HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Johnson mégis...

Johnson mégis a brexit halasztását kéri az EU-tól

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A Brexit halasztását kéri Boris Johnson. Ezt a brit miniszterelnök telefonon erősítette meg Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének – számolt be a Guardian értesülései alapján a Hvg.hu A brit lap brüsszeli forrásra hivatkozva azt írja, a beszélgetés 20:15-kor zajlott le, és a miniszterelnök azt ígérte, a levél „órákon belül” megérkezik.

HIRDETÉS

Johnson néhány órával korábban még azt mondta a brit parlament alsóháza előtt, hogy „nem fog tárgyalni a halasztásról”, törvény kötelezi arra, hogy közép-európai idő szerint október 19-én éjfélig ezt levélben kérje az Európai Unió vezetőitől.

Donald Tusk annyit írt a Twitteren szombaton este, hogy „várom a levelet”. Ha megérkezik a levél, az elnök az uniós tagországok vezetőivel konzultál a következő lépésekről, ami néhány napot vehet igénybe – írja a Guardian. Azt nagyjából biztosra lehet venni, hogy a huszonhetek teljesítik a londoni kérést. Az uniós tagországok EU-nagykövetei már vasárnap megkezdik a tárgyalást.

Jóváhagyták a tagállamok a brexitet | Magyar Hang

Elfogadták az uniós tagállamok vezetői a Nagy-Britannia EU-tagságát megszüntető kilépési megállapodást. Ezzel újabb jogi akadály hárult el az elől, hogy a britek október 31-ével elhagyják az uniót. A dokumentumot jövő héten ratifikálja az Európai Parlament, az előzetes hírek alapján ezzel nem lesz gond. Ugyanakkor el kell fogadnia a kilépési megállapodást a brit alsóháznak is.

Mint a lap írja, Johnson nem önszántából lép, annál is inkább, mivel korábban többször beszélt arról, “ha beledöglik, akkor is” kilépteti országát az EU-ból október 31-ig.

HIRDETÉS

A lépés előzménye, hogy szombaton a brit alsóház elfogadott egy olyan törvénymódosítást a brexit-megállapodásról szóló kormányzati indítványhoz, amely alapján a parlament nem adja jóváhagyását a megállapodásra, hacsak és amíg a kilépési feltételrendszer jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja. Ez gyakorlatilag megfordítja az ügymenetet, vagyis előre veszi a ratifikációt, és utána szavaztatná meg a házat a megállapodás egészének jóváhagyásáról.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek