HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A brexit előt...

A brexit előtt lehetnek a brit választások

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Keddi ülésén úgy döntött a Munkáspárt (Labour) árnyékkormánya, hogy támogatja az előre hozott parlamenti választás kiírását – olvasható az MTI hírében. A döntést Jeremy Corbyn pártelnök jelentette be.

A bejelentésnek különös jelentőséget ad, hogy Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előre hozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, mindháromszor sikertelenül. A választási törvény alapján ugyanis ehhez az alsóházi képviselők kétharmadának jóváhagyása szükséges, és ez elengedhetetlenné tette, hogy a Munkáspárt is megszavazza a javaslatot.

HIRDETÉS

A Labour eddig rendre elzárkózott Johnson indítványának elfogadásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.

Brexit: Johnson ismét világossá tette, hogy nem szeretné a halasztást | Magyar Hang

Miközben Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének halasztását, egy másik levélben jelezte, károsnak tartaná a kérés teljesítését. A brit miniszterelnököt törvény kötelezte arra, hogy kérje az október 31-én esedékes brexit halasztását, hiszen a parlamentjük nem fogadta el a kilépésről szóló megállapodást és nem járult hozzá ahhoz sem, hogy anélkül hagyják el az Európai Uniót.

Jeremy Corbyn azonban az árnyékkormány keddi ülése után bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a brexit elhalasztásába három hónappal, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a brexit halasztását kezdeményező brit indítványt. A halasztás a brit kezdeményezésnek megfelelően 2020. január 31-ig terjedhet.

HIRDETÉS

Az EU döntéséig október 31. volt a brexithatárnap, vagyis a halasztási kérés elfogadása nélkül az Egyesült Királyság csütörtökön kilépett volna az Európai Unióból, mégpedig elfogadott brexitmegállapodás nélkül, mert a londoni parlament nem ratifikálta a kilépés feltételeiről kötött új egyezményt.

Johnson október 19-én kezdeményezte Tusknak küldött – egyet nem értését erőteljesen hangsúlyozó – levelében a kilépés halasztását. A brit miniszterelnök ezzel annak az ellenzéki kezdeményezésű, szeptemberben elfogadott törvénynek tett eleget, amely előírta, hogy ha a parlament október 19-ig nem fogadja el a brexit feltételeit rögzítő megállapodást és a megállapodás nélküli brexitre sem ad felhatalmazást, a kormánynak kezdeményezni kell az EU-nál a kilépés halasztását három hónappal.

Jóváhagyták a tagállamok a brexitet | Magyar Hang

Elfogadták az uniós tagállamok vezetői a Nagy-Britannia EU-tagságát megszüntető kilépési megállapodást. Ezzel újabb jogi akadály hárult el az elől, hogy a britek október 31-ével elhagyják az uniót. A dokumentumot jövő héten ratifikálja az Európai Parlament, az előzetes hírek alapján ezzel nem lesz gond. Ugyanakkor el kell fogadnia a kilépési megállapodást a brit alsóháznak is.

Boris Johnson kedd este várhatóan ismét beterjeszti az előre hozott választások kiírásáról szóló indítványt az alsóház elé, ezúttal nem kétharmados többséget igénylő parlamenti határozati javaslat, hanem törvénytervezet formájában, amely egyszerű többség elérésével is lehetővé teszi a választás kiírását.

A kormány szempontjából ennek a módszernek az a hátránya, hogy az ellenzék ehhez a kormánynak nem tetsző módosításokat is beterjeszthet, és mivel a Konzervatív Pártnak nincs önálló többsége, ezeket a módosításokat az ellenzék el is fogadtathatja, hacsak a kormány e módosítások hatására vissza nem vonja a törvényjavaslatot.

A Munkáspárt módosítási tervei között szerepel egyebek mellett a szavazási jogosultság korhatárának leszállítása 18 évről 16 évre, valamint az, hogy a választáson részt vehessenek az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok is.

HIRDETÉS

Johnson december 12-re akarja kiíratni a választást, de az időpontról is vita van, mivel az ellenzék néhány nappal korábbi dátumot szeretne, annak érdekében, hogy a kormány a jelenlegi parlamentben már ne terjeszthesse be újból a brexitmegállapodást ratifikálás végett.

A Downing Street tényként közölte, hogy Johnson nem fogja a választások előtt újraindítani a brexit halasztásának kezdeményezése után leállított ratifikációs folyamatot, az ellenzéki pártok álláspontja szerint azonban ebben az ígéretben nem lehet megbízni, és ezért kell minél előbb feloszlatni a parlamentet. A brit választási törvény szerint a parlamentet a választás időpontja előtt 25 munkanappal kell feloszlatni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,762lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rendészeti vasszigorral fékezte le a pestist a Habsburg-adminisztráció Magyarországon

Hogyan és mennyire sikeresen védekeztek a fertőző betegségekkel szemben a modern infektológia megjelenése előtt?

Ahogy lehet