Előre hozott választásokat kezdeményez Boris Johnson

Előre hozott választásokat kezdeményez Boris Johnson

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előre hozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi hétfőn az alsóházban a brit kormány – jelentette be csütörtök este Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter.

Az MTI beszámolója szerint Boris Johnson brit miniszterelnök már korábban egyenesen utalt arra, hogy még karácsony előtt két héttel előre hozott parlamenti választásokat tarthatnak Nagy-Britanniában. A BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

A brit miniszterelnök szerint ez az előrevezető út, mivel a jelenlegi parlamentben hosszú ideje senkinek nincs többsége, a képviselők nem hajlandók végrehajtani a brexitről hozott döntést és lehetetlen a törvénytervezetek elfogadtatása. – Eljött az ideje, hogy az ellenzék összegyűjtse bátorságát és alávesse magát kollektív főnökségünk, a brit nép ítéletének – fogalmazott.

A brit választási törvény alapján az előre hozott választások kiírásához a képviselők kétharmados többségének támogatása kell.