Körbezárták a tigrisek a dzsihadisták fellegvárát

Körbezárták a tigrisek a dzsihadisták fellegvárát

Han Sejhún körbezárása órákkal ezelőtt (azóta minden irányból körbefogták a várost). A piros szín a kormányerők, a zöld az iszlamisták és más lázadó egységek által ellenőrzött területeket jelöli

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden irányból megkezdte a támadást a szíriai hadsereg Han Sejhun ellen – adta hírül a libanoni Al Masrad News, amely saját katonai forrásaira hivatkozva azt írja, hogy akár egy napon belül át is vehetik az ellenőrzést a város felett. Ezzel újabb fejezethez érkezett az idlibi csata, amelyet Szíriában a köznyelv már évek óta „minden csaták anyjának” nevez.

Mint ismert, az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők április végén indítottak offenzívát Idlibben és a szomszédos Hama tartományban, aminek köszönhetően egyre inkább visszaszorították a dzsihadistákat és az ellenzéki fegyvereseket. A kormányerők előrenyomulása azonban csak látszólag halad vontatottan, hiszen Idlib tartományban több tízezer – egyes becslések szerint százezer – iszlamista, dzsihadista, egykori lázadó sáncolta el magát, amelyek közül egyes csoportokat még Törökország is támogat. Sőt az Iszlám Állam megmaradt erői is itt vannak, ami nem csak Damaszkusznak okozott eddig rengeteg fejfájást, hanem a különböző iszlamista csoportoknak is, amelyekkel olykor élet-halál harcot vívtak az ide menekült (vagy az ide szorított) egykori terrorkalifátus harcosai.

Han Sejhunt még 2014-ben szerezték meg a lázadók, akik aztán egyre inkább háttérbe szorultak a különböző iszlamista erőkhöz képest, így a város védelmének gerincét ma az egykor az al-Kaidához tartozó Hajat Tahrír es-Sám dzsihadista csoport képezi.

Han Sejhun egyébként az a város, amely 2017-ben több heten át szerepelt a címlapokon, mivel a várost szaringáz-támadás érte, amely 89 halálos áldozatot követelt. Az Egyesült Államok akkor válaszként rakétatámadást indított az ellen a szíriai légibázis ellen, ahonnan állítólag felszálltak azok a vadászbombázók, amelyek támadást intéztek a város ellen. Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szerint a támadást a szíriai rendszer követte el, Damaszkusz azonban mindvégig tagadta, hogy a hadsereg vetett volna be vegyi fegyvert (aminek egyébként a birtoklását sem ismerik el). Ugyan a szíriai vezetés állítása szerint aznap órákkal korábban valóban bombázták a várost, azonban éppen az iszlamistáknak voltak vegyi fegyvereik egy raktárban, amelyet találat ért, majd a mérges gázok kiszabadultak.

Ami viszont a mostani katonai műveletet illeti, ebben a főszerepet a Szuhejl al-Hasszan tábornok által vezetett Tigris Alakulatok (vagy ahogy röviden hívni szokták őket: a tigrisek) játsszák, ez az az elitegység, amelynek korábban kulcsszerepe volt Palmüra és Aleppó visszafoglalásában, illetve a Dajr ez-Zaur köré az Iszlám Állam által vont ostromzár áttörésében. A támadás erejét jelzi, hogy az utóbbi négy napban legalább 60 ezer ember hagyta el otthonát a város térségéből, ők a török határ felé folytatták útjukat.

Habár kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns csoport azt jelentette, hogy a dzsihadista fegyveresek és a felkelők elhagyták Hán Sejkun városát, később kiderült, hogy ez a hír nem volt igaz. Így a városon belül jelenleg is súlyos harcok folynak, amelynek a végkimenetele azért sem mindegy, mert Idlib városa és Maarrat an-Numán után ez a harmadik legnagyobb település, ami még a dzsihadisták kezén van. Ráadásul a város stratégiai helyet foglal el Idlib tartomány déli részén, ahonnan könnyen bevehetők lesznek más, még az iszlamisták kezén lévő területek.