HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A tűzszünet e...

A tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok Észak-Szíriában, a törökök állítólag kórházat ágyúztak

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Bár Mike Pence amerikai alelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök ankarai találkozóját követően csütörtökön öt napos tűzszünetet jelentettek be, ismét ágyútűztől volt hangos a szíriai-török határ. A Reuters tudósítója szerint folyamatos a fegyverropogás, és füst száll fel Rász el-Ajn település környékén, bár az összecsapások hangjai később fokozatosan elhalkultak. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szintén arról tájékoztatott, hogy a térségben folytatódtak a harcok, értesülésük szerint a török erők a települést, elsősorban a város kórházát ágyúzzák, ahol sok sebesültet látnak el.

Törökország azzal a feltétellel egyezett bele, hogy szünetelteti a Béke Forrása elnevezésű nagyszabású katonai offenzíváját, hogy az öt nap alatt a szíriai kurd csapatok elhagyják a török határhoz közeli területeket. A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elfogadta a tűzszünetet, ami csütörtök este 22 órakor lépett hatályba. Reményüket fejezték ki, hogy a török haderő tartja magát a megállapodáshoz.

Elemzők szerint a tűzszünettel – amelyet a török fél csupán „szünetként” értelmez – Törökország mindent elért, amit az offenzívával akart. Hadereje a határ mentén 30 kilométernél szélesebb sávot von ellenőrzése alá Szíriában, miközben az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciának ki kell onnan vonulnia. – A tűzszünet elismeri és hitelesíti Törökország eddigi akcióját, és lehetőséget ad számukra a kurdok elűzésére – fogalmazott a CNN-nek egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő.

Hiába hullt a kurdok vére Rodzsaváért

– A kurdok boldogok, a törökök boldogok, az Egyesült Államok is boldog, és tudják mit? Az egész civilizáció nagyon boldog. Ez egy nagy dolog a civilizáció számára – kommentálta a megállapodást Donald Trump amerikai elnök.

HIRDETÉS

Azt azonban nem tudni, hogy az SDF mennyire lelkes, és mennyiben tesz eleget a megállapodásban foglaltaknak azon a területen, amelyet korábban felügyelt az Egyesült Államok katonai támogatásával. Mazlum Abdi tábornok, az SDF parancsnoka a CNN által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint értetlenül állt a tűzszüneti megállapodásban foglaltak előtt, és az ügy tisztázását kérte az Egyesült Államoktól. Később ugyanakkor a kurd Ronahi TV-nek nyilatkozva elmondta, elfogadják a feltételeket, és megtesznek mindent, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz.

A helyzetet bonyolítja, hogy Erdogan a hadművelet meghirdetésekor azt mondta, a támadás az Iszlám Állam dzsihadista szervezete és az YPG ellen irányul. Ez utóbbi szervezetet Törökország azzal a törvényen kívül helyezett szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) társítja, amely felkelést folytat a törökországi kurd autonómia kialakításáért. Az Egyesült Államok ugyanakkor az YPG-re támaszkodott, hogy segítsen legyőzni az Iszlám Államot, és most Washingtont az a vád éri, cserben hagyta korábbi szövetségesét.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,668lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

24.hu: Teniszszövetségi vezető lehet Rogán-Gaál Cecília

A 3,8 milliárdos adósságot felhalmozó sportszövetségben vezetőcserére készülnek, már a kormányban is tarthatatlannak ítélik a fideszes Szűcs Lajos elnökségét.