Vádat emeltek Kuciak meggyilkolásának ügyében

Vádat emeltek Kuciak meggyilkolásának ügyében

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn vádat emeltek Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében – számolt be róla a Paraméter. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a bazini Speciális Büntetőbíróságon jelentette be a Marian Kočner és további három társa ellen folyó büntetőügyet. Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője közlése szerint hat bűncselekményről van szó, ebből kettő szándékos emberölés.

Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsova a vád szerint a gyilkosság közvetítői voltak, míg a fegyvert Miroslav Marček sütötte el, Szabó Tamás pedig segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. A merényletet a gyanú szerint Kočner rendelte meg. A vádemelés egyébként érinti Peter Molnár 2016-os meggyilkolását is.

A vizsgálati akta 25 ezer oldalt tesz ki, míg a vádirat 93 oldalas. Az ügyész 24 tanú kihallgatását és 49 tanúvallomás felolvasását indítványozta. Ha kimondják a bűnösséget, huszonöt évre vagy életfogytiglanra is ítélhetik a vádlottakat. Andruskó viszont vádalkut kötött az ügyészséggel, így ő enyhébb büntetésre számíthat.

Jan Kuciák oknyomozó újságíró volt, az Aktuality.sk-nál dolgozott. A menyasszonyát és őt 2018. február 21-én ölték meg nagymácsédi otthonukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizethetett a gyilkosságért, ami megrengette Szlovákia politikai életét.