politika tartozott hozzá, most pedig a bővítésért felel, egyike azon biztosoknak, akihez semmiféle botrány vagy kudarc nem fűződött.

Amerikai „sötét pénzzel” finanszírozhatják Orbán és Salvini álmát | Magyar Hang

Amerikai keresztény szervezetek milliárdokat pumpáltak az európai jobboldali és szélsőjobboldali pártokba az elmúlt évtizedben – írja a The New York Review of Books (NYBooks). Az amerikai magazin oknyomozó riportja annak járt utána, hogy miként emelkedtek ki az illiberális demokráciát hirdető európai politikai szereplők, és ehhez mennyiben járultak hozzá a tengerentúli keresztény-konzervatív mozgalmak.

És hogy még ennél is bonyolultabb legyen a képlet: az Európai Parlament pártjai egyszer már kétharmados többséggel megszavazták az a javaslatot, amelyet ezt követően a tagállamok levettek az asztalról. Most az EP azt mondja, hogy nem értik, mire ez a nagy igyekezet, hiszen már van egy olyan jogszabály, amit ők elfogadtak, tessék azt elővenni. És azt se feledjük, hogy a Parlament az, amely dönt arról, hogy lesz-e von der Leyen-féle Európai Bizottság, vagy sem.

Ebben az egész szövevényes helyzetben az a szerencse, hogy a menedékkérők és/vagy az illegális bevándorlók száma mélyen a krízist megelőző évek alatt van.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,310lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami a börtön-kártérítések helyett inkább aggaszthatná a kormányt

Amíg azt látjuk, hogy félnivalójuk itt nem a nevetségesen enyhe büntetésekkel távozó agresszoroknak, hanem az áldozatoknak van, addig nem lesz változás.