180 fokos fordulat a Fehér Házban: Amerika félreáll, Törökország szabadon támadhatja a kurdokat

180 fokos fordulat a Fehér Házban: Amerika félreáll, Törökország szabadon támadhatja a kurdokat

A Szíriai Demokratikus Erők harcosa Rakka romjainál (Fotó: Reuters/Rodi Said)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő döntés született helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban, miután Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az Egyesült Államok zöld utat adott Törökországnak a szíriai hadműveletéhez – írja a CNN. A bejelentés különösen az előzmények ismeretében tűnik váratlannak, hiszen a Fehér Ház még néhány órával a döntés előtt is azt kommunikálta, hogy nem támogatja az akciót, és továbbra is szövetségesének tekinti az Északkelet-Szíriát felügyelő kurdokat.

– Megtettük az előkészületeket, véglegesítettük műveleti terveinket a szükséges utasítások megadásával – közölte Erdogan korábban a kormánypárt tagjaival Ankarában. A török elnök szerint országát rákényszerítik, hogy a saját biztonsága érdekében katonai akciót hajtson végre.

A békességet veszélyezteti a béke szigete | Magyar Hang

Ha tovább folytatódik az időhúzás, akkor mi magunk fogjuk megoldani a problémát! - így fenyegette meg a múlt héten az Egyesült Államokat a török külügyminiszter, miután világossá vált: a korábban tervezett szíriai biztonsági zónát továbbra sem hagyták el mindenhol a kurdok által dominált Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egységei.

Erdogan az elmúlt napokban többször figyelmeztette Washingtont, hogy bármelyik pillanatban megindíthatják katonai akciójukat Szíriában. A célpontként megjelölt területet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia az Egyesült Államok hathatós támogatásával tartja ellenőrzés alatt. Ankara szerint a kurdok jelenléte a térségben nemzetbiztonsági kockázatot jelent Törökország számára, mivel a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét alkotó milícia a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

A jelentések szerint közel 3,7 millió szír menekült él Törökországban, Erdogan az akciótól azt reméli, hogy közülük legalább 2 millióan hazatérhetnek majd. A NATO-szövetséges Törökország és az Egyesült Államok közös légi- és szárazföldi járőrtevékenységet folytat a Szíria és Törökország közötti határ északkeleti része mentén azóta, hogy augusztusban megállapodtak egy „biztonságos zóna” létrehozásáról helyben. Ankara tervei szerint 10 nagyobb és 140 kisebb települést építene fel nemzetközi támogatással a térségben, egy 30 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávban az Eufrátesz folyó és a szíriai-iraki határ között.

Újabb terrorhullám közeleg? | Magyar Hang

Miközben mostanra egyre többen feledkeznek meg az Iszlám Állam (IÁ) által okozott rémtettekről, a dzsihadista terrorszervezet csendben újjászervezte megmaradt erőit, így ismét egyre nagyobb veszélyt jelent az egész világra, benne Európára. Ez olvasható ki abból a jelentésből, amelyet az Egyesült Államok által vezetett, Iszlám Állam (IÁ) elleni Operation Inherent Resolve (Veleszületett elszántság hadművelet) felügyeleti irodája küldött múlt héten az amerikai kongresszusnak.

A Fehér Ház bejelentését követően számos demokrata párti képviselő bírálta hevesen Donald Trumpot. Ruben Gallego, iraki háborús veterán és a kongresszus arizonai tagja a Twitteren arról írt: zöld utat adni a törököknek az egyik legrosszabb döntés volt, amely könnyen destabilizálhatja a régiót. A kurdok sosem fognak már megbízni Amerikában, és új szövetségest keresve folytatják a szabadságharcukat – idézte a politikust a The Guardian.

A kurdok Törökország legnagyobb lélekszámú kisebbsége. Az első világháború után önálló állam nélkül maradt, három ország (Törökország, Szíria és Irak) területén szétszórt kurdok folyamatosan küzdöttek a függetlenségükért. A PKK 1978-as megalapítása után a feszültség egyre fokozódott Törökországban. A párthoz számos terrorcselekmény elkövetése köthető, amelyekre a hatalom minden esetben még komolyabb elnyomással válaszolt. A szíriai polgárháború kitörését követően a kurdok sikerrel vették fel a harcot az Iszlám Állammal szemben, idén márciusban nyugati támogatással az utolsó dzsihádisták által ellenőrzött területet is sikerült elfoglalniuk.