HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Karácsony Ger...

Karácsony Gergely Brüsszelben: pénzről tárgyaltam, migránsokról nem

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A klímaváltozással és lakhatással kapcsolatos beruházások azok, amelyek Budapest számára jelentős uniós forrásokat tesznek majd elérhetővé – ezt Karácsony Gergely mondta Brüsszelben magyar újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje uniós és baloldali pártvezetőkkel találkozott, akikkel főként az európai nagyvárosok számára közvetlenül elérhető forrásokról tárgyalt.

HIRDETÉS

Mint mondta, Zuglóban jelenleg kilenc olyan projekt zajlik, amelyekre közvetlenül az Európai Bizottságtól érkezik a forrás. Karácsony Gergely és vendéglátója, a MSZP-s EP-képviselő Ujhelyi István is azt tartaná fontosnak, ha ezen források köre és nagysága bővülne és erről próbálták meggyőzni tárgyalópartnereiket is. Karácsony Gergely szerint könnyen visszaüthet az az elképzelés, hogy a pénzek kifizetését a jogállami feltételrendszer teljesítéséhez kötné az EU, ennek ugyanis végső soron a polgárok látnák kárát, holott a cél a jogokat semmibe vevő kormányok fegyelmezése lenne.

Szembe kell nézni azzal a ténnyel is – szögezte le az ellenzéki főpolgármester-jelölt –, hogy az EU költségvetése csökkenni fog a következő hét éves időszakban, ráadásul a források átrendezése miatt azok az alapok, amelyeknek Magyarország eddig a haszonélvezője volt, jóval kevesebb pénzből gazdálkodnak majd. Karácsony Gergely azonban optimistán nyilatkozott, a főpolgármesteri programjában megfogalmazott célok ugyanis az uniós prioritások között szerepelnek.

Ezek közül kiemelte a szociális bérlakás-építést: jelenleg Budapesten a lakásállomány 4 százalékát teszik ki a bérlakások, ezt szeretné a ciklus végére 10 százalékra növelni. A nyugat-európai arány ennek többszöröse. Karácsony hozzátette, ez nagyon fontos például a szolgálati lakások esetében, egyes hiányszakmáknál rendkívüli vonzerőt jelentene, ha az önkormányzat lakást tudna biztosítani orvosoknak, ápolóknak, tanároknak. Egyik tárgyalópartnere, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke, Frans Timmermans, aki a jövőben a klímapolitikáért lesz felelős, ígéretet tett arra, hogy a városok számára is elérhető források odaítélésében egyedül társadalmi hasznosság lesz a döntő.

HIRDETÉS

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy a magyar kormány és propagandája által sulykolt migránstéma (vagyis a migránsok ellenzéki vezetésű magyar nagyvárosokban történő betelepítése) egyetlen megbeszélésen sem került szóba.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek