HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Rátámadt a Ne...

Rátámadt a Netfix stábjára a famaffia Romániában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az illegális erdőirtásokról forgat sorozatot Broken címmel a Netflix, és egy egész adást szentelnek benne Romániának. Az első részt november 27-én látható összesen 190 országban, a csatorna tényfeltáró programjának részeként. Keleti szomszédunknál  főként nemzeti parkokban, a Cserna völgyében és a Retyezátban forgattak.

A Digi24 információi szerint a forgatócsoport romániai kalauza Gabriel Păun volt, az Agent Green nevű természetvédő szervezet vezetője – őt egyébként már többször halálosan megfenyegette a famaffia, egyszer meg is verték. Az illegálisan kitermelt román fűrészárut jellemzően multinacionális cégek veszik meg, amelyek olcsó bútorokkal árasztják el a világot. Az amerikai stábot a Cserna völgyében támadták meg az erdőirtók, akiket egyébként a román állami erdészeti cég, a Romsilva munkatársai is segítettek. Amikor meglátták a stábot, az autó elé döntöttek egy nagyobb fát, majd mögöttük is kivágtak egyet, így órákba telt, amíg ki tudták szabadítani magukat a beszorított helyzetükből.

HIRDETÉS

Október végén arról írtunk: Romániában már a saját fegyverével lövik agyon a fákat megvédeni próbáló erdészeket. Rövid időn belül két erdészgyilkosság is történt. Egy Máramaros megyei völgyben holtan találták egy háromgyerekes erdészt, akit az ismeretlen elkövetők durván megvertek, majd saját fegyverével mellbe lőtték. Egy hónappal azelőtt a Iaşi megyei erdészeti hivatal alkalmazottját, Răducu Gorcioaiát ölte meg három, illegális fakivágás közben meglepett személy. Idén eddig tizenhárom erdészt támadtak meg, 2014 és 2018 között összesen 168 ilyen esetet regisztráltak keleti szomszédunknál.

Romániában már saját fegyverével lövik le az erdészt | Magyar Hang

Az amerikaiak nem értették, hogyan fordulhat elő ilyesmi Romániában – addig Kongóban, az Amazon vidékén vagy éppen Indonéziában hallottak olyan híreket, hogy a fatolvajok erdészeket ölnek meg. 

A környezetvédő szervezet szerint keleti szomszédunknál évente több fát vágnak ki törvénytelenül, mint amennyit legálisan. Utóbbi egyébként 20,6 millió köbméter volt évente, de a kormány egy éve úgy döntött, hogy titkosítja a fakivágásokkal kapcsolatos adatokat. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,826lájkolóTetszik
3,177követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Koronavírus: Négy idős beteg hunyt el

Alig, mindössze tizeneggyel emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt napon.