HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Alkalmasnak t...

Alkalmasnak találta az EP jogi bizottság az új magyar biztosjelöltet, Várhelyi Olivért

HIRDETÉS

Sikerrel vette az első akadályt Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt az Európai Parlamentben. A bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra jelölt Várhelyit – aki jelenleg Magyarország EU-hoz akkreditált nagykövetségének vezetője – ellenszavazat és tartózkodás nélkül, 21 igennel uniós biztosi posztra összeférhetőnek és alkalmasnak találta az EP jogi bizottsága. Ez a testület azt vizsgálja, hogy a jelölt üzleti, vagy személyes körölményeiben van-e olyan tényező, ami nem fér össze azzal, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. Pár hete Trócsányi Lászlóról, az előző magyar jelöltről mondta ki ez a bizottság, hogy nem lehet uniós biztos, tekintettel a magyar kormány és az ügyvédi irodája közötti üzleti kapcsolatokra.

HIRDETÉS

Várhelyi Olivérrel párhuzamosan a pótlólag jelölt román és francia jelölt is zöld utat kapott. Adina-Ioana Vălean, akit a közlekedési biztosi posztra kért fel Ursula von der Leyen, szintén egyhangú szavazással ment át a bizottsági szűrőn, míg a francia Thierry Breton csak nagyon szoros, 12-11 voksolás után vált alkalmassá. Breton esetében azt hozták fel ellene, hogy belső piacért és digitalizációért felelős biztosi pozíciója nem fér össze azzal, hogy az elmúlt évtizedben az ATOS nevű információtechnológiai óriásvállalatot írányította, és biztosként éppen ezen a területen lesz döntési pozícióban.

Mindhárom jelöltet csütörtökön hallgatja meg saját szakbizottsága: Várhelyi Olivérnek reggel nyolc órától a Külügyi Bizottság előtt kell bizonyítania szakmai alkalmasságát. Ez a bizottság javasolhatja, de el is vetheti Várhelyi Olivért mint a területért felelős uniós biztost. A teljes biztosi testületről majd két hét múlva dönt az Európai Parlament plenáris ülése.

Várhelyi Olivéré lehet a bővítési poszt – a viták folytatódnak | Magyar Hang

Komoly vita várható róla az EP szakbizottságában, baloldali és liberális politikusok ugyanis Orbán Viktor Törökországgal és Oroszországgal fenntartott viszonya miatt aggódnak.

A Külügyi Bizottság tagja Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, aki a következőket mondta Várhelyi jelölése kapcsán: „Közel sem biztos, hogy Várhelyi Olivér átmegy majd a bizottsági meghallgatáson és a parlamenti szavazáson is. De legyünk optimisták: ha ötévnyi biztosi munka nyomán az egykori pártkatona és igazságügyi miniszter Navracsics Tibor most mértékadó jobbközép értelmiségiként mehet majd nyugdíjba, hátha főnököt cserélve Várhelyi Olivér is felfedezi magában a függetlenség rendíthetetlen harcosát és a demokrácia kivont kardú védelmezőjét, aki a Fidesz helyett csak és kizárólag az emberekért kíván dolgozni a jövőben.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,128lájkolóTetszik
2,850követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami elveszett, nem tér vissza többé

Két súlyosabb drámát néztünk a Netflixen. A hiány filmje a Keresem a testemet, de a Házassági történet is.

Nélkülem