HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Barcelona, az...

Barcelona, az élhető város

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Amikor az ember Dél-Európáról beszél, a következő sztereotípia ugrik be: szieszta, folyamatos dudálás és hangzavar, lemaradás a fejlett nyugattól. Ha Spanyolországról beszélünk, a helyzetet tovább bonyolítja az immár hagyományosnak mondható, a 2017-es elszakadási népszavazással tetőzött katalán-spanyol ellentét, amely után a spanyol központi kormány magához vette a tartomány ügyeinek intézését. A gazdasági éllovas Katalónia és a spanyol gazdaság egyaránt megsínylette az ellentétek kiéleződését.

HIRDETÉS

Mindebből sokat nem lát, nem érez a Barcelonába érkező turista. Legfeljebb a sok helyen lobogó katalán zászlók, de még inkább a számtalan helyen, köztük önkormányzati és egyéb középületeken is kifüggesztett – a függetlenségi népszavazást követően bebörtönzött katalán politikusok szabadon bocsátását követelő – sárga szalag utal arra, hogy a mélyben azért forrnak az indulatok.

Az élhetőséget tekintve Barcelona mintául szolgálhatna sok nyugat- és kelet-európai nagyváros számára is. A tudatos várostervezésnek köszönhetően átlátható a városszerkezet, tágasak az utcák, kulturált a környezet. Egy hét alatt nem nagyon láttunk a budapestihez hasonló dugót, pedig a nap legkülönbözőbb szakaszaiban is az utcán voltunk. Ez azért is meglepő, mert ötöd akkora területen nagyságrendileg ugyanakkora tömeg közlekedését kell megszervezni a városban, mint Budapesten. (Budapest területe 525,5 négyzetkilométer, 1,75 millió lakossal, Barcelonáé 102,15 négyzetkilométer, 1,62 millió lakossal.)

Barcelona (Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang)
Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang

Ebben szerepe lehet annak, hogy a nagyobb utak mindegyikén külön kerékpárút található. Ezek rendszere behálózza az egész várost, s így aki egyszer felhajtott rá, annak nem kell minden utcasarkon azon aggódnia, vajon lesz-e még folytatása a biztonságos közlekedést nyújtó útnak. Ezért nagyon sok a kerékpáros, az elektromos és hagyományos rollert használó. De a zsúfoltságot enyhíti, hogy sokan motorkerékpárral vagy robogóval közlekednek, illetve hogy nagyon sok az egyirányú út. Akadt köztük olyan is, ahol egy irányba hat sávon haladhatnak az autók. Ami meglepő, a híresztelésekkel szemben kevesebb dudaszót hallani, mint Budapesten.

HIRDETÉS

Feltűnően sok a park és a fa. Nem törpefa, mint a magyar főváros újjáépített utcáin, terein, hanem terebélyes, árnyat adó fafajták, leginkább a platánfa vagy pálma, amelynek ágai között papagájok rikoltoznak.

Az ott töltött kilenc nap alatt egyetlen olyan kereszteződést sem találtunk a városban – pedig napi 12-20 kilométert gyalogoltunk –, ahol ne lett volna a járdaszegély leeresztve egészen az úttestig. Így a mozgáskorlátozottak gond nélkül tudnak közlekedni az egész városban. Ezt segíti a metróhálózat is. A 11 metróvonalnak ugyan csak alig a felét használtuk, de az érintett összes állomáson mind a földfelszín, mind a keresztező vonalak irányába liftek segítik a nehezebben közlekedők mozgását. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy sok kerekesszékest látni az utcán, akik jellemzően kísérővel együtt közlekednek.

Barcelona (Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang)
Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang

Kiáltó az ellentét a magyarországi rendszerrel szemben, ahol például kevés helyen találni liftet a nehezen közlekedők számára. S akkor még nem beszéltünk a 15-20 centiméter magas járdaszegélyekről.

A vidékiek, illetve a turisták eligazodását jól kiépített utastájékoztatási rendszer segíti. A metróban különösen könnyű tájékozódni. Egyrészt, mert az állomásokon nem elvétve van kiírva az állomás neve, hanem tíz-tizenöt méterenként, ráadásul a csatlakozó vonalakat, illetve az állomáshoz közeli látványosságokat is minden alkalommal jelzik. A metrókocsikban pedig az ajtók fölött elhelyezett állomáslistán kigyulladó piros fények jelzik, éppen hol jár a kocsi, illetve mely állomásokat hagyta már el. És természetes, hogy még a szemmel láthatóan idősebb szerelvényekben is klíma működik.

A 11 metróvonal behálózza az egész várost, az L2 például a szomszéd városig, a kétszázezres Badalonáig is elér, ahol a mi szállásunk volt, és ahonnan 20 perc alatt a belvárosba lehet jutni. A közlekedés nem drága, a T-10 elnevezésű jegy például 10 alkalommal használható, akár egy hétig is. Egy-egy utazás során másfél óra alatt annyiszor szállhattunk át vele, ahányszor akartunk. Darabja 10 euróba kerül. Ha egyszer beléptünk a metróhálózatba, többet nem kellett a beléptető rendszerrel küszködni, gond nélkül szállhattunk át egy másik vonalra, vagy akár buszra, villamosra. Ekkor is érvényesíteni kell ugyan a jegyet, de amennyiben határidőn belül történik, nem emel le újabb egységet a jegyről. A beléptető rendszer egyébként a londonira emlékeztet, kártyával, vagy papírjeggyel nyitja az automata ajtót.

Hogy jól megy a városban élők sora, abból is látni, hogy alig-alig látni bezárt üzletet, még a kisebb utcákban sem, nem úgy mint a magyar fővárosban. Az üzletek, vendéglők forgalmasak, ha a magyar pénztárcának kissé drágák is. Szemmel láthatóan létezik az a középosztály, amely fenntartja a várost akkor is, amikor már nem olyan erős a turistaszezon. Az utcán leginkább spanyol, katalán beszédet hallottunk, igaz, főszezon után érkeztünk. 

HIRDETÉS

Barcelona igazán jól élhető város, ráadásul minden második hétvégén a világ egyik legjobb futtballcsapatának játékát csodálhatják.

Irigylem a barcelonaiakat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek