Johnson mégis a brexit halasztását kéri az EU-tól

Johnson mégis a brexit halasztását kéri az EU-tól

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brexit halasztását kéri Boris Johnson. Ezt a brit miniszterelnök telefonon erősítette meg Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének – számolt be a Guardian értesülései alapján a Hvg.hu A brit lap brüsszeli forrásra hivatkozva azt írja, a beszélgetés 20.15-kor zajlott le, és a miniszterelnök azt ígérte, a levél „órákon belül” megérkezik.

Johnson néhány órával korábban még azt mondta a brit parlament alsóháza előtt, hogy „nem fog tárgyalni a halasztásról”, törvény kötelezi arra, hogy közép-európai idő szerint október 19-én éjfélig ezt levélben kérje az Európai Unió vezetőitől.

Donald Tusk annyit írt a Twitteren szombaton este, hogy „várom a levelet”. Ha megérkezik a levél, az elnök az uniós tagországok vezetőivel konzultál a következő lépésekről, ami néhány napot vehet igénybe – írja a Gurdian. Azt nagyjából biztosra lehet venni, hogy a huszonhetek teljesítik a londoni kérést. Az uniós tagországok EU-nagykövetei már vasárnap megkezdik a tárgyalást.

Jóváhagyták a tagállamok a brexitet | Magyar Hang

Elfogadták az uniós tagállamok vezetői a Nagy-Britannia EU-tagságát megszüntető kilépési megállapodást. Ezzel újabb jogi akadály hárult el az elől, hogy a britek október 31-ével elhagyják az uniót. A dokumentumot jövő héten ratifikálja az Európai Parlament, az előzetes hírek alapján ezzel nem lesz gond. Ugyanakkor el kell fogadnia a kilépési megállapodást a brit alsóháznak is.

Mint a lap írja, Johnson nem önszántából lép, annál is inkább, mivel korábban többször beszélt arról, „ha beledöglik, akkor is” kilépteti országát az EU-ból október 31-ig.

A lépés előzménye, hogy szombaton a brit alsóház elfogadott egy olyan törvénymódosítást a brexit-megállapodásról szóló kormányzati indítványhoz, amely alapján a parlament nem adja jóváhagyását a megállapodásra, hacsak és amíg a kilépési feltételrendszer jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja. Ez gyakorlatilag megfordítja az ügymenetet, vagyis előre veszi a ratifikációt, és utána szavaztatná meg a házat a megállapodás egészének jóváhagyásáról.