HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Holtpontra ju...

Holtpontra jutottak a tárgyalások a tálibokkal, kétséges a tervezett amerikai csapatkivonás Afganisztánból

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ahogy én látom, ennek most annyi – velősen így összegezte Donald Trump újságíróknak a tálibokkal folytatott tárgyalások aktuális helyzetét. A megbeszélések azt céloznák, hogy 18 év után pontot tegyenek az afganisztáni háború végére, kivonják az amerikai csapatokat a közép-ázsiai térségből, miközben az évtizedek óta ősellenségnek számító és terrorszervezetként számon tartott tálibok garanciát vállalnának arra, hogy nem tér vissza a ’90-es évekbeli rémkormányzásuk, és együttműködve a kabuli kormánnyal nem engedik, hogy az ország újra a terror melegágyává váljon.

Az előzmények tudatában, már az kisebb csodának számított, hogy az Egyesült Államok szűk egy éve leült tárgyalni a tálibokkal. A katari fővárosban, Dohában zajló megbeszélések – amit még befolyásos republikánusok is kifogásoltak – ezidáig kilenc fordulót éltek meg, és már úgy nézett ki, sikerül összehozni Trump csapatkivonásokra vonatkozó, 2020 novemberi céldátumra belőtt ambiciózus tervét. Az amerikai tárgyalók még a múlt hét vége előtt is arról beszéltek, elvben megvan a békemegállapodás, amelynek keretében húsz héten belül 5400 amerikai katonát lehetne kivonni az Afganisztánban jelenleg állomásozó 14 ezres állományból. (A tálibok előzetesen azt szabták meg feltételként, hogy csak azután hajlandóak tárgyalni a kabuli kormánnyal, hogy megegyeznek a kivonások ütemtervéről. Az amerikaiak közben meg a nők jogaival kapcsolatban akartak eredményt elérni, ami ugyancsak problematikus pontja volt a megbeszéléseknek.)

HIRDETÉS

Most maga a BBC által is idézett elnök jelezte, sajnos úgy áll, ez mégsem fog összejönni. Ahogy Trump fogalmazott, azért, mert a tálibok „valami olyasmit tettek, amit nagyon, de nagyon nem kellett volna.” A tálibok néhány napja tizenkét emberrel, köztük egy amerikai katonával is végeztek, és ez tett be a tárgyalásoknak. Pedig már tényleg közel jártak a megállapodáshoz, Asraf Gáni afgán elnök és a tálibok képviselőinek Camp David-i találkozója, valamint a végleges békeszerződés aláírása a küszöbön állt. Ezt a ceremóniát mondta le most – pár nappal az inváziót egyébként kiváltó 9/11-es terrortámadások tizennyolcadik évfordulója előtt – Trump. Saját bevallása szerint a döntést egymaga hozta meg, előtte nem konzultált senkivel.

Bizonytalan az afgán kivonulás helyzete, befolyásos republikánusok kritizálják Trump tervét | Magyar Hang

Szkeptikusak a republikánusok, a 9/11 utáni intervenciót szorgalmazó volt alelnök, Dick Cheney lánya, Liz és Lindsey Graham is ellenérzéseinek adott hangot.

A tálibok úgy vélik, ezzel a lépéssel az amerikaiak vesztenek a legtöbbet. Szerintük azzal, hogy egy „véletlen” robbantás miatt leállítják a folyamatot, az amerikaiak hozzá nem értéséről tanúskodik.

Az Egyesült Államok lassan tizennyolc éve háborúzik Afganisztánban, amely immár az ország leghosszabb ideje tartó fegyveres konfliktusának számít. A tálibok jelenleg nagyobb területet ellenőriznek a közép-ázsiai országban, mint 2001-ben, amikor az amerikai erők bevonultak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,319lájkolóTetszik
3,153követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek