Amerikai lapok: Putyin mellett Orbán is Ukrajna ellen hangolta Trumpot

Amerikai lapok: Putyin mellett Orbán is Ukrajna ellen hangolta Trumpot

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a 2017. május 25-i brüsszeli NATO-csúcs közös fotózkodásán (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai lapértesülések szerint Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump még a korábbinál is rosszabb véleményt formált Ukrajnáról. Minderről a Washington Post és a New York Times számolt be. Mint írják, Trump éppen akkor – idén május 13-án – találkozott Orbán Viktorral, amikor ügyvédje, Rudolph Giuliani a kijevi kormánynál azt próbálta elérni hogy terhelő információkat gyűjtsenek az elnök demokrata ellenfeleire, különös tekintettel Joe Biden fiára.

Mint ismert, az Egyesült Államokban nagy botrányt robbant ki, miután egy névtelenségbe burkolódzó amerikai hírszerző feljelentést tett. Állítása szerint Trump Volodimir Zelenszkijjel folytatott július 25-ei telefonbeszélgetése alkalmával azt szerette volna elérni, hogy Kijev segítsen bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden, a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa ellen. A történetbe bele került Biden fia is,aki egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az USA Ukrajna-politikájának.

„A magyar kormányfő Vlagyimir Putyinéhoz hasonló nézeteket hangoztatott, nyíltan azzal vádolta Ukrajnát, hogy elnyomja az ott élő magyar kisebbséget, kormánya korábban félfasisztának nevezte az országot és fontos találkozóit próbálta akadályozni az EU-val és a NATO-val" – állítja a lap.

Belebukhat-e Trump az Ukrgate-be? | Magyar Hang

Oroszország után Ukrajna került az amerikai belharcok kereszttüzébe. A demokraták arra hivatkozva indítják meg Donald Trump ellen a vádemelési (impeachment) eljárást, hogy az elnök lehetséges kihívója, Joe Biden lejáratása érdekében nyomást gyakorolhatott ukrán kollégájára. Az impeachment aligha megy át a szenátuson, ám az Ukrgate uralhatja a 2020-as választásokig hátralévő időszakot, így a kampány végképp maga alá temeti az amerikai külpolitikát.

Tíz nappal a találkozó után több amerikai tisztségviselő is részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beiktatásán. Az NYT szerint mindannyian úgy ítélték meg, hogy Zelenszkij reformer, aki megérdemli az Egyesült Államok támogatását. Az amerikai elnök azonban jelezte, hogy kételkedik ebben, és – vélhetően Orbán és Putyin hatására – azt hajtogatta, hogy az ukránok szörnyű emberek, akik megpróbálták aláaknázni a 2016-os választási kampányát.

Minderről – írja a NYT – George Kent helyettes külügyi államtitkár beszélt egy zártkörű tanácskozáson, amelyet az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) keretében tartottak. Kent kifejtette, hogy Putyin és Trump május 3-án folytatott telefonbeszélgetése szintén hozzájárult az ukránokról kialakult negatív képhez, de ebben fontos szerep jutott Rudolph Giulianinak is.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után két és fél héttel reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A KKM november 8-án küldött sorait szó szerint idézzük:

„Ahogy már korábban is közöltük, ez egy fake news. Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel."