HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Alkalmasnak t...

Alkalmasnak találta az EP jogi bizottság az új magyar biztosjelöltet, Várhelyi Olivért

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Sikerrel vette az első akadályt Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt az Európai Parlamentben. A bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra jelölt Várhelyit – aki jelenleg Magyarország EU-hoz akkreditált nagykövetségének vezetője – ellenszavazat és tartózkodás nélkül, 21 igennel uniós biztosi posztra összeférhetőnek és alkalmasnak találta az EP jogi bizottsága. Ez a testület azt vizsgálja, hogy a jelölt üzleti, vagy személyes körölményeiben van-e olyan tényező, ami nem fér össze azzal, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. Pár hete Trócsányi Lászlóról, az előző magyar jelöltről mondta ki ez a bizottság, hogy nem lehet uniós biztos, tekintettel a magyar kormány és az ügyvédi irodája közötti üzleti kapcsolatokra.

Várhelyi Olivérrel párhuzamosan a pótlólag jelölt román és francia jelölt is zöld utat kapott. Adina-Ioana Vălean, akit a közlekedési biztosi posztra kért fel Ursula von der Leyen, szintén egyhangú szavazással ment át a bizottsági szűrőn, míg a francia Thierry Breton csak nagyon szoros, 12-11 voksolás után vált alkalmassá. Breton esetében azt hozták fel ellene, hogy belső piacért és digitalizációért felelős biztosi pozíciója nem fér össze azzal, hogy az elmúlt évtizedben az ATOS nevű információtechnológiai óriásvállalatot írányította, és biztosként éppen ezen a területen lesz döntési pozícióban.

Mindhárom jelöltet csütörtökön hallgatja meg saját szakbizottsága: Várhelyi Olivérnek reggel nyolc órától a Külügyi Bizottság előtt kell bizonyítania szakmai alkalmasságát. Ez a bizottság javasolhatja, de el is vetheti Várhelyi Olivért mint a területért felelős uniós biztost. A teljes biztosi testületről majd két hét múlva dönt az Európai Parlament plenáris ülése.

Várhelyi Olivéré lehet a bővítési poszt – a viták folytatódnak | Magyar Hang

Komoly vita várható róla az EP szakbizottságában, baloldali és liberális politikusok ugyanis Orbán Viktor Törökországgal és Oroszországgal fenntartott viszonya miatt aggódnak.

A Külügyi Bizottság tagja Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, aki a következőket mondta Várhelyi jelölése kapcsán: „Közel sem biztos, hogy Várhelyi Olivér átmegy majd a bizottsági meghallgatáson és a parlamenti szavazáson is. De legyünk optimisták: ha ötévnyi biztosi munka nyomán az egykori pártkatona és igazságügyi miniszter Navracsics Tibor most mértékadó jobbközép értelmiségiként mehet majd nyugdíjba, hátha főnököt cserélve Várhelyi Olivér is felfedezi magában a függetlenség rendíthetetlen harcosát és a demokrácia kivont kardú védelmezőjét, aki a Fidesz helyett csak és kizárólag az emberekért kíván dolgozni a jövőben.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,916lájkolóTetszik
3,626követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Három balatoni település kapott kikötőt a Baharttól

Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari bizonyos feltételekkel 25 évre ingyenes használatba kapja a kikötőket.