Trócsányiból nemzetközi segélyezésért vagy katasztrófaelhárításért felelős biztos lehet

Trócsányiból nemzetközi segélyezésért vagy katasztrófaelhárításért felelős biztos lehet

Trócsányi László (Fotó: Wikipédia/EU2016 SK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vélhetően a hét legnagyobb meglepetése lenne, ha valósággá válna a 444.hu értesülése. Úgy tudják, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a nemzetközi együttműködés és fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés és katasztrófavédelem területét bízná Trócsányi Lászlóra. A 444.hu az Európai Bizottság ügyeiben tájékozott forrásokra hivatkozva hozzátette mindehhez, hogy hiába kérte von der Leyentől volt igazságügyi miniszterének Orbán Viktor a bővítéssel foglalkozó biztosi posztot, utóbbi esetben a szlovén jelölt az esélyesebb a posztra.

A humanitárius segélyezés és válságkezelés biztosi posztján egyébként a ciprusi Krisztosz Sztiliánidészt, míg a nemzetközi együttműködés esetében a horvát Neven Mimicát válthatná Trócsányi. A dolog pikáns részét képezi, hogy a volt magyar igazságügyi miniszter esetében olyan politikus töltené be a biztosi posztot, amely annak a kormánynak a tagja volt, amely több fontos nemzetközi EU-s megállapodást is megvétózott az utóbbi években, amikor a legális bevándorlás említést kapott bennük. Ugyanis Trócsányi munkája legfőképpen abból állna, hogy afrikai, karibi és ázsiai kormányokkal tárgyal a szegénység elleni küzdelemről, EU-s segélyek elosztásáról.

Orbán készült B tervvel, ha bukna Trócsányi | Magyar Hang

A 444 mindezek mellett azt is megtudta, hogy a lengyel és magyar jogállamisági vizsgálatok éléről leválthatják Frans Timmermanst, akinek a helyére a cseh Vera Jourova kerülne. Sajtóinformációk szerint van Leyden ezzel hálálná meg a két ország kormányának, hogy a megválasztásához segítséget nyújtottak. Mindenesetre ha ez megtörténne, az Orbán-kormány mindezt hatalmas győzelemként kommunikálhatná úton-útfélen.

Persze a Trócsányi Lászlóval felálló Európai Bizottságot még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, és könnyen lehet, hogy ez pont a magyar jelölt miatt bukhat el. Mint a Magyar Hang elsőként megírta, még az is előfordulhat, hogy végül egy kevésbé megosztó női jelöltre, Győri Enikőre vagy Járóka Líviára cseréli Orbán Viktor Trócsányi Lászlót.