Sokkal több lehet a magyar Angliában, mint gondoltuk

Sokkal több lehet a magyar Angliában, mint gondoltuk

Banksy megcsinálja a brexitet – az ismert graffitiművész kompozíciója a brit uniós kilépőre (Forrás: Duncan Hull/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyár óta egyre több Nagy-Britanniában élő magyar regisztrál a brit belügyminisztériumban, mert attól tartanak, hogy egy rendezetlen brexit után utilaput kötnek a talpuk alá. A Portfólió cikke szerint októberben már száz híján 18 ezren jelezték, hogy mindenképpen maradnának a szigetországban.

Az őszi nagy sietséget az magyarázta, hogy az újabb három hónapos halasztásig úgy nézett ki, október 31-én rendezetlenül lép ki az unióból az Egyesült Királyság, amelyre végülis január 31-ig biztosan nem kerül sor.

A tartós letelepedési engedélyt kérő magyarok száma ezzel elérte a 71 600 főt, s ezzel szinte a hivatalos statisztikák szerint Nagy-Britanniában élő összes magyar (77 ezer fő) folyamodott már az engedélyért. Ennek persze kicsi a valószínűsége, hiszen még másfél év áll az ott élő külföldiek rendelkezésére, hogy kérjék az állandó letelepedési engedélyt.

A brexit előtt lehetnek a brit választások | Magyar Hang

Sokkal valószínűbb, hogy négy-ötször annyi magyar él a szigetországban, mint amennyit a brit statisztikai hivatal (ONS) nyilvántart. A számokban rejlő bizonytalanságot maga a hivatal is elismeri, mert plusz-mínusz 13 ezres eltérést elképzelhetőnek tart, s így akár 90 ezer magyart is mutathat ez a statisztika.

Annál is inkább igaz lehet, hogy a nyilvántartottnál jóval több magyar él Nagy-Britanniában, mert vannak olyan nemzetek, például a bolgárok, ahol már ötödével többen kértek tartós letelepedési engedélyt, mint ahányat nyilvántart az ONS. A Portfólió becslése szerint a negyedmilliót is elérheti a szigetországban tartósan élő magyarok száma.