HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Demográfiai k...

Demográfiai katasztrófa a Balkánon

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Sokkoló írás jelent meg a Balkaninsight nevű oldalon: a délkelet-európai, egykori kommunista országok mindegyike tragikus demográfiai adatokat mutat. Az előrejelzések szerint 2050-ig Bulgária el fogja veszíteni az 1990-es lakosságszámának 38,6 százalékát. Románia is aggódhat, ott a csökkenés 30,1 százalékos, de Szerbiában (23,8 százalékos csökkenés) és Horvátországban (22,4 százalékos csökkenés) sincs ok az örömre. Moldova már most a 33,9 százaléknál tart, gyakorlatilag megjósolhatatlan, mi lesz ott huszonegy év múlva. Bosznia-Hercegovinában a reprodukciós ráta 1,26, amely a világon az egyik legrosszabb. Koszovó sem kerülheti el a népességfogyást, még annak ellenére sem, hogy ott a legkisebb a lakosság átlagéletkora, jelenleg mindössze 29 év (az EU-ban az átlagéletkor 42,6 év).

Magyarország 1990 és 2050 között 20 százalékos népességfogyással számolhat, amely a visegrádi régióban a legnagyobb esés: Lengyelországban 15, Csehországban mindössze 3, míg Szlovákiában 6 százalékos csökkenés várható.

HIRDETÉS

Az ok mindenütt ugyanaz: a fiatalok elmennek, a lakosság elöregedik, az unokák külföldön születnek meg, ha megszületnek egyáltalán.

A cikk a szerint példátlan, hogy a balkáni országok egyszerre mutatják a szegény és a gazdag országok demográfiai tüneteit. A fiatalok elmennek, mint a szegény országokból, az idősek viszont sokáig élnek, majdnem annyira, mint a gazdagoknál. Ugyanakkor a fertilitási arányszám is drasztikusan lecsökkent, mint a legfejlettebb országokban, ám itt a meg nem születő gyerekeket nem pótolja masszív bevándorlás, mint Nyugat-Európában. Kelet-Európában egyedül Lengyelország pótolja a csökkenő lakosságot a nagy számban odaérkező ukrajnai munkásokkal. Ha nem tennék, kritikus helyzetbe kerülne a munkaerőpiac.

Orbán Viktor demográfiai csomagja nem orvosolja a probléma gyökerét, a szegénységet | Magyar Hang

Bár 2010 után több intézkedést is hozott a kormány az 1981 óta állandó népességcsökkenés megállítására, mostanáig nem sikerült megállítani a folyamatot. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a 2011-es mélypont után, amikor egy szülőképes korban lévő anyára 1,23 gyermek jutott, 2016-ra 1,49-re emelkedett ugyanez az érték.

Mivel az embereket nem fizetik meg, azok a nagyobb helyi városok helyett immár Nyugat-Európába mennek dolgozni a térségből. A fapados légitársaságok által használt repülőterek, mint a London melletti Stansted vagy a Párizs közeli Beauvais olyan szerepet töltenek be, mint régen a buszpályaudvarok. Az emberek mozgását könnyíti, hogy Magyarország útlevelet biztosít a Szerbiában és Ukrajnában élő magyaroknak, Románia állampolgárságot ad a Moldovai Köztársaságban élőknek, Bulgária pedig a makedónoknak.

A Balkaninsight cikke szerint a szavazásra jogosultakat tartalmazó listák mindenütt tele vannak olyan állampolgárokkal, akik már külföldön élnek. De ez jó a politikusoknak, mert így könnyebb elcsalni a választásokat – lehet szavazni a távolmaradók nevében. A 2018-as népszavazás Észak-Macedónia nevéről azért is bukott meg, mert a sok külföldön élő ember miatt nem tudták elérni az érvényességi küszöböt.

HIRDETÉS

Hogy mi a megoldás? – teszi fel a kérdést a lap. A válasz nem túl bonyolult: a hanyatlás lassításához és megfordításához a kormányoknak olyanná kell átalakítaniuk az országaikat, amelyekben jó élni. Nem lehetetlen feladat, de lehet, hogy már túl késő.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,453lájkolóTetszik
3,158követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Koronavírus: Újabb magyar halott, 585 fertőzött

Egy újabb magyar vesztette életét, hatvannal nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Hazudik a Századvég