HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Közismert rom...

Közismert román bűnözőnek adott tanácsot az amerikai alelnök fia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egyre furcsább dolgok derülnek ki a volt amerikai alelnök, Joe Biden ügyvéd fiának romániai ügyleteiről. Az NBC News szerint Hunter Biden ügyvédi tanácsokat adott egy romániai üzletembernek, akit telekspekulációs és korrupciós ügyek miatt később jogerősen el is ítéltek. Eközben apja, amerikai alelnökként épp reformokat sürgetett Romániában azért, hogy legyőzzék a korrupciót.  

A tanácsokra Gabriel „Puiu” Popoviciunak volt szüksége, egy dúsgazdag ingatlanfejlesztő, az ország egyik legjobb plázájának tulajdonosa. Egy 224 hektáros ingatlanügyletbe bukott bele: a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetemtől áron alul szerezte meg a területet, hogy lakóparkot építhessen rajta. Mikor a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódni kezdett, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának egyik vezetője próbálta eltussolni az ügyét. A román vállalkozót két éve hét évnyi börtönre ítélték Romániában, de az Londonba menekült. Most is ott van, a kiadatására várnak.

– Nem tudjuk, miért és mennyit fizettek neki, de jogosan merül fel a kérdés, hogy az azóta elítélt üzletembernek tényleg ügyvédi tanácsokra volt szüksége, vagy inkább az amerikai alelnökhöz kereste a kapcsolatot – nyilatkozta az NBC-nek Kathleen Clark, a washingtoni egyetemi jogi professzora, aki a kormányzati etikát kutatja.

Miután Popoviciut megvádolták 2006-ban, ő egy jó nevű ügyvédekből álló nemzetközi csapatot toborzott össze a védelmére. Köztük az FBI volt igazgatóját, Louis Freeh-t is, aki a hírek szerint bevonta Hunter Bident is a csapatba. Az alelnök fia ekkor utazott először Romániába. Az ország ismerős volt a család számára: Joe Biden közeli barátja és volt alkalmazottja, Mark Gitenstein 2009 augusztusától 2012 decemberéig az Egyesült Államok romániai nagykövete volt. Biden alelnök 2014-ben látogatott Romániába, ahol erős beszédet tartott. „A korrupció egy rák, olyan betegség, amely megszünteti a polgárok demokráciába vetett hitét” – mondta. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,892lájkolóTetszik
3,605követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Hiába tüntettek, a Parlamentben megszavazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását

Szeptember 1-től az egyetem vagyonának kezelője az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány lesz. Mindeközben az Országház előtt az intézmény diákjai és művészek közös énekléssel tiltakoztak a döntés ellen.