HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Így csonkítot...

Így csonkították meg Ceausescu parancsára Bukarestet

HIRDETÉS

A nyolcvanas évek elején ördögi terv készült a román főváros történelmi részének újrarendezésére – mindent ledózeroltak, ami útjában volt a világ második legnagyobb épületének és az eléje tervezett hatalmas parknak és sugárútnak.

HIRDETÉS

A Nicolae Ceausescu pártfőtitkár által aláírt kisajátítási rendeletek titkosak voltak, meg sem jelentek a hivatalos közlönyben. Egész városnegyedeket radíroztak ki, és csak évtizedek múlva derült ki, hogy volt egy fiatal építész, aki fényképezőgéppel a nyakában járta a halálra ítélt városrészeket, pótolhatatlan felvételeket készített az elpusztítandó épületekről. A Bukarestben élő, hetvennégy esztendős Andrei Pandele exkluzív interjút adott lapunknak.

Részletek a Magyar Hang augusztus 16-i (2019/33.) számában, pénteken megjelent interjúból!

(…)

– Mit veszített a város a megalomán terv miatt?
– 5,86 négyzetkilométernyi történelmi belvárost bontottak le, ez több mint Velence központjának területe. Ebben voltak kunyhók, de paloták is. 1,6 négyzetkilométert ráadásul feleslegesen: ma is beépítetlen, csak gyom nő rajta. Bukarest fő közlekedési iránya észak–dél tagolású. Az Egyesülés sugárútja egy 5,42 kilométer hosszú, kelet– nyugati heg a városon. Tizenkilenc utcát szakít meg, mert Ceausescu nem engedte, hogy törés legyen rajta. Emiatt a román főváros közlekedése mindennap összeomlik. Nem mellesleg lebontottak rengeteg iskolát, templomot, csodálatos középületeket és házakat.

HIRDETÉS
Legelő szamár és vizeletszag – ez maradt Ceausescu gigantikus stadionjából | Magyar Hang

– Nem tiltakoztak a lakók, amikor ledózerolták a házaikat?
– Elborzadva nézték, hogyan teszik tönkre az addigi életüket. Az épített örökség szétrombolása tudatos terv volt, része az „új ember” megteremtésének, akinek az agyát nem terheli a múlt, csak a Nagy Vezér útmutatásaira figyel. Egyesek belehaltak a fájdalomba, mások öngyilkosok lettek. Kevesen mertek nyíltan tiltakozni.

(…)

Milyenek voltak a gigantikus építkezés hétköznapjai? Hogy viselkedett Nicolae és Elena Ceausescu? Hogy sikerült fotókat készítenie, hogyan játszotta ki a rendőrséget? Mennyire volt veszélyes? Mi lett a képek sorsa? Hogyan fogadták, amikor először kiállította őket? Milyen volt a hatvanas-hetvenes évek Romániája egy fiatalnak, aki éppen elvégezte az egyetemet? Mennyi szabadságuk volt az ápítészeknek a tervezésben és a kivitelezésben? Hogy lehetett kijátszani a rendszert? Vissza lehet-e építeni a régi Bukarestet? Hogy tekint a mai román vezetés az átépített városra? A válaszokat keresse a Magyar Hang augusztus 16-án megjelent 2019/33. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,506lájkolóTetszik
2,556követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Fesztiválszezon

Macski, nyuszka, egér. Mára az összes ilyen nevű állat kihalt. Lehet, hogy emiatt kerültek egymástól még messzebb az emberek.