Keményebb bevándorláspolitikával próbálkozik Macron

Keményebb bevándorláspolitikával próbálkozik Macron

Emmanuel Macron és Angela Merkel a romániai Nagyszebenben 2019. május 9-én (Fotó: Olivier Hoslet/Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A menekültek mellett a szakképzett külföldi munkások számára is megnehezítenék a letelepedést Franciaországban – számoltak be róla a nagy világlapok, köztük a New York Times. Emmanuel Macron a keményebb bevándorláspolitikával kívánja megnyerni azokat a szavazókat, akik egyébként a szélsőjobb felé kacsintgatnának. Az elmúlt években ugyanis Marine Le Pen, hasonlóan számos más európai jobboldali erőhöz, a bevándorlás tematizálásával igyekezett népszerűséget nyerni magának. Hónapokra vagyunk az önkormányzati választásoktól, a New York Times szerint pedig az elnök emiatt keményebb hangvételre váltott, az állam jóléti rendszerével való visszaélésekről beszélve.

De nemcsak verbális meccsről van szó. Az új rendelkezések között szerepel, hogy a menedékkérőknek három hónapot is várniuk kell, amíg nem sürgősségi ügyekben a francia egészségügyi rendszert igénybe vehetik. A hatóságok év végéig fel kívánják számolni a nem hivatalos menekülttáborokat a fővárosban és annak környékén. „Vissza szeretnénk nyerni az ellenőrzést a bevándorláspolitikánk felett” – nyilatkozta a fentiek jegyében Édouard Philippe miniszterelnök. Továbbá 2020-tól éves kvótát vezetnének be, ezzel szabályozva a Franciaországba érkező szakképzett munkások számát. Tehát bár elsősorban rájuk számítanak, az ő jelenlétüket is korlátok közé szorítanák.

A migráció matematikája | Magyar Hang

Felmérések szerint a szubszaharai régióban a lakosság harmada el akar vándorolni.

Persze, Macron ettől még ugyanúgy kritikák kereszttüzébe került, mint ha nem változtatott volna semmin. A jobboldal szerint ugyanis még mindig nem kellően drasztikusak az intézkedések, míg a baloldal úgy látja, az amúgy sem könnyű helyzetben lévő menedékkérők helyzete lehetetlenülhet el. A Radio France-nak adott interjúban Marine Le Pen máris arról beszélt, hogy Macron csak a márciusi önkormányzati választások miatt penget hasonló húrokat.

Ráadásul a gazdasági bevándorlók száma szerinte éves szinten az érkezők tíz százalékát teszi ki, miközben „hatmillió munkanélküli van”, és inkább nekik kéne állást adni. És hiába a jobboldali Valeurs Actuelles-nek nemrég adott interjú is, a lap csütörtökön például vezető anyagában arról ír, mennyire tévesek az elnök elképzelései arról, hogyan kell az iszlámkérdést kezelni.

Ahogy a New York Times is felhívta rá a figyelmet, elnökjelöltként Macron még Angela Merkelt dicsérte amiatt, hogy „megmentette Európa kollektív méltóságát” a menekültek befogadásával a 2015-ös válság idején.

„Erdogan egy zsaroló, közönséges bűnöző" - mondják az Európai Parlamentben | Magyar Hang

Elég kemény vita zajlott a migrációval kapcsolatos EU-török megállapodásról.