Brexit: Johnson ismét világossá tette, hogy nem szeretné a halasztást

Brexit: Johnson ismét világossá tette, hogy nem szeretné a halasztást

Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének halasztását, egy másik levélben jelezte, károsnak tartaná a kérés teljesítését.

A brit miniszterelnököt törvény kötelezte arra, hogy kérje az október 31-én esedékes brexit halasztását, hiszen a parlamentjük nem fogadta el a kilépésről szóló megállapodást és nem járult hozzá ahhoz sem, hogy anélkül hagyják el az Európai Uniót. Az MTI beszámolója szerint meg is írta az erről szóló levelét Donald Tsuknak, az Európai Tanács elnökének, azt azonban nem írta alá. Csak annyi szerepel rajta, hogy "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Írt ugyanakkor egy másik levelet is, az már jóval terjedelmesebb. Abban azt közölte, hogy személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre. Ezt a dokumentumot már saját nevével látta el és alá is írta.