„Különösen érzékeny kérdés”: nem tiltakozik a külügy a szíriai templomrongálás miatt

„Különösen érzékeny kérdés”: nem tiltakozik a külügy a szíriai templomrongálás miatt

Templomrongálás Tel-Abjad-ban (Fotó: Jenan Moussa/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az eddig napvilágot látott hírek szerint a Törökország által felbérelt iszlamista milícia dúlta fel a szíriai Tel-Abjad keresztény templomát, a Külgazdasági és Külügyminisztérium mégsem tiltakozik diplomáciai úton, mivel számára nem egyértelmű, ki követte el az atrocitásokat.

„A Tel-Abjadban történt templomrongálásról ellentmondó hírek jelentek meg, amelynek értelmében nem derül ki, hogy ki követte el pontosan a nevezett atrocitásokat. Minden olyan támadást, ami kegyhelyek ellen irányul, elítélünk. A magyar kormány a továbbiakban is megtesz mindent a közel-keleti keresztények védelméért" - közölte a Magyar Hang megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), amely különösen érzékenynek nevezte a kérdést, ezért felhívta a figyelmet a felelős tájékozódás szükségességére. A KKM arra nem tért ki, konkrétan mi okoz kételyeket a templomrongálás elkövetőivel kapcsolatban.

Orbán Viktor: Erdogan állítja meg az Európába tartó migrációt | Magyar Hang

„Köszönetet szeretnék mondani a budapestieknek, minden ilyen diplomáciai nagyüzem kényelmetlenségeket okoz" - mondta Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása után a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök szerint ez főleg akkor történik meg, ha vitatott személyiség is érkezik és tüntetések is vannak, mivel azok akkora felfordulást okoznak, mint a vendégek biztosítása.

Az Index cikke szerint egy libanoni újságírónő, Jenan Moussa Twitter-oldalán adott hírt arról, hogy egy Törökországgal szövetséges iszlamista milícia a kurd Rodzsava kanton elleni offenzíva során súlyosan megrongálta egy örmény keresztény templom belsejét, letörte a Mária-szobor fejét, szétszórta a szent könyveket, felborogatta a padokat. A hírportál szerint a milíciák által üzemeltetett Twitter-oldalak a hír elterjedésére előbb azt reagálták, hogy a templomot azért támadták meg, mert a kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) ott rendezte be az egyik parancsnoki központját. Majd miután felismerték, hogy a vandalizmus nem használ az amúgy is nemzetközi ellenszenvet kiváltó offenzíva PR-jának, az „Iszlám Állam által megrongált“ templom felújításáról kezdtek el posztolni.

Az ügyről Gulyás Gergelyt is kérdeztük a csütörtöki kormányinfón. A kancelláriaminiszter kérdésünkre azt mondta, a külügyi tárca döntésén múlik, hogy diplomáciai úton felszólal-e hazánk a török erők által elkövetett szíriai templomrongálások ellen.

– Az, hogy Törökország olyan övezetet hoz létre, amely ahhoz szükséges, hogy a nála lévő három-négy millió migráns és menekült ott lehessen és ne Európába jöjjön, ez európai és nemzeti érdek. Attól, hogy a török állam komoly szerepet játszik abban, hogy az Európa felé áramló migráció mérséklődjön, vagy álljon meg, az nem teszi indokolttá az ilyen fellépést – fogalmazott Gulyás Gergely, aki tűrhetetlen és elfogadhatatlan cselekményeknek nevezte a keresztény kegyhelyeket ért rongálást. (Gulyás válasza ITT tekinthető meg 1:08:42-től.)