Vádat emeltek az angliai „halálkamion” sofőrje ellen

Vádat emeltek az angliai „halálkamion” sofőrje ellen

Az Eastern Avenue az essexi Graysban, ahol a bejelntés szerint a kamiont megtalálták (Forrás: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emeltek szombaton annak a bolgár rendszámú kamionnak a sofőrje ellen, amelynek pótkocsijában a hét közepén 39 embert találtak holtan Délkelet-Angliában, jelentette az MTI.

A területileg illetékes Essex megyei rendőrség tájékoztatása szerint a 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinsont 39 rendbeli emberöléssel, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvéssel vádolják.

Robinson hétfőn áll Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bírósága elé. A 39 holttestet szerda hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében.

A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A Scania típusú nyerges vontató Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit.

Harminckilenc holttestet találtak egy teherautóban Angliában | Magyar Hang

A teherautó észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A BBC információi szerint az áldozatok feltehetően vietnamiak, azonosításukhoz a helyi vietnami közösséget is bevonták. Az Egyesült Királyságban eltűnt vietnamiak felkutatásában illetékes VietHome szervezet mintegy 20 személyről kapott fotót. Sajtóhírek szerint az egyik 26 éves fiatal női áldozat még küldött egy szöveges üzenetet a konténerből. „Anya, apa, nagyon, nagyon sajnálom, nem sikerült a külföldi utam. Haldoklom, nem kapok levegőt. Nagyon szeretlek benneteket, apu, anyu. Sajnálom, anya” – írta szívszorító üzenetében a fiatal nő.

A hatóságok korábban kínai illetőségű személyekre gyanakodtak. Az elhunytaknál nagyon kevés személyazonosságot igazoló okmány volt. A brit közszolgálati adó szerint egyébként már a vietnami nagykövet, Tran Ngoc An is beszélt Priti Patel belügyminiszterrel.

Az ügyben további három embert vettek őrizetbe Angliában, egyet pedig Írországban. Az Essex megyei rendőrség szombati tájékoztatása szerint az Angliában őrizetbe vett személyeket – egy 38 és egy 48 éves férfit, valamint egy 38 éves nőt – embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartják fogva. Az ír rendőrség a Dublinban őrizetbe vette férfiról csak annyit közölt, hogy a húszas éveiben jár, és személye „érdekelheti” a vizsgálatot végző essexi rendőrséget.

Az első hivatalos beszámolókban az szerepelt, hogy a nyerges vontatót Bulgáriában jegyezték be, de szerda óta ez nem hangzott el újból a rendőrségi tájékoztatásokban. A közzétett felvételeken mindazonáltal egy balkormányos – tehát nyilvánvalóan eredetileg a kontinensen forgalomba állított – jármű látszik.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.