HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Megint megbuk...

Megint megbukott a bukaresti kormány

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tíz év alatt tíz kormányt és hét miniszterelnököt fogyasztott el Románia, így ma az volt a kérdés a bukaresti parlamentben: a nyár vége óta tartó kormányválság és a nemrég beterjesztett bizalmatlansági indítvány után megbukik-e Viorica Dăncilă kormánya napra pontosan egy hónappal a tervezett elnökválasztás előtt.

HIRDETÉS

A szociáldemokrata párt (PSD) koalíciós partner nélkül maradt, mert a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) az utolsó utáni esélyt próbálja megjátszani az életbemaradásra – miután az EP-választáson nem tudták megugrani az öt százalékos küszöböt, most nagy lépésekkel tartanak a teljes megsemmisülés felé. A hivatalban lévő kormánynak egyébként 2020 végéig tartana a felhatalmazása a korábbi parlamenti választások eredménye alapján.

A bizalmatlansági indítványt természetesen az ellenzék kezdeményezte, de megszerezték négy PSD-s honatya aláírását is, így a beadványt a megszavazáshoz szükséges 233-nál több képviselő adta be. Igaz, október elseje óta a PSD is próbált megvásárolni szavazatokat, a hírek szerint egymillió eurót ígérve annak, aki meggondolja magát és a kormány maradása mellett voksol. 

A bizalmatlansági indítvány mai vitáján a kormányfő erősen kirohant az ellenzék és a hivatalban lévő államfő ellen (Klaus Johannis egyébként a novemberi elnökválasztás toronymagas esélyese is), mert szerinte „összeesküdtek a kormány ellen.” A miniszterelnök szerint az indítvány elesik és a kormány marad.

HIRDETÉS

Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára | Magyar Hang

Az EP-választások mellett népszavazást is tartottak két kérdésben, ahol az igenek döbbenetes arányban győztek.

Csináltatok jót is, mondta az ellenzék egyik vezetője, Dan Barna, kiemelve, hogy a kormány nem tudta megmenteni Liviu Dragnea korábbi pártelnököt a börtöntől

A Hotnews.ro élő tudósításából kiderült: a honatyák megtapsolták két képviselőtársukat, akik betegen is bementek szavazni, és ugyancsak tapsot kaptak az RMDSZ képviselői, akik sokáig kívülről támogatták a baloldali-liberális kormányt, de most az ellenzék mellé álltak a bizalmatlansági indítvány megszavazásával. A közvetítésből az is kiderült, hogy a PSD ifjúsági tagozatának vezetője, Gabriel Petrea is a kormány maradása ellen voksolt, mire jól kifütyülték társai. Két további PSD is hasonlóan szavazott, igaz, ők már korábban bejelentették kilépésüket a pártból.

A kétházas román parlamentben először a képviselők voksoltak, és a 183 honatyából húsz élt a titkos szavazás jogával, így a számlálás utolsó pillanatáig kétesélyes volt az eredmény (a kormánypárti képviselők nagy része egyébként tartózkodott a szavazástól). Az USR politikusa, Claudiu Nasui szerint az RMDSZ voksai döntöttek, végül átment a bizalmatlansági indítvány, a Dăncilă kormány megbukott.

Ez azt jelenti, ha nem sikerül záros határidőn belül új kormányt felállítani, akkor előre hozott választásokat kell tartani Romániában. Addig ideiglenes kormány vezeti keleti szomszédunkat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás”

Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? Megkérdeztük, mit szólna ehhez a zöldpárt három korábbi társelnöke, Szél Bernadett, Schiffer András és Hadházy Ákos.

Pénz semmiért