Brexit: Boris Johnson megint üzent az EU-nak

Brexit: Boris Johnson megint üzent az EU-nak

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Johnson brit miniszterelnök azt kérte vasárnap megjelent cikkében, hogy az Európai Unió „ragadja meg” az új brit brexitmegállapodási javaslatok teremtette lehetőséget.

 

Az MTI beszámolója szerint Boris Johnson a The Sun on Sunday és a Sunday Express című, egyaránt erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú vasárnapi bulvárlapokban megjelent azonos tartalmú írásában leszögezi, hogy az Egyesült Királyság október 31-én, a brexit jelenleg érvényes határnapján „összecsomagol és kivonul” az Európai Unióból. A kérdés csak az, hogy „Brüsszel derűsen, egy kölcsönösen elfogadható megegyezéssel int-e búcsút nekünk, vagy arra kényszerülünk, hogy magunkra hagyatva távozzunk” – fogalmaz írásában a brit kormányfő.

A miniszterelnök azzal érvel, hogy London már megtette a maga kompromisszumos javaslatait, és most az Európai Unión a sor. A brit kormány által beterjesztett javaslatcsomag azt jelenti, hogy „mi már átugrottunk a folyó közepén lévő szigetre, és ahhoz, hogy megállapodással távozhassunk, az szükséges, hogy az EU is átugorjon a maga oldaláról” erre a szigetre – fogalmaz.

Johnson a hét közepén terjesztette az Európai Bizottság elé a brit kormány megállapodási javaslatcsomagját a brexit feltételrendszeréről. A csomag alternatív megoldásokat indítványoz a tavalyi, a londoni alsóház által azonban háromszor is visszautasított eredeti brexitmegállapodásban szereplő tartalékmegoldás helyett arra, hogy miképp lehet elkerülni az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállítását a brexit után.

Törvényt sértett Boris Johnson, brit miniszterelnök | Magyar Hang

A londoni alsóház – a Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amely megtiltja az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépését az Európai Unióból október 31-én. A törvény lényege, ha október 19-ig – a brexit szempontjából kritikus jelentőségű, október 17–18-án esedékes EU-csúcs másnapjáig – a brit parlament nem járul hozzá egy új brexitmegállapodáshoz, Johnsonnak kezdeményeznie kell a halasztást. Johnson az utóbbi hetekben azonban többször is határozottan leszögezte, hogy erre semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó.

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap kormányzati forrásokat idézve azt írta, hogy ha Johnson mégis rákényszerülne a brexit halasztására, akkor „szabotázzsal” okozna fennakadást az EU működésében. A lapnak név nélkül nyilatkozó kabinettagok szerint felmerült a következő uniós költségvetés brit vétója, és egy olyan EU-szkeptikus brit EU-biztos delegálása az Európai Bizottságba, aki a saját szakterületén felfordulást tudna okozni. A lap szerint szóba került kabinetszinten például a radikálisan EU-ellenes Brexit Párt vezetője, Nigel Farage EU-biztosi jelölésének lehetősége.

Az unió működésének szabotálásával közvetve, de alig burkoltan Johnson is megfenyegette az EU-t. A brit kormányfő a BBC televíziónak a minap kijelentette: bizonyos, hogy a többi EU-tagország sem szeretné, ha Nagy-Britannia „erőszakosan civakodó, lázongó, együttműködésre kevéssé hajlamos” tagországként maradjon az EU-ban.