HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Polgárháborús...

Polgárháborús állapotok vannak Bolíviában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hétfő éjjel sikerült elérnünk egy magyar nőt, aki több évtizede él a bolíviai La Pazban. Azt kérte, ne írjuk le a nevét, és miközben válaszolt a kérdéseinkre, a beszélgetésünkbe belehallatszott a petárdák és bányászati dinamitok robbanása. Elmondása szerint barikádok épülnek, és teljes a káosz.

Mi a helyzet most az ország legnagyobb városában?
– Én ma nem mertem kimenni az utcára, mert nagyon gringónak, idegennek nézek ki, és az Evo-párti csőcselék nem szereti az idegeneket. A boltok zárva vannak, a reptér nem működik, a tömegközlekedés buszait felgyújtották. A szomszédok az utcába végébe barikádot építenek, hogy megvédjük magunkat. A rádióban azt mondták, akinek a házát megtámadják, az csörömpöljön a fazekakkal, hogy a szomszédok menjenek segíteni. Ha engem is megtámadnak, bajban leszek, mert csak egy mozsártörőm van, amit fegyvernek használhatok. A harmadik éjszaka következik, amikor nem merek lefeküdni aludni. Villanyt nem gyújtunk, zseblámpa fényénél ülök itthon, internet még van, így tudom tartani a kapcsolatot a világgal.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

– Ki támadják meg a házakat?
– A baloldali párt, a MAS hordái. Felgyújtották egy egyetemi rektor és egy ellenzéki riporter otthonát, hétfő délután pedig megtámadták az egyik egyetemet is, mert a diákok ellenzékiek. Kórházakat is megtámadtak, gyújtogatnak, rombolnak.

Egy frissen bukott diktátor háza belülről | Magyar Hang

Evo Morales új választásokat írt ki, lemondott és elmenekül La Pazból. A lemondás hírére az emberek betörtek a diktátor házába, feldúlták és elégették a képeit. Kiderült, Morales belefestette magát az utolsó vacsora képébe is, Jézus közvetlen közelébe.

– Hol a rendőrség, amely átállt a nép oldalára és hol a katonaság?
– A rendőrség szóban velünk van, de nem látni őket az utcákon. Hogy a katonaság hol áll, azt nem tudom, az egész egy nagy politikai játék – a parancsnok ugyan felszólította Morales a lemondásra, de keringenek olyan fotók, amelyen a katonai vezetők nagy mennyiségű pénzt vesznek át az elnöktől, szóval ki tudja. Egy Torrico nevű politikus a komplett lakosságot megfenyegette, azt mondva, az anyák vigyázzanak a gyerekeikre, mert elveszíthetik őket. Mindenféle rémhírek terjednek, fogalmam sincs, mi lesz itt, mindenki meg vagy zavarodva. Lehet, hogy ez a cél, hogy aztán amikor mindenkinek elege lesz a káoszból, Evo vissza tudjon jönni rendet csinálni.

HIRDETÉS

– Polgárháború lesz?
– Mi nem azt szeretnénk. A választási csalás ellen mentünk az utcára, békés eszközökkel tiltakoztunk, demokráciát szeretnénk. Szó nincs itt puccsról, Evo magától mondott le és ment el a városból. Elvitte magával a repülőgépét is, ami nem az övé, hanem az államé – az adófizetők pénzéből vette. Óránként változik minden – most épp azt hallom a rádióból, hogy a fegyveres erők és a rendőrség összefogott a lakosság érdekében. Azt is mondják, Mexikóból katonai gép jön, hogy Evo Moralest elmenekítse.

FRISS: Interjúnk megjelenését követően a brit közszolgálati BBC jelentette, hogy Evo Morales Mexikóba távozott, ahol korábban neki politikai menedékjogot ígértek. Egy fotó is megjelent róla, ahol egy nagy mexikói zászlót tart maga előtt. Egy Twitter-bejegyzésében Morales arról írt, fájó, hogy el kellett hagynia az országot, de újult erővel és energiával fog visszatérni Bolíviába.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,915lájkolóTetszik
3,627követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Három balatoni település kapott kikötőt a Baharttól

Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari bizonyos feltételekkel 25 évre ingyenes használatba kapja a kikötőket.