HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Demográfiai k...

Demográfiai katasztrófa a Balkánon

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Sokkoló írás jelent meg a Balkaninsight nevű oldalon: a délkelet-európai, egykori kommunista országok mindegyike tragikus demográfiai adatokat mutat. Az előrejelzések szerint 2050-ig Bulgária el fogja veszíteni az 1990-es lakosságszámának 38,6 százalékát. Románia is aggódhat, ott a csökkenés 30,1 százalékos, de Szerbiában (23,8 százalékos csökkenés) és Horvátországban (22,4 százalékos csökkenés) sincs ok az örömre. Moldávia már most a 33,9 százaléknál tart, gyakorlatilag megjósolhatatlan, mi lesz ott huszonegy év múlva. Bosznia-Hercegovinában a reprodukciós ráta 1,26, amely a világon az egyik legrosszabb.Koszovó sem kerülheti el a népességfogyást, még annak ellenére sem, hogy ott a legkisebb a lakosság átlagéletkora, jelenleg mindössze 29 év (az EU-ban az átlagéletkor 42,6 év).

HIRDETÉS

Magyarország 1990 és 2050 között 20 százalékos népességfogyással számolhat, amely a visegrádi régióban a legnagyobb esés: Lengyelországban 15, Csehországban mindössze 3, míg Szlovákiában 6 százalékos csökkenés várható.

Az ok mindenütt ugyanaz: a fiatalok elmennek, a lakosság elöregedik, az unokák külföldön születnek meg, ha megszületnek egyáltalán.

A cikk a szerint példátlan, hogy a balkáni országok egyszerre mutatják a szegény és a gazdag országok demográfiai tüneteit. A fiatalok elmennek, mint a szegény országokból, az idősek viszont sokáig élnek, majdnem annyira, mint a gazdagoknál. Ugyanakkor a fertilitási arányszám is drasztikusan lecsökkent, mint a legfejlettebb országokban, ám itt a meg nem születő gyerekeket nem pótolja masszív bevándorlás, mint Nyugat-Európában. Kelet-Európában egyedül Lengyelország pótolja a csökkenő lakosságot a nagy számban odaérkező ukrajnai munkásokkal. Ha nem tennék, kritikus helyzetbe kerülne a munkaerőpiac.

Orbán Viktor demográfiai csomagja nem orvosolja a probléma gyökerét, a szegénységet | Magyar Hang

Bár 2010 után több intézkedést is hozott a kormány az 1981 óta állandó népességcsökkenés megállítására, mostanáig nem sikerült megállítani a folyamatot. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a 2011-es mélypont után, amikor egy szülőképes korban lévő anyára 1,23 gyermek jutott, 2016-ra 1,49-re emelkedett ugyanez az érték.

Mivel az embereket nem fizetik meg, azok a nagyobb helyi városok helyett immár Nyugat-Európába mennek dolgozni a térségből. A fapados légitársaságok által használt repülőterek, mint a London melletti Stansted vagy a Párizs közeli Beauvais olyan szerepet töltenek be, mint régen a buszpályaudvarok. Az emberek mozgását könnyíti, hogy Magyarország útlevelet biztosít a Szerbiában és Ukrajnában élő magyaroknak, Románia állampolgárságot ad a Moldáv Köztársaságban élőknek, Bulgária pedig a makedónoknak.

HIRDETÉS

A Balkaninsight cikke szerint a szavazásra jogosultakat tartalmazó listák mindenütt tele vannak olyan állampolgárokkal, akik már külföldön élnek. de ez jó a politikusoknak, mert így könnyebb elcsalni a választásokat – lehet szavazni a távolmaradók nevében. A 2018-as népszavazás Észak-Macedónia nevéről azért is bukott meg, mert a sok külföldön élő ember miatt nem tudták elérni az érvényességi küszöböt.

Hogy mi a megoldás? – teszi fel a kérdést a lap. A válasz nem túl bonyolult: a hanyatlás lassításához és megfordításához a kormányoknak olyanná kell átalakítaniuk az országaikat, amelyekben jó élni. Nem lehetetlen feladat, de lehet, hogy már túl késő.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás”

Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? Megkérdeztük, mit szólna ehhez a zöldpárt három korábbi társelnöke, Szél Bernadett, Schiffer András és Hadházy Ákos.

Pénz semmiért