Elhunyt David Koch milliárdos, a világ egyik leggazdagabb embere

Elhunyt David Koch milliárdos, a világ egyik leggazdagabb embere

David Koch (Fotó: Flickr/Gage Skidmore)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenkilenc éves korában, pénteken meghalt a világ egyik leggazdagabb embere, David Koch. A milliárdos és öccse, Charles Koch ott volt a legvagyonosabb tíz-tözenöt ember listáján, David nagyjából 50,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett. Hosszú ideje küzdött egészségügyi problémákkal, pénzét pedig többek között arra használta, hogy a republikánusokat támogassa, számos egyéb piacpárti és libertariánus ügy mellett.

David Hamilton Koch 1940. május 3-án született a kansasi Wichitában. Nagyapja, Harry Koch holland bevándorlóként Quanahban lett befolyásos médiavállalkozó, majd a vasúti bizniszbe is beszállt, és a QA&P alapító részvényese lett. Már Harry Koch is erősen libertariánus nézeteket vallott, így ellenezte a bankellenes lépéseket és a szakszervezeti küzdelmeket. Szabadpiaci körülményekért szólalt fel, és nem támogatta Franklin D. Roosevelt jóléti programját, a New Dealt sem.

Harry idősebb fia, John Anton Koch a Quanah Tribune-Chief lappal foglalkozott, míg a fiatalabb Fred a Koch Industries megalapítójaként vált ismertté. Társaival közösen egy olyan technikát fejlesztett ki, amivel a korábbiaknál jóval kedvezőbb módon lehetett a nyers kőolajból finomított gázolajat előállítani. Emiatt aztán az Universal Oil Products szabadalmi pert is indított, évekre megnehezítve Fred Koch és társai dolgát, akik valóban nem kizárólag a saját fejük után mentek, amikor meglátták a lehetőséget az új technológiában. Közben viszont megnőtt a Szovjetunió olajigénye, Kochék pedig készséges együttműködő felek voltak, amit Fred, miután szembesült Sztálin rémuralmával, meg is bánt. De a vállalat a harmincas években üzletelt a náci Németországgal is, ami később szintén nem vette épp jól ki magát.

David Koch harmadikként jött világra a négy fiú közül. Igaz, ikertestvére, Bill Koch nem sokkal, mindössze 19 perccel maradt le mögötte. A massachusettsi Deerfield Akadémián érettségizett 1959-ben, majd a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) szerzett vegyészmérnöki diplomát. A nála öt évvel idősebb Charles bátyjával közösen 1970-ben csatlakozott a Koch Industries-hoz, a cég New York-i irodáját pedig már ő alapította meg 1979-ben. Nem sokkal később megindult a testvérek közti pereskedés a vállalat tulajdonlásáért, amit szeretett volna magáénak tudni Bill és Frederick R. Koch is. Végül az ügy 2001-ben zárult csak le, Charles-ék pedig nem szorultak vissza, 2010-ben David-del együtt 42-42 százalékot birtokoltak.

Szabadelvű-piacpárti nézetei David Koch számára is fontosak voltak, ezeket pedig igyekezett a gyakorlatba átültetni. Az 1980-as választási kampány során a Libertariánus Párt alelnök-jelöltje volt, Ed Clark oldalán kipróbálva magát. Olyan ígéreteik voltak ekkor, mint hogy eltörlik a minimálbérrel kapcsolatos törvényeket, leszámolnak a társasági adóval, illetve a mezőgazdaságnak és üzleti szférának nyújtott állami támogatásokkal.

Az önmagát szociálliberálisnak tartó Koch támogatta a nők abortuszhoz való jogát, a melegházasságot és az őssejtkutatást, ellenezte a drogellenes háborút és az intervencionalista politikát. Nem támogatta Barack Obama egészségügyi reformját, de megtartotta a távolságot Donald Trumppal szemben is. Bátyjával együtt a jobboldal egyik legbőkezűbb adományozójává vált, a jelenség még önálló nevet is kapott („Kochtopus”).

A milliárdos filantrópként is jelentős tevékenységet végzett, nagy összegekkel támogatta a rákkal vívott küzdelmet, ahogy az MIT kutatásait is százmilliókkal segítette. De adott pénzt a hallással összefüggő egészségügyi gondok kezelésére, illetve a New York-i Állami Színház helyreállítására, amit ezután David H. Koch Színháznak neveztek el. A média David Koch számára is fontos volt, így igazgatósági tag volt a libertariánus Reasont kiadó alapítványnál, ahogy egyébként a Cato Institute-nél és az Aspen Institute-nél is. A Reason szerzője, Brian Doherty azt írta nekrológjában, hogy helytelenül nevezték konzervatívnak vagy republikánusnak Koch-t, miközben élete végéig elkötelezett libertariánus maradt. A milliárdos a minél kisebb kormány híve volt, gazdaságilag pedig hasonló nézeteket képviselt, mint Ludwig von Mises vagy Friedrich A. Hayek.

Kochnál huszonhét évvel ezelőtt diagnosztiálták a prosztatarákot, és végül halálát is ez a betegség okozta. Ahogy egészségügyi állapota súlyosbodott, úgy az utóbbi években visszavonult a közélettől, és cége hivatalos tisztségeiről is lemondott.