HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Hétszáz román...

Hétszáz román árulja a szerveit az interneten

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

„Vese eladó, 14 éves, tökéletesen egészséges. Nem iszom, nem drogozom, nem dohányzom. Ára: 10 ezer euró, alkudható.”

„Eladom a vesémet, a vércsoportom B3. Húsz éves fiú vagyok Kolozsvárról. Nem drogozom, nem iszom alkoholt. Néha cigizek. A vevő kérésére elutazom másik városba is, ha kifizetik a vonatjegyet. Nagyon el vagyok szánva, nem viccből adtam fel a hirdetést.”

„Pénzre van szükségem, ezért eladom egyik vesémet. Nem dohányzom, nem iszom, nem fogyasztok drogokat. Albérletben élünk és van egy gyerekem. A feleségem munkanélküli és beteg, és nem tudom eltartani. A fizetésem alig 1500 lej, és pénzre van szükségem.”

A fenti csak néhány a több száz (!) aktuális hirdetés közül, melyet különféle román apróhirdetési oldalakon ma is könnyen megtalálunk. Értelemszerűen Romániában is tilos a szervkereskedelem, de a hatóságok tehetetlenek a szegénységből fakadó illegális tranzakciókkal szemben. Ha egy felnőtt elmegy egy magánklinikára egy átültetésre váró beteggel azt mondva, önként és ingyen felajánlja neki egyik veséjét, és az megfelelő, elvégzik a műtétet. Egy másik megoldás az, ha a donor és a beteg együtt elutazik egy olyan országba, ahol jóval lazábbak a szabályok és ott végzik el az átültetést.

Szeptember 9-11 között Buenos Airesben tartott az Interpol egy nemzetközi konferenciát az emberkereskedelemről, és ezen elég sokkoló dolgok derültek ki a keleti szomszédunkról. Romániát a rendezvényen Silvia Tăbușcă ügyvéd képviselte, aki elég kendőzetlenül számolt be a Libertatea napilapnak a hallottakról.

– Előadóként nehéz helyzetbe kerültem, amikor megkérdezték: a román állam miért nem vizsgálja ki a rengeteg, illegális szervkereskedelemmel összefüggő esetet – mondta. Úgy tűnik, miközben Románia nagyot lépet előre a korrupció elleni harcban, lemaradt több másik területen, például az emberkereskedelem elleni küzdelemben.

Az ország a pedofilok, a gyerekprostiutáltakat futtatók és a szervkereskedők paradicsoma lett. Létezik egy olyan világhálós oldal, ahol jelenleg hétszáznál is több román állampolgár kínálja fel szerveit a gazdag vevőknek, köztük gyerekek is, és a hatóságok nem tesznek semmit, hogy betiltsák vagy blokkolják ezeket a fórumokat.

Az adatok azt mutatják, a Romániában végrehajtott vesetranszplantációk esetében minden harmadiknál illegális módon jutottak hozzá a donorveséhez, magyarán megvették azt valakitől.

A másik probléma, véli a szakértő, hogy Románia nem jelenti le az eltűnt gyerekek nagy részét az Interpolnak, így azokat nem keresik külföldön.

Horror Romániában: az állami rendszer csődje | Magyar Hang

A tiniket megerőszakoló és megölő caracali rém botrányos ügye két hete tartja lázban a keleti szomszédunkat. A tehetetlenség megdöbbentő krónikája.

Beszédes az is, hogy kontinensenként hol a legtöbb probléma ezen a területen: az afrikai országok közül Nigériában, Ázsiában Indiában, az amerikai földrészen Mexikóban, míg Európában Romániában van a legtöbb szerv- és emberkereskedelemmel összefüggő eset.

Románia szállítja a legtöbb olyan kiskorút, akiket a bandák lopásokhoz, kolduláshoz és gyermekprostitúcióhoz használnak szerte a világban. A bandák egyre profibbak: a gyerekeket forgatják az európai városok között, hogy mire a hatóságnak feltűnne egy-egy kolduló gyerek, már más álljon a helyén.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,748lájkolóTetszik
3,506követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Orbán ellen az erény a legveszélyesebb fegyver” – Magyar Hang-ajánló

Hármas interjú Jeszenszky Gézával, Ungváry Krisztiánnal és Reichert Jánossal. Beszélgetés Fabricius Gáborral és Pardavi Mártával. Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek