HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Terrorizmusró...

Terrorizmusról feketén-fehéren

HIRDETÉS

– 12 ezer elfogott dzsihadista van kurd táborokban, közülük 900 szabadult ki eddig a török hadműveletek miatt – ezzel a rendkívül aggasztó hírrel nyitották meg az Európai Parlamentben azt a tanácskozást, amelyen bemutatták a “Terrorizmus fekete és fehér könyvét”.

HIRDETÉS

Maite Pagazaurtundúa liberális EP-képviselő, spanyol aktivista és író gondozásában jelent meg immáron harmadik alkalommal összefoglaló jelentés a terrorizmusról. Most többek között a terroristák 2000 és 2018 közötti, európai vonatkozású támadásait összesítették és elemezték. Ebből kiderült, hogy ebben a 19 évben 1868 áldozatot szedtek a terroristák Európában, illetve ez a szám magában foglalja a világ más részén elkövetett támadások európai áldozatait is.

A legvéresebb év a 2015-ös volt, az emlékezetes párizsi és tunéziai vérengzésekben 204-en haltak meg. 202 áldozatot hozott a 2004-es év, elsősorban a tíz különböző helyen végrehajtott madridi terrortámadások miatt. Nagyon sok európai áldozattal jártak az afganisztáni hadműveletek, 2006 és 2011 között 548 uniós polgár (szinte kizárólag katonák) vesztette életét a talibán támadásokban.

Újabb terrorhullám közeleg? | Magyar Hang

A legkevesebb áldozat (14) 2014-ben volt, érdekes módon a sorban következő “legbékésebb” évnek a tavalyi volt mondható, amikor 24-en haltak meg. Utóbbi adathoz azonban gyorsan hozzá kell fűzni – mint ahogy az a tanácskozáson is elhangzott –, hogy a terrorszervezetek aktivitása nem csökkent, azonban jelentősen nőtt a felderítés és megelőzés hatékonysága. Az is a teljes képhez tartozik, hogy a terroristák bonyolult, sok áldozatot követelő támadásokat készítettek elő, emiatt volt idejük a rendőröknek és titkosszolgálatoknak felderíteni a dzsihadista sejteket.

Ezzel párhuzamosan lassan megmozdult az uniós jogalkotás is. Régi probléma, hogy a titkosszolgálatok egész egyszerűen nem bíznak meg kellően egymásban, noha persze minden hivatalos személy arról beszél, hogy mennyire fontos és hasznos az információcsere. Azonban konkrét esetekben derült ki, hogy egyes terroristák mozgása, kapcsolattartása ismert volt valamelyik nemzeti hatóság előtt, azonban mindez nem jutott el időben abba az országba, ahol végül a merényletet elkövették. Emiatt egyébként például a belga hatóságok komolyan bírálták a magyar felderítést, és ezekben a vitákban szokott elhangozni az is, hogy a magyarok túl jó viszonyban vannak az oroszokkal, ezért kétszer is meggondolják a nyugati szolgálatok, hogy milyen információkat adjanak át.

HIRDETÉS

De ezzel együtt egy friss felmérés azt mutatja, hogy az európai polgárok 80 százaléka azt akarja, hogy az unió tegyen többet a biztonságért – nem is lehet meglepődni ezen az adaton.

A párizsi és brüsszeli terrortámadás után a tagállamok három jogalkotási csomagot fogadtak el. Egy irányelvet a terrorizmus elleni küzdelemről, egy másik irányelvet a fegyverek megszerzésének és birtoklásának ellenőrzéséről és a schengeni határellenőrzési szabályzatot is módosították. Ugyanakkor ezeket az irányelveket tavaly szeptemberig át kellett volna ültetni a tagállami jogrendszerekbe, de ezen a téren elég nagy a lemaradás.

A város, ahol a terroristák gyermekei laknak | Magyar Hang

Ezek az irányelvek hozták be a “külföldi terrorista harcos” elnevezést, bűncselekménnyé nyilvánították a terrorista céllal történő utazást, azért is, mert 24 európai országból mintegy 7800 uniós polgár utazott Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Ugyancsak büntethetővé kell tenni a a terrorizmus dicsőítését és igazolását, az üzenetek vagy képek online és offline terjesztését, például a terrorizmus áldozatairól, amely a lakosság komoly megfélemlítésének egyik bevett módszere.

Amikor a terroristákról beszélünk, nem csak az iszlamistákat kell ez alatt értenünk, bár kétségtelen, hogy a támadások 91 százalékáért ők a felelősök. Azonban öt százalékban nacionalisták támadtak, voltak szélsőjobboldali és szélsőbaloldali merényletek, de még egy állatjogvédő hátterű támadás is terrorcselekménynek minősült.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,658lájkolóTetszik
2,803követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Komoly gondba került a Fesztiválzenekar: lemondott az igazgató, programok maradnak el

A tao megszüntetése után a korábbi támogatásnak kevesebb mint a fele jutott az együttesnek, megszorításokra kényszerülnek.