HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Közismert rom...

Közismert román bűnözőnek adott tanácsot az amerikai alelnök fia

HIRDETÉS

Egyre furcsább dolgok derülnek ki a volt amerikai alelnök, Joe Biden ügyvéd fiának romániai ügyleteiről. Az NBC News szerint Hunter Biden ügyvédi tanácsokat adott egy romániai üzletembernek, akit telekspekulációs és korrupciós ügyek miatt később jogerősen el is ítéltek. Eközben apja, amerikai alelnökként épp reformokat sürgetett Romániában azért, hogy legyőzzék a korrupciót.  

HIRDETÉS

A tanácsokra Gabriel „Puiu” Popoviciunak volt szüksége, egy dúsgazdag ingatlanfejlesztő, az ország egyik legjobb plázájának tulajdonosa. Egy 224 hektáros ingatlanügyletbe bukott bele: a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetemtől áron alul szerezte meg a területet, hogy lakóparkot építhessen rajta. Mikor a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódni kezdett, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának egyik vezetője próbálta eltussolni az ügyét. A román vállalkozót két éve hét évnyi börtönre ítélték Romániában, de az Londonba menekült. Most is ott van, a kiadatására várnak.

– Nem tudjuk, miért és mennyit fizettek neki, de jogosan merül fel a kérdés, hogy az azóta elítélt üzletembernek tényleg ügyvédi tanácsokra volt szüksége, vagy inkább az amerikai alelnökhöz kereste a kapcsolatot – nyilatkozta az NBC-nek Kathleen Clark, a washingtoni egyetemi jogi professzora, aki a kormányzati etikát kutatja.

Miután Popoviciut megvádolták 2006-ban, ő egy jó nevű ügyvédekből álló nemzetközi csapatot toborzott össze a védelmére. Köztük az FBI volt igazgatóját, Louis Freeh-t is, aki a hírek szerint bevonta Hunter Bident is a csapatba. Az alelnök fia ekkor utazott először Romániába. Az ország ismerős volt a család számára: Joe Biden közeli barátja és volt alkalmazottja, Mark Gitenstein 2009 augusztusától 2012 decemberéig az Egyesült Államok romániai nagykövete volt. Biden alelnök 2014-ben látogatott Romániába, ahol erős beszédet tartott. „A korrupció egy rák, olyan betegség, amely megszünteti a polgárok demokráciába vetett hitét” – mondta. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,065lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek