HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Útlevélben ve...

Útlevélben verjük a románokat, de globálisan a japánok a legjobbak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Japán, Szingapúr és Dél-Korea útleveleivel lehet a legtöbb országba beutazni vízum nélkül, de a magyar okmányok is előkelő helyen vannak a Henley&Partners listáján.

Japán állampolgárai rendelkeznek a világ legerősebb útlevelével: a szigetország úti okmányával rendelkezők 190 országba látogathatnak el anélkül, hogy előzetesen vízumot kelljen kérniük. Szingapúr és Dél Korea útleveleivel 189 országba, míg francia és a német papírokkal 188 országba léphetünk be külön jóváhagyás nélkül. Magyarország – már ami útlevele elfogadottságát illeti – 14. helyezett (a holtversenyekkel is számolva 28 ország előzi meg), 180 szabadon látogatható országgal.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A The Henley&Partners globális tanácsadó cég arra szakosodott, hogy ügyfeleinek tartózkodási engedélyt és állampolgárságot szerezzen a kívánt országban. Harminc irodája van világszerte, szakértői pontosan követik, hogy bizonyos útlevelek mennyit érnek, vagyis hány országba utazhatunk velük szabadon, vízum igénylése nélkül. A Visa Restriction Index évente többször is frissül, és általa jól nyomon követhető a világpolitika állása: ha valahol konfliktus tör ki, és menekültáradat várható, annak az országnak az állampolgáraival szemben egyre többen bevezetik a vízumkényszert, így a listán lejjebb csúszik az útlevelének értéke.

Szomszédaink közül csak Ausztria áll előttünk, a hatodik helyen, 185 országgal, Szlovákia és Szlovénia állampolgáraival pedig holtversenyben vagyunk. A románok irigykedhetnek a magyarokra, ők ugyanis tizenegy országgal kevesebb helyre utazhatnak szabadon, de ezek közül minden bizonnyal az amerikai vízummentességünket irigylik a legjobban.

HIRDETÉS

Bár az orosz turisták ideiglenesen vízummentességet kaptak Tajvantól, az útlevelük gyengült: a tavalyi 46. helyről a 48.-ra estek vissza. A legjobban az Egyesül Arab Emirátusok lakói jártak: 2006-óta az útlevelük negyven helyet ugrott a listán, most a huszonkettedikek. Az öböl-menti országok körében az övék a legértékesebb úti okmány. Érdekes, hogy az amerikai és a brit személyi dokumentumok értéke évek óta csökken – utóbbi minden bizonnyal a tervezett brexit miatt. Persze szó nincs arról, hogy nem érne sokat egy amerikai vagy brit útlevél – ők ketten több más országgal közösen hatodikok a listán. 

Az utolsó helyen továbbra is Irak és Afganisztán áll: alig harminc országba utazhat a birtokosa vízum nélkül. Az észak-koreai útlevél meglepő módon csak a tizenötödik a fordított listán, magyarán szép számmal vannak nála gyengébb okmányok is – az már kérdés, hogy a remetekirályságban nem osztogatják az útlevelet bárkinek, így tulajdonképpen csak elméleti lehetőség, hogy 42 országba lehet(ne) utazni vele.  

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,921lájkolóTetszik
3,628követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek