HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Romániában má...

Romániában már saját fegyverével lövik le az erdészt

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Rövid időn belül a második erdészgyilkosság történt Romániában: szerdán egy völgyben holtan találták egy háromgyerekes erdészt Máramaros megyében. A Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság közleménye szerint Kohóvölgy erdészeti területén Liviu Pop megpróbált megakadályozni egy törvénytelen fakivágást. Az egyelőre ismeretlen elkövetők durván megverték, majd saját fegyverével mellbe lőtték. Egy hónappal ezelőtt a Iaşi megyei erdészeti hivatal alkalmazottját, Răducu Gorcioaiát ölte meg három, illegális fakivágás közben meglepett személy. Idén eddig tizenhárom erdészt támadtak meg, 2014 és 2018 között összesen 168 ilyen esetet regisztráltak.

Az eset a BBC figyelmét is felkeltette. A terjedelmes cikkben arról írnak: Romániában van Európa érintetlen erdejeinek fele, de az egyre nagyobb méreteket öltő fatolvajlás nyílt háborúba torkollhat. Az illegálisan kivágott fát egyébként olcsó nyersanyagként európai cégek vásárolják meg. 

A BBC-nek megszólalt Gabriel Paun, aki egy természetvédő szervezet, az Agent Green aktivistája. A famaffia tagjai többször is megpróbáltak megölni, mesélte, elmondva, hogy a Retyezát Nemzeti Parkban nyomozott, amikor megtámadták és megverték, megpróbálva meggyilkolni őt. Tudják, kik az elkövetők, de a lassú büntetőeljárás alatt szabadlábon védekezhettek és folyamatosan fenyegették őt. Még mindig nincsenek elítélve.

Egyébként Európa érintetlen fenyveseinek utolsó kétharmada Romániában található. Jó részük már csak papíron, mert már rég kivágták őket. Szakértők szerint óránként két hektárnyi erdő tűnik el – helyi tolvajok, megyei kiskirályok, és politikusok által is támogatott cégek lopják a fát, és van egy nagypályás játékosa is. Egy osztrák multi romániai feldolgozóüzemeiben egész erdők tűnnek el, ugyanis egy rejtett kamerás felvétel szerint prémiumot fizet a beszállítóknak a pluszban hozott, bizonytalan eredetű fenyőkért. Idén június és szeptember között a román rendőrség 111 vagon olyan fát kobozott el, amelyeket frissen vágtak és nem voltak rendben a szállítási papírok. Nagy részük a rétyi feldolgozóba tartott.

HIRDETÉS

A környezetvédők szerint a romániai fakivágások közel fele illegálisan történik, és a rendszer olajozott bűnszövetkezetként működik: a törvénytelenül kitermelt fát a feldolgozó átveszi, fűrészeli, majd pár cégen átjátszva később már legálisan exportálja külföldre. Az elmúlt húsz évben legalább négyszázezer hektárnyi erdő tűnt el keleti szomszédunknál, a nemzetgazdaságot ért kár több mint ötmilliárd euró.

Az Agent Green szervezet november harmadikára tüntetést szervez a bukaresti Egyetem térre Menet az erdőért címmel. A szervezők arra számítanak, hogy nem csak a román fővárosban, hanem minden nagyobb településen utcára mennek az emberek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,668lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek