HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Leállt a vála...

Leállt a választási honlap, majd hirtelen nagyot nyert a hivatalban lévő elnök

HIRDETÉS

Lángolnak a szavazatszámláló irodák, utcán a bolíviai ellenzék, miután erős a gyanú, hogy az ország elnökének pártja elcsalta a vasárnapi választásokat. Érdekes történet az is, egyáltalán hogyan indulhatott el az elnök: Evo Morales bolíviai államfő 2016 februárjában népszavazást szervezett azért, hogy bebiztosítsa a mostani választásokon való indulási jogát. (A helyi törvény szerint – hasonlóan az Amerikai Egyesül Államok gyakorlatához – egy elnök legfeljebb két cikluson át vezetheti az országot, de Evo a 2009-es alkotmánymódosításra hivatkozva már a harmadik ciklusát tölti. Érvelése szerint az alkotmány által rögzített ciklus megszakadt, hiszen más alkotmánya lett az országnak.)

HIRDETÉS

A népszavazást ugyan elbukta (a kormánypártiak szerint technikai döntetlen történt), de az Alkotmánybíróság határozatával kierőltette az indulás jogát – a taláros testület szerint Evo Morales alapvető emberi joga, hogy induljon annyi választáson, amennyin csak akar. Egyébként Bolíviában a polgároknak kötelező részt venniük a választásokon, a távol maradók büntetést fizetnek.

Az ellenzék megosztott, nem kötöttek szövetséget egymással, így összesen kilenc elnökjelölt mérettette meg magát. A bolív választások több fordulósak is lehetnek, ha egyik jelölt sem éri el az abszolút többséget, vagy az első és a második jelölt között kevesebb mint tíz százalékos különbség van. Sokáig úgy tűnt, második fordulóra kerül sor, de aztán hirtelen leállt a vadonatúj szavazatszámláló rendszer, a TREP, amely az adatok 83,7 százalékos feldolgozottságánál még azt mutatta, hogy két fordulós választásokra lehet számítani.

A 22 órás leállítás már előjelezte, hogy választási csalás készülődik. A szavazatukat féltő emberek az utcára vonultak és több, választási csalást jelző esemény is nyilvánosságra került. Kormánypárti szavazatokkal behúzott szavazólapokat találtak kormánypárti politikusokhoz köthető házakban, az utcán, autókban, és ezeket az eseményeket a választási iroda elég átlátszó kifogásokkal próbált megmagyarázni. Jó kérdés azt is, miért állt közel egy napon keresztül a több millió dolláros informatikai rendszer, amelyet részben az Európai Unió támogatott. A hatóság szerint „összezavarták az informatikai rendszert a különböző tartományokból beérkező adatok”, de hát pont ez lett volna az üzemszerű működés menete, hogy feldolgozza az ország minden szegletéből érkező eredményeket. Amikor újraindult a rendszer, már Evo Morales vezetett tíz százalékos különbséggel – pont annyival, amennyi kellett ahhoz, hogy ne legyen második forduló. 

Katonai puccs indult Venezuelában? | Magyar Hang

Juan Guaidó ellenzéki vezető bejelentette: megkezdődött a katonák átállása Venezuelában.

Az Amerikai Államok Szervezetének (OEA) megfigyelői drasztikusnak és megmagyarázhatatlannak minősítették a hivatalban lévő elnök szavazatainak hirtelen növekedését és a csodával határos győzelmet.

HIRDETÉS

A napvilágra került, csalást bizonyító események feldühítették a lakosságot, az emberek az utcára vonultak, néhol a Szavazatszámláló Irodák felgyújtásával fejezve ki nemtetszésüket. Szinte minden városban összetűzésekre került sor a rendőrség és a lakosság között, a hatalom a katonaság bevetését is mérlegeli. 

Carlos Mesa, a legerősebb ellenzéki jelölt, akinek második fordulós megmérettetése 0,11 százalékon múlt, nem ismerte el az eredményeket. Több külföldi állam, mint Brazília, Argentína, Nagy Britannia és az Egyesült Államok képviselői kétségeket fogalmaztak meg, az OEA szerint megfelelő megoldás lehetne a második választási forduló megtartása. Ezt Evo Morales nem szeretné, hiszen a 8,79 százalékot elért jobboldali, dél-koreai származású jelölt, Chi Hyun Chung visszautasított mindenféle együttműködést a kormánypártiakkal és csak az ellenzéki jelölt Carlos Mesát hajlandó segíteni. A negyedik, 4,20 százalékos Oscar Ortiz mindenféle feltétel nélkül kész támogatni a második legjobbat Evo Morales ellenében.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,632lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.