Elhunyt Zimbabwe véres kezű volt elnöke, Robert Mugabe

Elhunyt Zimbabwe véres kezű volt elnöke, Robert Mugabe

Robert Mugabe Dries van Agt holland kormányfővel 1982. június 2-i európai látogatásán (Fotó: Hans van Dijk/Anefo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvenöt éves korában egy szingapúri kórházban elhunyt az egykori brit gyarmatból, majd az azt követő fehér vezetésű Rhodesiából Zimbabwévé váló dél-afrikai országot elnökként 1987 és 2017 között vezető Robert Mugabe – közölte a BBC a család bejelentésére hivatkozva.

Az 1924. február 21-én született Mugabe kemény kritikusa volt az 1960-as években a fehér faji szegregációt Ian Smith vezetésével megvalósító, majd függetlenségét Nagy-Britanniától egyoldalúan kikiáltó rhodésiai kormánynak. Ezért 1964-től bírósági tárgyalás nélkül mintegy évtizedre bebörtönözték; 1973-ban, még a fogságban a fehér elnyomás ellen alakult politikai és fegyveres ellenálló mozgalom, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) elnökévé választották. Szabadulása után, 1975 és 1980 között gerillaháborút folytatott Mozambikból a Smith-kormány ellen, amelynek eredményeképp egy hosszadalmas politikai alkudozás után 1979 végén megalakult a fekete dominanciájú Zimbabwe, amelynek első miniszterelnöke lett az 1980-as választásokat követően.

A forradalmárból lett politikus és a ZANU-PF bebetonozta magát a hatalomba, Mugabe 1987-től már egy elnöki rendszerben amolyan élet és halál urát játszva az évek során a nyomorba taszította az egyébként olyan ásványkincsekben is gazdag országot, mint a gyémánt. Ugyan a fehér önkény ellen küzdött, ám maga is véres kezű diktátor lett.

Politikai ellenfeleivel kíméletlenül leszámolt, Mugabe szabadcsapatai 1982-85 között csak Matabeleland régióban mintegy tízezer ellenzékit kaszaboltak le. A fehérekkel szembeni atrocitások pedig 1980 óta folyamatosak voltak, és a 2000-ben kezdődő farmkisajátításokban csúcsosodtak ki. Mugabe egy alkotmánymódosítással mindenféle kompenzáció nélkül elvett minden földet az európai fehér felmenőkkel bíró lakosságtól. A rekvirálások során egy helyi civil szervezet 27 gyilkosságot, 27 nemi erőszakot, 2466 támadást, 617 emberrablást dokumentált, illetve a számításaik szerint mintegy tízezer embert üldöztek el otthonaikból. A véres eseményeket azzal indokolták, hogy így akarják ebben a szektorban is helyreállítani a tényleges faji viszonyokat, azaz, hogy a lakosságarányhoz viszonyítva azonos százalékban kapjanak földet a feketék is, ám a gyakorlatban sok, a hatalomhoz közelálló kapott így területeket, maga Mugabe tizenöt farmhoz jutott így. (A hírek szerint egyébként idén megmozdult valami kompenzáció vonalon, a fehér farmereket képviselő szervezet megegyezett egy ideiglenes, mintegy 17 millió dolláros kártérítésben.)

A munkavállalók 30, míg az export 40 százalékát adó mezőgazdaság tönkretétele mellett a gazdaság más területei is bedőltek, senki nem mert befektetni Zimbabwében. Így az ország oda jutott, hogy a világ egyik legkomolyabb gyémánttartalékai ellenére a lakosság 90 százaléka éhezett, sok tízezren szöktek a szomszédos Dél-Afrikába, és voltak akik állították, inkább élnek egy dél-afrikai menekülttáborban, semhogy visszamenjenek a halálba. Sokan ezen ügyei miatt Mugabét Afrika Hitlerének, a fekete kontinens legkegyetlenebb diktátorának tartották.

A gazdasági lejtmenettel karöltve az infláció a magyar pengőzuhanás mértékét idézte, miközben Mugabe mit sem törődve az ország helyzetével, kiskirályként élte a hétköznapjait. A 2016-ban a 92. születésnapjára rendezett parti például 800 ezer dollárba fájt.

Hatalmát végül egy belső puccs döntötte meg 2017. november végén. A felelősségre vonást megúszta, pártja, a ZANU-PF továbbra is hatalmon van, az új elnök, Emmerson Mnangagwa egyben a politikai alakulat jelenlegi vezetője.