HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Salvini a csú...

Salvini a csúcsra tör, de nagyot bukhat

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Elérkezettnek látja az időt Matteo Salvini arra, hogy teljesen átvegye az irányítást Olaszországban. Miután Silvio Berlusconi Forza Italiája végképp marginalizálódott, a baloldal csak most kezd magához térni, és folyamatosan veszít népszerűségéből a kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) is, a Lega – a szélsőjobboldali Olasz Testvériséggel együttműködve – abszolút többséget szerezhet a parlamentben. A mindent egy lapra feltevő Salvini tervei azonban elbukhatnak a bizalmi szavazáson, és keresztül húzhatja azokat Sergio Mattarella államfő is.

HIRDETÉS

A jobboldali populista Salvini egy hete jelentette be, hogy a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal nincs mód a koalíció folytatására. Már régóta feszült volt a viszonyuk, az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az Öt Csillag Mozgalom indítványozta, a szenátus állítsa le a Torino–Lyon-vasútvonal építését. Ezt követően a Lega bizalmatlansági indítványt nyújtott be saját miniszterelnöke, a pártoktól független Giuseppe Conte ellen. „Akik vesztegetik az időt, azok az országnak ártanak, és csak a saját pozícióik megőrzésére gondolnak” – olvasható a párt erről szóló közleményében. Valójában azonban éppen Salvini ambíciói feszítik szét a koalíciót. Ha a parlament megszavazza az indítványt, a mindössze 14 hónapja hivatalban lévő kormány megbukik.

Amerikai „sötét pénzzel” finanszírozhatják Orbán és Salvini álmát | Magyar Hang

Abban igaza van Salvininek, hogy a koalíció két pártja szinte semmiben sem ért egyet. Ez mindenekelőtt azzal magyarázható, hogy a Lega elsősorban az ország jómódú északi régióinak, míg a komikus Beppe Grillo alapította M5S a szegény déli tartományok érdekeit képviseli. Márpedig – az Olaszországban fontos regionális különbségekből adódóan – szögesen ellentétesek ezek az érdekek. A két párt ideológiai értelemben is két különböző utat követ. Míg a Lega markánsan jobboldali, addig az Öt Csillag Mozgalom baloldali populista.

A jelenlegi koalíciónak tehát létre sem szabadott volna jönnie, ám a kényszer egymás felé tolta a két populista pártot. Nem véletlen, hogy hónapokig tartott, mire megalakult a kormány, és akkor is csak egy kívülről jött miniszterelnököt fogadtak el. Egyedül a migrációs kérdésekben értettek valamennyire egyet, ám ennek gyümölcsét is csak Salvini aratta le. Miközben ugyanis az M5S asszisztált Salviniék legfontosabb ígéretének beváltásához, és megszavazta például a menekültek segítésének büntetőjogi szigorítását, addig a Lega sikeresen megfúrta a már Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom legfőbb populista ígéretét, a feltétel nélküli alapjövedelem folyósítását, mint ahogy elutasította a kötelező minimálbér bevezetését is.

HIRDETÉS

A neoliberális és az újraelosztó gazdaságpolitika ütközött az adózás kérdésében is. Salviniék radikális adócsökkentést, egykulcsos rendszert akartak, míg az M5S progresszívat. A tartományok autonómiájának kérdésében végképp eltérnek az álláspontok. A Lega több északi tartománynak is autonómiát adna, amellyel lényegében lezárná a pénz áramlását dél felé. A két párt az európai kérdésekben sem ért egyet. Az Öt Csillag Mozgalom feladta EU-ellenességét, és a szociális Európa híve, míg a Lega markánsan euroszkeptikus. Előbbi támogatta Ursula von der Leyen jelölését, míg utóbbi ellenezte.

Salvininek minden oka megvan a koalíció felmondására | Magyar Hang

Matteo Salvini nemcsak az európai, de a hazai politikai életben is sikeresebb Luigi Di Maiónál. A koalíció jó egy éve alatt a Lega megduplázta, az M5S pedig megfelezte a népszerűségét. Ebben jelentős szerepet játszott a két pártvezető karizmája közötti látványos különbség, amelynek köszönhetően Salvini letolta Di Maiót a populista pályáról. A májusi európai parlamenti választások óta a Lega átvette a vezető szerepet. Ha most lennének a választások, akkor a közvélemény-kutatások szerint egyértelműen Salviniék szigorú bevándorlásellenes politikájának köszönhetően a Lega végezne az első helyen, és csupán egyetlen párttal, a Fratelli d’Italiával tudna koalícióra lépni.

Addig azonban az Öt Csillag Mozgalommal, Berlusconiékkal, és a baloldallal szemben át kell verni a bizalmatlansági indítványt, majd Mattarella államfőnek ki kell írnia az előre hozott választásokat. A köztársasági elnök azonban dönthet úgy is, hogy szakértői kormányt jelöl ki, amellyel időt nyernének Salvini ellenfelei. Ez utóbbira esélyt kínál az is, hogy a Lega vezérének önző lépését különösen délen sokan nem nézik jó szemmel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.