Kilencszázezer menedékkérelem vár elbírálásra az EU-ban

Kilencszázezer menedékkérelem vár elbírálásra az EU-ban

A Földközi-tenger partjainál elfogottak várják, hogy leszállhassanak egy mentőcsónakról, miután 2018. november 29-én megérkeztek Spanyolország déli részére (Fotó: Reuters/Jon Nazca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén június utolsó napjáig az egész Európai Uniót figyelembe véve összesen 439 039 menedékkérelem vár első fokon döntésre – közölte az EUObserver. Az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál az európai menedékkérést segítő iroda, az EASO adataira hivatkozva azt is írja, hogy nagyjából azonos számú azon kérelmezők száma, akik fellebbezés után ugyancsak döntésre várnak, így összesen nagyjából mintegy kilencszázezer jelenleg a menedékkérők összlétszáma.

A máltai székhelyű EASO szerint 2019 első felében 337 200 kérelmet nyújtottak be, ami tízszázalékos emelkedést mutat az előző év azonos szakaszához képest. A legtöbben Szíriából, Afganisztánból és Venezuelából adtak be kérvényt, de például utóbbi esetében május óta 20 százalékkal kevesebben próbálkoznak.

Érdekes adat, hogy a statisztikák szerint 2016 óta jelentős nőtt az elutasítások aránya, amely három éve még 37, míg 2019-ben már 64 százalékos volt.

Nincs migrációs válsághelyzet Magyarországon | Magyar Hang

Csak néhány kétségbeesett és kiszolgáltatott embert látott szögesdrótok mögé zárva – mondta Budapesten az ENSZ jelentéstevője.