HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Holtpontra ju...

Holtpontra jutottak a tárgyalások a tálibokkal, kétséges a tervezett amerikai csapatkivonás Afganisztánból

HIRDETÉS

Ahogy én látom, ennek most annyi – velősen így összegezte Donald Trump újságíróknak a tálibokkal folytatott tárgyalások aktuális helyzetét. A megbeszélések azt céloznák, hogy 18 év után pontot tegyenek az afganisztáni háború végére, kivonják az amerikai csapatokat a közép-ázsiai térségből, miközben az évtizedek óta ősellenségnek számító és terrorszervezetként számon tartott tálibok garanciát vállalnának arra, hogy nem tér vissza a ’90-es évekbeli rémkormányzásuk, és együttműködve a kabuli kormánnyal nem engedik, hogy az ország újra a terror melegágyává váljon.

HIRDETÉS

Az előzmények tudatában, már az kisebb csodának számított, hogy az Egyesült Államok szűk egy éve leült tárgyalni a tálibokkal. A katari fővárosban, Dohában zajló megbeszélések – amit még befolyásos republikánusok is kifogásoltak – ezidáig kilenc fordulót éltek meg, és már úgy nézett ki, sikerül összehozni Trump csapatkivonásokra vonatkozó, 2020 novemberi céldátumra belőtt ambiciózus tervét. Az amerikai tárgyalók még a múlt hét vége előtt is arról beszéltek, elvben megvan a békemegállapodás, amelynek keretében húsz héten belül 5400 amerikai katonát lehetne kivonni az Afganisztánban jelenleg állomásozó 14 ezres állományból. (A tálibok előzetesen azt szabták meg feltételként, hogy csak azután hajlandóak tárgyalni a kabuli kormánnyal, hogy megegyeznek a kivonások ütemtervéről. Az amerikaiak közben meg a nők jogaival kapcsolatban akartak eredményt elérni, ami ugyancsak problematikus pontja volt a megbeszéléseknek.)

Most maga a BBC által is idézett elnök jelezte, sajnos úgy áll, ez mégsem fog összejönni. Ahogy Trump fogalmazott, azért, mert a tálibok „valami olyasmit tettek, amit nagyon, de nagyon nem kellett volna.” A tálibok néhány napja tizenkét emberrel, köztük egy amerikai katonával is végeztek, és ez tett be a tárgyalásoknak. Pedig már tényleg közel jártak a megállapodáshoz, Asraf Gáni afgán elnök és a tálibok képviselőinek Camp David-i találkozója, valamint a végleges békeszerződés aláírása a küszöbön állt. Ezt a ceremóniát mondta le most – pár nappal az inváziót egyébként kiváltó 9/11-es terrortámadások tizennyolcadik évfordulója előtt – Trump. Saját bevallása szerint a döntést egymaga hozta meg, előtte nem konzultált senkivel.

Bizonytalan az afgán kivonulás helyzete, befolyásos republikánusok kritizálják Trump tervét | Magyar Hang

Szkeptikusak a republikánusok, a 9/11 utáni intervenciót szorgalmazó volt alelnök, Dick Cheney lánya, Liz és Lindsey Graham is ellenérzéseinek adott hangot.

A tálibok úgy vélik, ezzel a lépéssel az amerikaiak vesztenek a legtöbbet. Szerintük azzal, hogy egy „véletlen” robbantás miatt leállítják a folyamatot, az amerikaiak hozzá nem értéséről tanúskodik.

Az Egyesült Államok lassan tizennyolc éve háborúzik Afganisztánban, amely immár az ország leghosszabb ideje tartó fegyveres konfliktusának számít. A tálibok jelenleg nagyobb területet ellenőriznek a közép-ázsiai országban, mint 2001-ben, amikor az amerikai erők bevonultak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek