Gruevszkitől elveszik a tiszteletbeli pártelnöki címet

Gruevszkitől elveszik a tiszteletbeli pártelnöki címet

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő az Európai Néppárt egyik 2012-es brüsszeli rendezvényén (Forrás: Európai Néppárt/EPP/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövőben Nikola Gruevszki nem lesz a VMRO-DPMNE tiszteletbeli elnöke, mert a párt eltörli ezt a pozíciót – mondta el a TV 24 adásában Hrisztijan Mickoszki, a párt elnöke, aki kiemelte: ez a lépés nem eltávolodás Gruevszkitől, hanem a párt demokratikus reformjának része, követve az európai testvérpártok példáját.

Nem adta ki a bíróság Gruevszkit Észak-Macedóniának | Magyar Hang

Megtagadta Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök kiadatását a Fővárosi Törvényszék. Gruevszkit hazájában korrupciós és más bűncselekmények miatt ítélték el, illetve vádolták meg, ezért kérték a kiadatását Magyarországtól, ahol menedékjogot kapott. A bíró - ahogy arról az MTI beszámolt - szóbeli indoklásában hosszan részletezte, hogy az észak-macedón hatóságok milyen bűncselekmények miatt kérik Gruevszki kiadását.

Mint ismert, a bukott macedón miniszterelnök múlt év november 11-én Magyarországra szökött a börtönbüntetés alól, amelyet hazájában szabtak ki rá jogerősen egy korrupciós ügy miatt. A magyar menekültügyi hatóság szerint Gruevszki valószínűsíteni tudta, hogy hazájában koholt vádak alapján indultak ellene eljárások, azok jogszerűtlenek, és őt diszkrimináció érte, ezért a menekültjogot megadták neki. Emiatt Magyarországot nemzetközi színtéren számos kritika érte.

Elvehetik Gruevszki fizetését | Magyar Hang

A macedón parlament képviselői törvénymódosításra tettek javaslatot annak érdekében, hogy megvonják Nikola Gruevszki bukott miniszterelnök fizetését. Mint ismert, Gruevszki november 12-én menekült Magyarországra, ami után nem sokkal meg is kapta a menedékjogot hazánktól. A korrupciós ügyben elítélt politikus képviselői fizetését a szökése után 5 százalékkal csökkentették, parlamenti mandátumát azonban nem tudták tőle megvonni, mivel ehhez a macedón törvényhozás kétharmadának szavazatára lenne szükség.