HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Bibi király a...

Bibi király a pácban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egyre kétségbeesettebb elképzelésekkel kampányol Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfőnek minden oka megvan arra, hogy aggódjon a szeptember 17-i parlamenti választások miatt. Az áprilisi választások óta – amelyen fej-fej mellett végzett Netanjahu Likudja és a Kék-fehér párt – az erőviszonyok mit sem változtak a két rivális között. Ráadásul az Avigdor Lieberman vezette, szélsőjobboldali Izrael a Hazánk tovább erősödött, köszönhetően annak, hogy felvette a harcot az ultraortodox politikusokkal, megszerezve a szekuláris izraeli szavazók támogatását. Ám Netanjahunak nem csak a politikai karrierje miatt van félnivalója: az izraeli főügyész már korábban bejelentette, hogy bizalommal való visszaélés, csalás és vesztegetés miatt vádat emelnének ellene. A vádemelés előtti meghallgatásokat október 2–3-ára tűzték ki, így ha addig nem fogadják el azt a törvényt, amely a kormányfőnek mentességet biztosít, akkor a politikus aligha kerülheti el, hogy vádat emeljenek ellene.

Ilyen körülmények között már egyáltalán nem meglepő, hogy Netanjahu – Orbán Viktor közeli szövetségese – már minden eszközt bevetett, hogy mentse a menthetőt. Pár hete például ellátogatott a ciszjordániai Hebron városába, amely felett az ellenőrzést a palesztinok és az izraeliek megosztottan gyakorolják. Annak érdekében, hogy megszerezze a keményvonalas ultranacionalista zsidók támogatását, Netanjahu ígéretet tett arra, hogy annektálni fogják a ciszjordániai illegális zsidótelepeket. A populista politikus szavai természetesen óriási felháborodást váltottak ki a palesztinok körében, olyannyira, hogy sokan egy újabb intifáda kiprovokálásáról beszéltek.

Mikor szakad el a húr a Közel-Keleten? | Magyar Hang

Netanjahu emellett mindent megtett azért, hogy demonstrálja, kitűnő kapcsolatokat ápol a világ nagyhatalmaival. Rengeteg óriásplakáttal rakták tele az országot, amelyen Netanjahu Donald Trumppal pózol, aki a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóság elismerésével maga is sokat tett azért, hogy izraeli kollégája fényét emelje. Szintén a kitűnő diplomáciai kapcsolatok demonstrálására szolgált Netanjahu nagy-britanniai látogatása is, ahol az izraeli kormányfő Boris Johnsonnal találkozott, ám később összekeverte a nevét az egykori orosz elnökével, Borisz Jelcinével. A baki után az izraeli kormányfő kínos mentegetőzésbe kezdett – állítása szerint csak ellenőrizni akarta, mindenki figyelt-e –, ez azonban nem igazán bizonyult meggyőző érvelésnek. Végül Netanjahu még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is összehozott egy találkozót, amelyet a választások előtt öt nappal tartanak Szocsiban a két ország közti biztonsági együttműködésről.

Az izraeli kormányfő eszköztárából persze az „unortodox” kampányeszközök sem hiányoztak. Így Netanjahu és pártja az utolsó pillanatokban olyan törvényjavaslattal állt elő, mely lehetővé tenné a politikai pártok által küldött megfigyelőknek, hogy videófelvételeket készítsenek a választások napján a szavazóhelyeken. Sokak szerint Netanjahu célja ezzel az, hogy csökkentse az izraeli arab szavazók választási részvételét, másrészt ezzel a saját támogatóit is mozgósíthatja, hiszen már a puszta felvetés azt a benyomást kelti, hogy ellenfelei el akarják csalni a választásokat. Ez a kísérlet azonban az ellenzéki pártok ellenállása miatt végül nem jött össze, vagyis nem sikerült elijeszteni az ellenzéki szavazókat a voksolástól.

HIRDETÉS
Netanjahu bajban | Magyar Hang

A beállt erőegyensúly miatt így a mostani választás aligha visz majd közelebb az izraeli politikai válság megoldásához. Az egyedüli kiutat talán az jelentené, ha a Likud elfogadná a Kék-fehér párt nagykoalíciós ajánlatát, amelynek az egyik feltétele éppen az, hogy abban Netanjahu nem vehetne részt. A Likud képviselői erről persze hallani sem akarnak, ők a végsőkig kitartanak vezetőjük mellett, akit a támogatói a legendás bluesgitáros, B. B. King nyomán Bibi királynak is neveznek. Ezért a választások után várhatóan újabb, nehéz koalíciós tárgyalások várhatók, amelynek győztesét egyáltalán nem könnyű megjósolni. Ráadásul minden nappal közelebb kerülünk a vádemelés előtti meghallgatásokhoz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek