Gázsprayvel védekezett a pedagógus Romániában

Gázsprayvel védekezett a pedagógus Romániában

Kisiskolások Szatmárnémetiben. Képünk illusztráció (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gázsprayvel fújt le egy romániai tanítónő két hat éves diákot (!) a magyar határhoz közeli Tasnádszántón (Santău). A PresaSM beszámolója szerint a pedagógust egy nappal később letartóztatta a rendőrség. A tanfelügyelőség szerint nem hivatkozhat jogos önvédelemre hat éves gyermekek esetében.

A 43 éves Luminița F. a szatmár megyei település előkészítő osztályát tanítja (Romániában van egy úgynevezett nulladik osztály, ahol a gyerekeket felkészítik az iskolára – a szerk.), de nem tűnik hosszúnak a karrierje az iskolában, ahol már a harmadik tanítási napon megtörtént a konfliktus. A pedagógus nemrég versenyvizsgán nyerte el az állást a helyettesítő állásra a településen, mely lakóinak fele román, harmada magyar, 12 százaléka roma a legutóbbi népszámlálás szerint.

A tantítónő a hírek szerint azután vette elő a gázsprayt, hogy a diákok megtámadták. A lefújt diákokat az iskola vezetése azonnal elvitte a helyi orvosi rendelőben, ahonnan beküldték őket a tasnádi kórházba. A hírek szerint jól vannak, nem szenvedtek tartós sérülést.

Horror Romániában: az állami rendszer csődje | Magyar Hang

A tiniket megerőszakoló és megölő caracali rém botrányos ügye két hete tartja lázban a keleti szomszédunkat. A tehetetlenség megdöbbentő krónikája.

A pedagógust a helyi rendőrség vette őrizetbe másnap, miután az iskola jelezte nekik az esetet. Csütörtökön 24 órás letartóztatási parancsot rendeltek el ellene, az esetleges hosszabbításról a nagykárolyi ügyészség dönt. Luminița F. ellen a Szatmár megyei tanfelügyelőség is vizsgálatot indított. Călin Durla főtanfelügyelő szerint nagy valószínűséggel felbontják a munkaszerződését, mert „nem hivatkozhat jogos önvédelemre hat éves gyerekekkel szemben. Más lenne a helyzet a középiskolában, ott felmerülhet ilyen lehetőség.”

A tanítónő papírjai egyébként rendben voltak, a közelmúltban rész vett orvosi alkalmassági vizsgálaton is – igaz, ez nem túl komoly ellenőrzés, az orvosok rendszerint csak kiállítják az igazolást érdemi pszichológiai vizsgálat nélkül.