HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A G7-ek felet...

A G7-ek felett lassan eljár az idő

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A klímavédelem, az egyenlőtlenségek csökkentése, a recesszió elkerülése vagy legalább a felkészülés a válságra, a kereskedelmi háborúk, az aktuális biztonsági kérdések, valamint a klub kereteinek és stratégiai céljainak újragondolása állt a franciaországi Biarritzban tartott negyvenötödik G7-csúcs tárgyalásainak középpontjában. A házigazda Emmanuel Macron államfő a francia gloire újrafényezése mellett mindent megtett a találkozó sikeréért, ám mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök miatt tovább mélyültek az ellentétek elsősorban az Egyesült Államok és Európa között.

HIRDETÉS

Még el sem kezdődött a csúcs, már az extrovertált amerikai elnökről szóltak a hírek. Donald Trump ugyanis folyamatosan a világ tudomására hozza, hogy nem tartja sokra ezt a nemzetközi fórumot. Állítólag még az is felmerült, hogy el sem utazik Franciaországba, ám ezt azért nem merte megtenni.

Minden alkalmat kihasznált ugyanakkor a hét legfejlettebb ipari ország vezetőinek meg- és kiosztására. Még elutazása előtt megadta az alaphangot azzal, hogy újabb büntetővámokat rótt ki Kínára, és ezzel fenyegette meg a francia borokat is. Aztán Macron meghívta egy ebédre, és egyből más hangot ütött meg, egy nappal később pedig már Brigitte Macront ölelgette a közös fotózáson. Aztán a mielőbbi brexitre biztatta Boris Johnson brit kormányfőt, majd miközben az európai vezetők arról beszéltek, hogy a kereskedelmi háborúk recesszióhoz vezetnek, és egyetlen ország sem szabhatja meg a globális gazdaság kereteit, magabiztosan kijelentette, hogy Amerika nyeri ezeket a csatákat. Ezzel egyáltalán nem csökkentette a transzatlanti feszültséget, de nem is ez volt a célja.

Mint ahogy nem az egységet demonstrálta az sem, hogy Macron meghívására és az amerikai elnök meglepetésére megjelent Biarritzban az iráni külügyminiszter. Konfrontatív politikájára Trump azzal tette fel a koronát, hogy a résztvevők többségével szembemenve ragaszkodott Oroszország visszahívásához.

HIRDETÉS

Az Egyesült Államok elnöke még elutazása előtt is arról beszélt, hogy jövőre szeretné ott látni az amerikai csúcson Oroszországot. Az ötletet eredetileg Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott, néhány nappal korábbi megbeszélése után Macron vetette fel amerikai kollégájának, aki kapva kapott rajta. Aztán a csúcson már Trump erőltette a legjobban a visszatérést a G8-as formátumhoz. Kiállt még az ötlet mellett Giuseppe Conte olasz kormányfő, Abe Sinzó japán miniszterelnök pedig semleges álláspontra helyezkedve lényegében nem gördített akadályt a krími referendum után kizárt Oroszország visszatérése elé.

A többiek, az EU-t képviselő Donald Tusk, Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, de a közös vacsorán egy laza félfordulattal még a francia elnök is fenntartásait hangoztatta, és az ukrán konfliktus rendezéséhez kötötte Putyin meghívását.

Miért hívta fel Trump Putyint? | Magyar Hang

Miközben a két állam szintjén kimondottan rossz a viszony, addig az elnökök között megmaradt a „kémia”.

Igaz, ellenállásuk korántsem volt olyan kemény, mint egy éve, amikor Trump szintén felvetette az ötletet. Már maga ez a vita is jelezte, hogy változnak az idők, és enyhül az Oroszországgal szembeni szigor. Ám nem lehet nem észrevenni azt sem, miért áll ki az ötlet mellett ilyen harcosan Trump. Az amerikai elnök – a Krím kérdését ügyesen azzal intézve el, hogy Barack Obama a felelős érte – ezzel is igyekszik leválasztani Pekingről Moszkvát, és elszigetelni Kínát. Ez azonban aligha fog sikerülni, hiszen a Kreml rögtön kijelentette, hogy számára nem öncél a visszatérés, és ettől még nem fog változtatni a nemzetközi kérdésekben elfoglalt álláspontján. Emellett Moszkva megjegyezte azt is, nem fog egyedül hét ország ellen hadakozni, és akkor már Kínát és Indiát is fel kellene venni a klubba.

Alighanem már az eddigi példákból is kiderült, hogy Macron minden erőfeszítése ellenére sem sikerült az úgynevezett Nyugat egységét demonstrálni. Éppen Trump tavalyi viselkedése miatt a házigazda francia elnök a szokásos zárónyilatkozattól már eleve eltekintett, igaz, nem is nagyon lett volna mit írni bele. A legtöbb kérdésben ugyanis a hetek nem jutottak konszenzusra.

A találkozó egyetlen, szerény eredménye az amazóniai erdőtüzek oltására adott húszmillió eurós gyorssegély. Igaz, még ezt a konszenzust is árnyalja a brazil elnök Macron feleségét sértő durva bejegyzésén kívül az, hogy a klímaváltozásról és az erdőtüzekről folytatott vitát Trump egyszerűen kihagyta.

Lángoló dzsungelek, sötét bozótosok | Magyar Hang

A lángokban álló esőerdő alaposan felkorbácsolta a kedélyeket, a politikai vitákkal párhuzamosan folyó társadalmi diskurzus hamar a pánik felé mozdult el.

Ez az eredménytelenség is mutatja a világban uralkodó kiszámíthatatlanság és bizonytalanság mellett azt a tényt, hogy G7-ek felett szép lassan eljár az idő. Nem véletlen, hogy egyes kérdések tárgyalására Macron meghívta Ausztrália, India, Chile, Dél-Afrika és Irán vezető politikusait, és természetesen Kína nélkül is értelmetlen bármilyen globális kérdésről vitatkozni.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/35. számában jelent meg, 2019. augusztus 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/35. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,716lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Előrejelezni az előrejelezhetetlent? A White Island-katasztrófa margójára

Hol tart jelenleg a vulkanológia, mit tudunk és mit nem tudunk a vulkánkitörésekről? És veszélyben vannak-e a turisták?