Megint megbukott a bukaresti kormány

Megint megbukott a bukaresti kormány

A bukaresti parlament a bizalmatlansági indítványról szavaz 2019. október 10-én (Fotó: Hotnews)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz év alatt tíz kormányt és hét miniszterelnököt fogyasztott el Románia, így ma az volt a kérdés a bukaresti parlamentben: a nyár vége óta tartó kormányválság és a nemrég beterjesztett bizalmatlansági indítvány után megbukik-e Viorica Dăncilă kormánya napra pontosan egy hónappal a tervezett elnökválasztás előtt.

A szociáldemokrata párt (PSD) koalíciós partner nélkül maradt, mert a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) az utolsó utáni esélyt próbálja megjátszani az életbemaradásra – miután az EP-választáson nem tudták megugrani az öt százalékos küszöböt, most nagy lépésekkel tartanak a teljes megsemmisülés felé. A hivatalban lévő kormánynak egyébként 2020 végéig tartana a felhatalmazása a korábbi parlamenti választások eredménye alapján.

A bizalmatlansági indítványt természetesen az ellenzék kezdeményezte, de megszerezték négy PSD-s honatya aláírását is, így a beadványt a megszavazáshoz szükséges 233-nál több képviselő adta be. Igaz, október elseje óta a PSD is próbált megvásárolni szavazatokat, a hírek szerint egymillió eurót ígérve annak, aki meggondolja magát és a kormány maradása mellett voksol. 

A bizalmatlansági indítvány mai vitáján a kormányfő erősen kirohant az ellenzék és a hivatalban lévő államfő ellen (Klaus Johannis egyébként a novemberi elnökválasztás toronymagas esélyese is), mert szerinte „összeesküdtek a kormány ellen.” A miniszterelnök szerint az indítvány elesik és a kormány marad.

Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára | Magyar Hang

Az EP-választások mellett népszavazást is tartottak két kérdésben, ahol az igenek döbbenetes arányban győztek.

Csináltatok jót is, mondta az ellenzék egyik vezetője, Dan Barna, kiemelve, hogy a kormány nem tudta megmenteni Liviu Dragnea korábbi pártelnököt a börtöntől

A Hotnews.ro élő tudósításából kiderült: a honatyák megtapsolták két képviselőtársukat, akik betegen is bementek szavazni, és ugyancsak tapsot kaptak az RMDSZ képviselői, akik sokáig kívülről támogatták a baloldali-liberális kormányt, de most az ellenzék mellé álltak a bizalmatlansági indítvány megszavazásával. A közvetítésből az is kiderült, hogy a PSD ifjúsági tagozatának vezetője, Gabriel Petrea is a kormány maradása ellen voksolt, mire jól kifütyülték társai. Két további PSD is hasonlóan szavazott, igaz, ők már korábban bejelentették kilépésüket a pártból.

A kétházas román parlamentben először a képviselők voksoltak, és a 183 honatyából húsz élt a titkos szavazás jogával, így a számlálás utolsó pillanatáig kétesélyes volt az eredmény (a kormánypárti képviselők nagy része egyébként tartózkodott a szavazástól). Az USR politikusa, Claudiu Nasui szerint az RMDSZ voksai döntöttek, végül átment a bizalmatlansági indítvány, a Dăncilă kormány megbukott.

Ez azt jelenti, ha nem sikerül záros határidőn belül új kormányt felállítani, akkor előre hozott választásokat kell tartani Romániában. Addig ideiglenes kormány vezeti keleti szomszédunkat.